OPSKRIFTER MED ØKOLOGISKE SPIRER

Nemme, grønne opskrifter med økologiske spirer til din første inspiration.

LINSEGRYDE MED GRØNNE PROTEINER

EN PROTEINRIG GRYDERET

4 spsk linser til spirer
5 spsk mungbønner til spirer
1/2 zittauerløg
3 stilke broccoli
2 gulerødder
2 mellemstore tomater
Salt
Tikka masala kryddermix
Vand
3 spsk brune ris
1 boullonterning
Kokosolie eller andet til stegning
2 stilke frisk koreander.

KØB RØDE LINSER

KØB MUNGBØNNER

Spirerne dyrkes så længe som beskrevet på frøposen. Skyl dem derpå grundigt
i en stor skål med vand og fjern frøkapslerne ved at rode dem rundt i vandet.
Frøkapslerne kan også spises. Læg derpå spirerne i en skål med vand blandet
med frisk eller koncentrat citronsaft i forholdet 6 dele vand til 1 del saft. Lad
spirerne ligge i 10 minutter og skyl efter med rent vand. Nu er spirerne helt
rene og klar til retten. Kog risene i en separat gryde med boullonterning i vand,
til de er næsten møre. Imens kan du snitte grøntsagerne og svitse de hakkede
løg i ca 1 minut i en gryde. Tilsæt broccoli, gulerødder og krydderi. Svits i 1 minut.
Tilsæt 2 små kopper vand og salt. Tilsæt tomater. Hæld vandet fra risene og læg
dem over i gryden med grøntsagerne. Bring retten i kog til risene er helt møre og
grøntsagerne er godt varme. Sluk for varmen. Tilsæt spirerne, rør i 1 minut
og retten er klar. Pynt med friske koreanderblade. Server straks.

SALAT MED SPIRER & SUNDE OLIER

EN MÆTTENDE SALAT

2 spsk bønner, linser eller ærter til spirer
1/4 Avokado
2 middelstore tomater
3 blade grøn salat
¼ rødløg
2 cm agurk
3 spsk valnøddeolie
3 valnøddekerner
1 tsk sesamfrø
Salt og frisk peber
Valnøddeolie

LÆG 1 POSE ÆRTER I KURV

Spirerne dyrkes så længe som beskrevet på frøposen.
Skyl dem derpå grundigt, fjern frøskaller, og spirerne er klar til retten.
Læg 3 valnøddekerner og sesamfrø i blød i lunt vand i 4 timer. Skift
eventuelt vandet undervejs. Hæld til sidst vandet fra og lad dem tørre
let, inden du moser dem sammen i valnøddeolien. Smag til med salt
og peber. Skyl og snit derpå alle grøntsagerne. Bland dem i en skål
og anret salaten på en flot tallerken. Olien kan enten hældes over
eller serveres ved siden af retten.

RISWRAPS MED SPIRER

EN FIBERRIG GANG FASTFOOD

2 spsk bønner, linser eller ærter til spirer
Frisk babymajs eller løse majs
Rød peberfrugt
Kinakål
Gulerod
Champignon
75 gram tofu i vand
Rispapir

Jordnøddedressing
1/2 spsk palmesukker
2 spsk olivenolie
1 spsk risvineddike
1 spsk creamy jordnøddesmør
1/2 tsk salt
1 tsk frisk, finthakket ingefær
1 knivspids friskkværnet peber

LÆG 1 POSE MUNGBØNNER I KURV

LÆG 1 POSE GRØNNE LINSER I KURV

Spirerne dyrkes så længe som beskrevet på frøposen.
Skyl dem derpå grundigt, fjern frøskaller, og spirerne er klar til retten.
Bland alle ingredienser til jornøddedressingen og stil til side i en skål,
mens du laver retten. Rengør og snit de øvrige ingredienser. Skær tofu i tern
og steg dem på en middelvarm pande i kokosolie. Læg rispapiret i varmt vand
i nogle sekunder. Placér det nu bløde papir på en tallerken og arranger spirer
og det øvrige grønne sammen med tofuen på tværs af papiret. Fold rispapiret
sammen om alle ingredienserne og hæld til sidst lidt af dressingen
over din kreation for pynt.

SANDWICH MED BUKKEHORNSSPIRER

SANDWICH MED STREJF AF KARRYSMAG

2 tsk bukkehornfrø til spirer
1 mellemstor moden tomat
3-4 par blade babysalat
2-3 skiver kylling eller stegt quorn
2 tynde skiver rødløg
1 grovbolle
Salt og frisk peber

Dressing
Mellemstærk karrykrydderi
1 tsk flydende honning
2 spsk græsk yoghurt eller 9% creme fraiche
2 tsk mayonnaise
Salt & Peber

LÆG 1 POSE BUKKEHORN I KURV

Dyrk dine bukkehornsspirer enten til de får en cm hale (3 dage)
eller til de får blade (6 dage). Dyrkes de kort tid, er karrysmagen
kraftigere end hvis de får blade. Skyl dem derpå grundigt i en skål
med vand, så frøkapslerne hældes fra. Du kan spise kapslerne,
men de er bitre i smagen. Dryp spirerne af og de er klar til retten.
Rør dressingen sammen. Rist bollen, smør den med dressingen
og læg de øvrige ingredienser i bollen.