Dyrk dine egne Spirer og Mikrogrønt

Dyrk dine egne spirer i små bakker på køkkenbordet. Men hvorfor? Hvordan gør du? Hvor længe tager det?
Du finder alle svarene her.

Rosenradisespirer af froe fra Friske Spirer
Tips til succes med spirer naering

Hvad er Spirer til din mad?

Spirer er planter på deres mindste vækststadie. Nogle spirer dyrker du, til de bare har udviklet en kort rod på 1-2 cm. Andre spirer lader du gro, til de får deres første små blade.

Du kan dyrke spirer af forskellige frø, bælgfrugter, korn og kerner. Du kan dog ikke dyrke hvad som helst til spirer, da ikke alle planter er spiselige for mennesker, når planten kun er en spire.

Men du kan glæde dig over, at du kan dyrke spirer af over 45 plantesorter. Her i shoppen finder du altid 22 sorter. De øvrige sorter tager jeg hjem på bestilling. Frøene er altid 100% økologiske og dansk godkendt til spiredyrkning.

SE FRØ I SHOPPEN

Er Spirer sunde?

Spirer er meget rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter, plantefibre og protein.

Det skyldes, at spirer udvikler den lille, friske og levende plante af alle de næringsstoffer, der ligger inde i frøet. Frøet bliver med andre ord omdannet til en plante.

Da det er langt nemmere for din krop at fordøje en væskerig, levende plante end et tørt frø, får din krop bedre udbytte af næringsstofferne med en spire.

Da de små planter gror lige til du spiser dem efter 2-6 dage, bevarer spirer deres næring – de visner ikke lige så stille som høstet salat. Desuden spiser du typisk dine dyrk selv spirer rå. Dermed går næringsstofferne heller ikke til grunde under opvarmning. I stedet får du fuldt udbytte af al næringen i den lille spire.

Af disse grunde kalder nogle spirer for en “Superfood”.

Hvilke spirer er sundest?

Nogle Spirer indeholder ligesom alt andet grønt flere af bestemte typer antioxidanter end andre spirer.
Her er et par af dem:

Broccolispirer er meget rige på glucosinolater og sulforaphan. Dem kan du læse mere om her >

Lucernespirer indeholder næste alle vitaminer og mineraler og i rigt mål. Læs mere om Lucernespirer >

Endiviespirer er vinderen, hvad angår mængden og varieteten af vitaminer og mineraler, da de indeholder dem alle. Læs mere om Endiviespirer >

Ærtespirer og Mungbønner og Linser er meget rige på planteprotein og fibre. Det gør dem egnede til dig, der søger grønne proteiner til træning eller hverdag.

Det er bare nogle af dem. Læs mere om hver spire >

Shop streg
Shop knap violet narrow
kloeversalat med floedeasarges og roedloeg

Hvordan bruger du Spirer i maden?

Du kan bruge dine dyrk selv spirer i alle retter lige fra juice og smoothies til salater og supper og wokretter.

Spirer findes i alle smagsvarianter fra helt milde til krydrede eller stærke. Deres farver spænder fra orange eller grøn til lys gul, pink og mørk violet. Så der er altid en spire til enhver opskrift.

Jeg finder, at spirer kommer bedst til deres ret, når du bruger dem rå eller lune i maden. Jeg bruger selv spirer i alt fra smoothies, juice, dips, salater, wraps, supper og lune retter. Jeg nyder endda let stegte, krydrede kikærtespirer som en sund snack.

Du kan også lade spirer være ren pynt som kronen på din ret.
Opskrifter med dine Spirer >

Hvordan dyrker du Spirer?

Spirer trives ved, at du lader dem passe sig selv. Det eneste, Spirer har brug for, er at du skyller dem morgen og aften med rent, køligt vand fra hanen. Derfor er det nemt for børn og voksne at dyrke spirer i køkkenet hele året.

Du skal kun bruge:

  • Økologiske spirefrø
  • Spirebakke
  • Rent, køligt drikkevand
  • Et rent hjørne på køkkenbordet

Den bedste placering for din spirekasse er på dit rene køkkenbord. Den bør stå lyst men ikke i direkte sol. Et nordvendt vindue er perfekt. Om vinteren eventuelt supplere med en LED plantepære >

2 minutters intro video

Sådan dyrker du Spirer i 6 trin

Spirer er nemme at dyrke selv på et par dage i dit køkken:

  1. Køb en pose økologiske frø til spirer + en spirekasse.
  2. Læg frøene i blød i rent vand som vist på frøposen.
  3. Hæld frøene over i din spirebeholder.
  4. Placér spirebakken på køkkenbordet.
  5. Skyl frø/spirer hver morgen + aften i 5 sek under hanen.
  6. Høst de modne spirer, skyl i vand og spis dem i maden.

Så nemt er det at dyrke dine egne spirer. Naturen klarer det meste, når bare du sørger for gode frø og en velegnet spirebakke.

I FRISKE SPIRER shop finder du alt til at komme hurtigt i gang. Du finder både færdige startkits eller du kan gå på opdagelse, og samle dit eget spiresæt.

Sådan dyrker du Spirer

Hvordan trin 1
Hvordan trin 2
Hvordan trin 3
Hvordan trin 4
Hvordan trin 5
Hvordan trin 6

Er du fristet?

Du finder alt til dine spirer i shoppen.

Hvor længe tager det at dyrke Spirer?

Nogle spirer dyrker du, til de bare har en kort rod. Andre spirer skal du dyrke, til de folder deres første sæt blade ud. Derfor er nogle af dine spirer hurtigere modne og klar til din mad end andre. Nedenfor kan du se en hurtig inddeling. Hver frøpose fra FRISKE SPIRER viser også den optimale spiretid for dit valgte frø.

Der er tre grupper af Spirer, når de er inddelt i spiretid:

Gruppe 1
Spirer af Bønner. Ærter og Linser er modne på 2-4 dage, når de får en lille rod.

Gruppe 2
Spirer af Ærter og Bukkehorn kan du dyrke til enten kort rod eller blade.

Gruppe 3
Spirer af øvrige frø – Broccoli, Radise, Kløver, Lucerne, Solsikke m.m. – er modne efter 6 dage, når de har fået et lille blad med dybe farver.

SE VÆKSTTID FOR alle spirer oversigt med alle spirer
SpirePerle fra Friske Spirer

Hvordan gror Spirer uden jord?

Det er naturligt at undre sig over, hvordan spirer kan vokse uden jord eller gødning.

Det skyldes, at inde i frøet ligger kimen og alle de nødvendige næringsstoffer til at skabe en ny plante. Den lille spire kan derfor leve bare af frøet de første 6 dage.

Skulle du ønske at dyrke dine planter i mere end 7 dage, ville du være nødt til at give planten gødning. Planter, der har vokset i mere end 7 dage, kalder man mikrogrønt.

Mikrogrønt er også sjovt og er for dig, der har tid og plads til at dyrke planterne i op til 2 uger.

MERE OM SPIRER & MIKROGRØNT

6 tips til succes med Spirer

Spirer er nemme at dyrke, når du bare overholder 6 tips:

  1. Brug kun certificerede spirefrø til dine spirer.
  2. Læg frøene i blød i 8-12 timer inden dyrkning.
  3. Stil spirebakken i let skygge på køkkenbordet.
  4. Vask hænderne inden du nusser om spirerne.
  5. Skyl frø/spirer med rent vand morgen og aften.
  6. Vask spirebakken med en ren svamp efter høst.

Følger du disse 6 nemme tips, vil dine spirer vokse godt for dig.

Læs mere grundige tips
Tips til succes med spirer naering
Alt til spirer
Shop knap violet narrow

Kan du dyrke flere Spirer af samme frø?

Nej, du kan kun høste én spire af hvert frø.
Når du ikke kan høste flere gange af samme spirefrø, skyldes det, at inde i frøet ligger et kim, som bliver til selve spiren. Eftersom du spiser hele spiren inkl rod, er der ikke noget tilbage til at danne en ny plante.

Heldigvis er certificerede spirefrø testet for høj spireevne. Derfor er du garanteret at minimum 98% af alle frø i posen spirer, når du dyrker dem som anvist.

Som kunde i FRISKE SPIRER er du altid velkommen til at kontakte mig, hvis du skulle opleve problemer. Jeg guider gerne og giver altid nye frø, hvis du stadig ikke oplever succes trods et nyt forsøg.

KONTAKT MIG

Hvor lang holdbarhed har friske Spirer?

Dine spirer kan holde sig friske i op til en uge efter det er modnet. Bemærk dog, at Spirer smager bedst, når de lige er modnet. Du kan sætte dine spirer på køl, når de er modnet for at bevare deres smag længere.

I køleskabet kan spirer af bønner, ærter, linser og kikærter holde deres smag i to dage. Alle andre spirer kan holde smagen i op til 4 dage på køl, selvom den er bedst når spirerne vokser ude af køl.

Den bedste måde at opbevare spirerne er ved at sætte hele spirebeholderen ind i køleskabet.

Spirer vokser stille og roligt videre trods kulden. Derfor skal de skylles en gang hver dag, selvom de står i køleskabet.

Tips til succes med spirer fugt

Lær mere i den gratis SpireGuide

Er du nysgerrig på at lære mere?

Jeg har skabt en gratis trin for trin video guide >  Guiden forklarer kort, hvordan du dyrker dine spirer og giver dig en hurtig start.

Hvis du vil lære meget mere, har jeg skrevet en bog med alt om spirer. Bogen FRISKE SPIRER – En Guide til Spiring er en A-Z med alt om dine spirer. Med bogen vil alle spirer lykkes for dig, fordi du lærer at forstå dine små planters behov dag for dag.

Produkter til dine Spirer

Andre spørger om…

Er det nemt at dyrke spirer?

Ja, for Spirer passer stort set sig selv. Du skal bare vælge nogle økologiske spirefrø og en spirebakke i god kvalitet. Derpå skal frøene ligge i blød nogle timer. Så hælder du dem over i bakken. Skyl derpå morgen og aften med rent vand. Efter to-seks dage kan du høste de modne spirer. Så nemt er det.

Kan børn dyrke Spirer?

Ja, Spirer er en sjov hobby for både børn og voksne. Hvis barnet er lille, kan den voksne hjælpe med skylningen hver dag. Børn får hurtigt taget på teknikken og så kan barnet stå for pasningen selv.

Er en spirekasse nem at bruge?

Nogle spirekasser er godt designet og gør dyrkningen nem. En nem spirebakke er en SpirePerle. Den er egnet til at dyrke alle spirer, og den kan bruges igen og igen i mange år.

Hvordan vælger jeg de rette frø til mine Spirer?

Dit valg af frø til Spirer afhænger af smagen, du ønsker til maden. Lucerne, Kløver, Ært og Solsikke er neutrale i smagen. Radise, Sennep, Mizuna, Karse og Rucola er kraftige i smagen.

Hvor længe tager det at dyrke Spirer?

Det tager 2-6 dage at dyrke Spirer selv. Spirer af Ærter, Bønner, Linser og Kikærter høstes når roden er 0,5-1,5 cm lang. Det tager 2-3 dage. Alle øvrige spirer som Broccoli, Lucerne, Radise m.m dyrkes til de får blade efter 6 dage.

error: Dette indhold er beskyttet