TIPS TIL SUCCES MED SPIRER

Spiredyrkning er nemt, når du opfylder spirens enkle behov.
Næring – Fugt – Ilt – Temperatur – Hygiejne – Lys

NÆRING

Spirer får deres næring fra frøet.

Naturen er så smart indrettet, at dine spirer har fået en perfekt madpakke med fra moderplanten i form af et næringsrigt frø. Dine spirer lever kun af frøets næring de første 10 dage af plantens liv.

Det betyder, du ikke behøver at gøde dine spirer. Det betyder også, at spirer kun kan blive så sunde som frøet.

Derfor bør du vælge spirefrø af god kvalitet.

FUGT

Spirer har brug for fugt til at leve.

Det er vigtigt, du skyller dine spirer både morgen og aften. De jævnlige brusebade har flere formål:

  • At skylle spirerne rene for den smule bakterier, der naturligt dannes i en spirebeholder.
  • At bevare en høj luftfugtighed i spirebakken, så de sårbare spirer kan holde sig friske.
  • At spirerne kan optage væske, så de kan fortsatte deres liv og vækst.

Du kan skylle med køligt vand direkte fra køkkenhanen. Skylningen bør vare 10-15 sek. under en blid vandstråle.

ILT

Spirer har brug for at ånde.

Spirer er levende planter. De afgiver fugt og varme. Derfor har de brug for ilt og ventilation i spirebeholderen for at holde sig sunde. 

Gode spirebeholdere er designet, så dine spirer kan få ilt uden at tørre ud, men placeringen af beholderen er også vigtig.

Det bedste sted til din spirebeholder er frit på køkkenbordet. Ikke i vindueskarmen men meget gerne tæt på køkkenvasken. Så har du nemt ved at skylle spirerne morgen og aften.

TEMPERATUR

Spirer elsker en temperatur på 18-23 °C.

Spirer er naturlige planter og bliver påvirket af temperaturen i køkkenet.

Du kan dyrke spirer året rundt, men du vil ofte bemærke, at dine spirer vokser hurtigere om sommeren eller i varme, lyse køkkener.

Så du kan til en vis grad styre væksten på dine spirer ved at stille dem lunt og lyst versus køligt og skyggefuldt. 

Det kan være rart at vide, hvis du skal have spirerne klar til den næste store middag.

HYGIEJNE

Renlighed er alfa og omega for sunde spirer.

Fugt, varme og mørke er gode forhold for bakterier. Derfor er det vigtigt, at du holder en høj hygiejne om din spirebakke.

Vask altid spirebakken med en ren, separat svamp – så overfører du ikke bakterier fra rengøring eller opvask til din spirebakke.

Dyrk altid spirer af certificerede spirefrø – de er testet for skadelige bakterier.

Vask altid dine hænder, inden du nusser om dine spirer – og tør hænderne i et rent viskestykke.

Den daglige skylning af spirerne med rent vand, holder også spirebakken og dine spirer rene.

LYS

Spirer trives i dagslys uden sol.

Spirer uden blade – bønner, ærter, linser, korn – kan ikke optage lys, fordi de skal spises, inden de får blade. De bør stå i skygge for at få en blød, rund smag.

Spirer med blade – alle de øvrige spirer – kan optage lys, fra de har foldet deres blade ud. Det bedste lys til bladspirer er rent dagslys. Varm sol er for meget for de sarte planter, men de elsker en lys placering i køkkenet. Efterhånden som bladspirer får tæt farve i deres blade, skifter deres smag fra bitter til rund.

Har du et mørkt køkken, kan du give bladspirer ekstra lys med en vækstpære en dags tid, når de har foldet deres blade ud, hvis du ønsker en blødere smag i dem.

Miljoevenlig svanemaerket bog om spirer FRISKE SPIRER

FLERE TIPS

Vil du lære endnu mere om dine spirer?
Bogen FRISKE SPIRER – En Guide til Spiring er en komplet A – Z om at dyrke spirer. 

Du får 100 sider med smukke fotos, korte afsnit, masser af tips og 14 grønne opskrifter skrevet af undertegnede.

SE BOGEN
+
Vis
+
Vis
+
Vis
+
Vis
+
Vis
+
Vis
+
Vis
+
Vis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Acceptér cookies... mere

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk