Sådan dyrker du Rødbede spirer og mikrogrønt

5 tips til Rødbede spirer og mikrogrønt.
Så du kan nyde lækre, farverige rødbede skud i dine salater.

#1 Gode frø er nøglen til succes med Rødbedespirer og Mikrogrønt

Det første og vigtigste tip til at dyrke lækre Rødbedespirer og mikrogrønt handler om dine frø. Frøene skal have en høj spireevne og være egnede til at dyrke til spirer og mikrogrønt.

Da havefrø ofte er bejdsede – dyppet i antisvampemiddel – er havefrø ikke egnede til at dyrke til spirer og mikrogrønt.

Af samme grund er certificerede frø til spirer og mikrogrønt underlagt helt specielle krav fra Fødevarestyrelsen til frøenes renhed, spireevne og test for skadelige bakterier.

Så brug altid kun frø fra et fødevaregodkendt firma til dine Rødbedespirer og mikrogrønt. FRISKE SPIRER er naturligvis certificeret til at sælge økologiske frø til dine spirer og mikrogrønt.

oekologiske Rødbedefroe
oekologiske roedbedefroe til spirer og mikrogroent

#2 Lad rødbede frøet trække vand nok

Det andet tip til succes med Rødbede spirer og mikrogrønt handler om iblødsætning af frøene inden dyrkning.

Alle dine spirer og mikrogrønt får deres bedste start, når du lægger frøene i blød i et glas med rent, køligt vand. Denne iblødsætning lader frøene suge vand til at vække frøets kim. Iblødsætningen neutraliserer desuden antinæringsstofferne på frøets overflade, som holder frøet i dvale.

Resultatet er, at når rødbedefrøet har ligget i blød i 12 timer, er det godt fugtet og klar til at gro.

TIP

Det er vigtigt, at frøene er under vand i hele iblødsætningstiden.

Et godt trick er at sætte et glas oveni glasset med frøene. Det øverste glas kan dermed holde frøene under vand. Sådan er du sikret at alle frø trækker vand nok og vil spire for dig.

roedbede oekologiske spirefroe modne spirer

#3 Hold høj fugtighed om Rødbedefrø

Det tredje tip til succes med dine Rødbedespirer og mikrogrønt er, at frøene skal være konstant fugtige. De må ikke tørre ud efter iblødsætning.

Der er to grunde til, at frøene ikke må tørre ud:

1) Da frøkapslerne er hårde og tykke, kan den lille spire ikke bryde igennem den, hvis frøet bliver tørt og hårdt igen.

2) Alle planter har brug for fugt til at kunne gro. Hvis planten tørrer ud efter spiringen er startet, går planten til grunde.

Tricket til at holde dine rødbedefrø fugtige nok i SpirePerle spirebakken er at hælde en anelse vand i bunden de første 6 dage. Du skal stadig skylle frøene morgen og aften, men vandet i bunden fordamper og skaber et fugtigere miljø i spirebakken. Efter dag 6 tømmer du bunden for vand og fortsætter bare med at skylle frø/spirer morgen og aften.

Tricket med vand i bunden gælder kun rødbedespirer.

#4 Rødbedespirer kræver tålmodighed

Det fjerde tip til dine Rødbedespirer og mikrogrønt er, at de kræver mere tålmodighed end dine andre miniplanter.

Rødbedefrø kan snildt ligge helt stille de første 6 dage af dyrkningen uden der tilsyneladende sker det mindste. Inde i frøet arbejder den lille spire dog med at udvikle sig og bryde igennem den hårde frøkapsel.

Så hav godt med tålmodighed med dine rødbedefrø. De skal nok vise en lille pink spids efter en uges tid.  Derefter er det nemmere at vente på at spiren gror længere og smukkere dag for dag.

roedbede oekologiske spirefroe dyrket 7 dage

TIP

Skyl dine rødbedespirer forsigtigt.

De er skrøbelige og knækker nemt, hvis vandet spuler dem rundt i spirebakken. Så skyl dem forsigtigt. Det gælder lige fra frøet viser en lille spire, og til du høster de modne Spirer eller Mikrogrønt til din mad.

dyrk selv roedbedespirer af roedbedefroe

#5 Frøkapsler på Rødbedespirer lugter

De tykke, frønnede frøkapsler på Rødbedespirer og mikrogrønt ødelægger smagen og duften af rødbede. 

Faktisk kan rødbedespirer lugte jordslået på grund af frøkapslerne.

Tricket er at lade frøkapslerne blive siddende på dine spirer lige til du høster dem for at bruge spirerne i maden. Hvis du forsøger at fjerne frøkapslerne inden du høster de modne spirer, vil du skade planterne. Hvis en plante knækker eller bliver mast, rådner den.

Så lad dine spirer gro med kapslerne lige til de selv smider frøet eller du er klar til at høste dem og nipper frøkapslen af.

ALT TIL RØDBEDE SPIRER & MIKROGRØNT

error: Dette indhold er beskyttet