Dine hjemmedyrkede spirer er lækre i kold, lun og varm mad til alt fra dips, juice, smoothies og salater til supper og wokretter. Her får du tips til at bruge dine spirer i alle retter.

SPIRER ER LÆKRE I ALLE RETTER
Dine hjemmedyrkede spirer er lækre i alle retter.
Friske spirer vil giver dig mest næring, når du spiser dem rå. Det kan være i juice, smoothies, dips, salater, sandwich eller som frisk pynt på enhver ret.
Du kan også bruge spirer i lune eller varme retter i gryde, ovn og wok. Det kan være i supper, wokretter, ovn- eller gryderetter. Her er tricket at tilsætte spirerne lige inden servering, så de bevarer deres sprødhed og næring trods varmen.
Du kan også lade spirer være rene snacks….men det finder du snart ud af, når du smager de lækre, sprøde spirer selv.
SPIRER SOM SNACKS
Spirer er en lækker mundfuld for både voksne og børn. Det finder du helt sikkert ud af, når du første gang nyder smagen af helt friske, sprøde spirer.
Jeg elsker selv at spise grønne ærtespirer som snacks. Jeg syntes, de er specielt lækre, når den hvide rod er 1-1,5 cm lang. Men hver sin smag. Nogle elsker de lidt bitre ærter med en kortere rod. Andre foretrækker den sødere smag, når roden er længere og den gennemsigtige skal er faldet af.
Men du kan også nyde mange andre spirer som snacks. Solsikke og Lucerne er andre af mine yndlinge.
Ønsker du ‘rigtige’ snacks kan du i stedet stege spirede kikærter med kokosolie og krydderi efter egen smag.
SPIRER SOM SNACKS

SPIRER I JUICE
Dine spirer er lækre i juice, som du enten selv presser eller køber færdigpresset.
Hjemmepresset juice med spirer gør du ved at bruge spirerne ligesom enhver anden ingrediens. For at få mest muligt saft ud af spirerne, kan du pakke et salatblad omkring dem, inden du lægger dem ned i saftpressen.
Færdigpresset juice med spirer kan du gøre på to måder:
1) Du kan blende spirerne ind i juicen og få en mere tyk, mættende juice.
2) Du kan bruge dine hele spirer til flot, spiselig pynt i juicen.
SPIRER I SMOOTHIES
Spirer er lækre i smoothies. Dels er de friske og fulde af næring, men de er også fulde af plantefibre til glæde for din mave.
Jeg foretrækker personligt at bruge de milde spirer som Ært, Solsikke, Lucerne, Rød kløver og Hvid kløver i mine smoothies. Fordi de spirer næsten er neutrale i smagen, er de nemme at passe ind i enhver smoothie.
Hvis du træner meget og har brug for ekstra protein, kan du i stedet bruge Røde og Grønne linsespirer, Ærtespirer eller Mungbønnespirer i dine smoothies. Disse 4 spirer er specielt rige på grønne proteiner og plantefibre…og så selvfølgelig en masse vitaminer, mineraler og antioxidanter som alle de øvrige spirer.
SPIRER I SMOOTHIES

SPIRER I DIPS, SPREADS & HUMMUS
Spirer gør sig godt i både dips, spreads og hummus. I alle tre opskrifter kan du bruge spirerne på to måder:
1) Du kan blende spirerne ind i dip og spreads, så spirerne bidrager til smag og konsistens.
2) Du kan lade spirerne pynte ovenpå dine dips og spreads. Gør du det vil helt unge og korte spirer, som kun lige har vist deres blade, være smukkest.
Hvis du kun har lange spirer, kan du eventuelt klippe spirerne lidt under bladene og bruge den til til pynt imens du blender stængler og rødder ind i din dip/spread.
SPIRER I DIPSSPIRER I SALATER
Spirer er indlysende at bruge i alle dine salater.
Du vil hurtigt opdage, at dine hjemmedyrkede spirer både kan indgå som ingrediens eller som smuk pynt i enhver salat.
Som ingrediens kan du erstatte salatblade med Lucerne, Solsikkespirer eller Kløverspirer. Du kan også udskifte enkelte grøntsager med spirer som fx radiser med Radisespirer eller Rucolatopping med Rucolaspirer.
Elsker du krydrede dressinger? Så kan du toppe op med Bukkehornsspirer, Sennepsspirer eller Endiviespirer. Mulighederne er mange, så prøv dig frem.
SPIRER I SALATER

SPIRER ÆNDRER SMAG OVER TID
Når du dyrker spirer, vil du bemærke, at dine spirer ændrer smag, imens de vokser sig længere.
Jeg syntes selv, at spirer er smukkest og har den mest intense smag, når de lige er modnet. Du kan se i SpireNøglen hvornår hver spire modner.
Hver dag der går efter spiren har nået sit modne stadie, bliver smagen mindre intens og mere rund eller mild.
Hvorvidt du foretrækker det ene eller det andet er en personlig smagssag. Jeg anbefaler varmt, at du smager på dine spirer hver dag og finder det stadie, hvor du bedst kan lide smag af dine små planter.
SPIRENØGLE MED SMAG, TID OG FARVESPIREGUIDE FOR SUCCES
Vil du dyrke dine egne spirer?
Jeg har skabt to nemme veje til din sikre succes med spirer:
En gratis, online spireguide med videoer under menupunktet HVORDAN > Guiden forklarer kort og hurtigt, hvordan du dyrker dine spirer.
Bogen FRISKE SPIRER – En Guide. Bogen er en A-Z med alt om dine spirer. Med bogen vil alle spirer lykkes for dig, fordi du lærer at forstå dine små planters behov helt i dybden.
Dit valg afhænger af din egen nysgerrighed.
ONLINE GUIDE BOGEN OM SPIRER