Hvor længe tager spirer for at gro fra tørt spirefrø til moden spire?
Og hvor meget tid kræver det af dig at dyrke dine egne spirer?

SPIRER TAGER 2-7 DAGE
Spiretiden for dine økologiske dyrk selv spirer tager 2 til 7 dage for at gro til deres modne stadie.
Det store span skyldes, at nogle spirer er modne, når de kun har en kort rod. Andre er først modne, når de har fået blade med farver.
Du kan se dyrkningstid og modenhedsstadie for alle frøene her i shoppen i frøoversigten på blogsiden: SPIRENØGLE >
…eller du kan læse videre og se, hvorfor der er forskel på frøene og hvorfor de skal høstes på forskellige tidspunkter.
SE SPIRENØGLESPIRETID VERSUS IBLØDSÆTNING
Iblødsætning forkorter spiretiden. Det skyldes, at vandet opløser de antinæringsstoffer, som holder frøet i dvale.
Når du starter dyrkningen med at lægge frøene i blød, opnår du derudover at:
- Dine frø spirer hurtigere.
- Frøene spirer i et ensartet tempo.
- Frøene har væske nok til at komme godt fra start.
Hvert frø har behov for varierende tid i vand inden dyrkningen. Jeg har skrevet både iblødsætningstid og spiretid på alle frøposer fra FRISKE SPIRER. Sådan kan du fokusere på bare at nyde dine spirer.


SPIRER MED ROD ELLER BLADE
Den vigtigste forskel på dine spirer er, at nogle skal høstes, når de kun har en hvid rod: Linser, Mungbønner, Kikærter.
Andre høstes, når de folder deres små blade ud og bladene har fået farve: Karse, Chia, Mizuna, Sennep, Ruccola, Broccoli, Bukkehorn, Endivie, Fennikel, Kløver, Lucerne, Pinkkål, Radise, Raps.
Nogle få kan du dyrke til både kort rod eller til blade: Bukkehorn og Ært.
Det går hurtigere for en spire at gro en kort rod end at gro blade. Derfor er der så stor forskel i spiretiden.
SPIRETID VERSUS ÅRSTID
Du vil bemærke, at spiretiden varierer med årstiden.
Dine spirer vokser lidt hurtigere om sommeren end om vinteren. Det skyldes, at det typisk er varmere og lysere i køkkenet om sommeren. Så vil du sætte lidt fut i dine langsommere vinterspirer, skal du bare give dem lidt mere lys og stille dem lunere.
På samme måde kan du bremse lidt for hurtige spirer ved at stille dem på grøntsagshylden i køleskabet.
Det eneste, du skal huske er, at spirer ikke tåler frost og absolut ikke kan lide temperaturer under 7 °C.
LÆS OM SPIRER ÅRET RUNDT

HVOR MEGET TID TAGER SPIRER?
Spirer passer stort set sig selv. Det eneste, du skal gøre, er at skylle spirerne under den kølige køkkenhane i 10-15 sekunder hver morgen og aften.
Derudover skal du gøre spirebeholderen ren mellem hver omgang nye spirer. Rengøringen tager samme tid som at vaske en kop af.
Til sidst skal du lægge de høstede spirer i en skål med vand og skylle dem ligesom salat, inden du bruger dem i maden.
Nåh ja, og så skal du bruge tid på at sidde og nyde smagen, synet og stoltheden over dit eget hjemmedyrkede grønt på tallerkenen.
KØB ET START SPIREKIT...ikk?FORSKELLIG DYRKNING AF SPIRER
Jeg inddeler spirer i grupper efter deres behov for dyrkningsmetode.
Nogle er bælgfrugter: Mungbønner, Ærter, Linser, Kikærter.
Nogle er geldannende: Karse, Chia, Mizuna, Sennep, Ruccola.
Andre er bladspirer: Broccoli, Bukkehorn, Endivie, Fennikel, Kløver, Lucerne, Pinkkål, Radise, Raps.
De sidste er spirer med skaller: Boghvede, Græskar, Solsikke.
Hver gruppe skal dyrkes lidt forskelligt og hver har deres egen modenhedstid. Du kan lære alt om hver gruppe spirer i FRISKE SPIRER bogen >
SE BOGEN