Sådan dyrker du Ærteskud – Den komplette guide til økologiske Ærteskud hele året

Lær alt om at dyrke Ærteskud med succes. Du finder en nem trin-for-trin guide til at dyrke dine egne sprøde grøntsager hydroponisk i elegante bakker – uden jord.

Det lyder måske ret fantastisk, at planter kan vokse uden jord. Du lærer grunden i denne artikel + mange tips til at sikre din succes med dine hjemmedyrkede Ærteskud.

Ærteskud mynte og feta salat

Hvorfor er Ærteskud så populære?

Ærteskud er blevet populære i de senere år på grund af deres lækre smag, høje næringsværdi og æstetiske skønhed i enhver ret.

Hjemmedyrkede skud af ærter er en alsidig ingrediens, der kan bruges i mange forskellige retter som juice, smoothies, salater, wraps, sandwich, dips og supper. Deres sprøde, friske smag gør dem også til et populært valg til sunde snacks.

Men deres smag og tekstur er ikke den eneste grund til deres popularitet. Ærteskud er også en god kilde til vitaminer og mineraler, herunder C-vitamin, jern og kalium, og de er lave i kalorier og fedt.

Er du til smukke retter? Så kan du glæde dig over, at friske Ærteskud bidrager med et flot æstetisk look med deres krøllede stængler og fine blade.

Et ekstra plus er den sjove og givende oplevelse ved at dyrke dit eget grønt…og fortælle dine gæster om det, mens I  nyder de små mikroplanter ved festbordet.

Princippet i Ærteskud dyrkning

Ærteskud er de unge skud af ærteplanter. Ærteplanter er villige til at gro, når bare temperaturen er over 18 °C. Derfor behøver du ikke at plante ærteplanterne udenfor i din have eller på altanen. I stedet kan du dyrke dem i dit køkken hele året.

Du kan dyrke ærteskud enten i jord eller uden jord. Uanset hvad vil ærterne først udvikle en hvid rod efter 1-2 dage. Roden vokser længere og på dag 4 gror en grøn stilk ud af ærten. Efterhånden som stilken bliver længere, udvikler den grønne blade. Efter 12 til 14 dage er stænglen omkring 10 cm lang og har flere blade. Ærteplanten er nu klar til høst.

Du spiser kun stilken og bladene på dine ærteskud. Skær blot stilkene et par millimeter over ærterne. Man spiser ikke rødderne og ærterne, når man dyrker Ærteskud. Du kan bruge de friske skud som et lækkert alternativ til mere traditionelle salattyper såsom feldsalat og spinat i dine retter.

mikrogroent aerteskud i Kit

Sådan dyrker du Ærteskud uden jord

Guiden viser dyrkning af Ærteskud i en Spireperle uden jord.

1 Afmål ærter til ærteskud

Trin 1
Afmål ærter til ærteskud

2 Læg ærteskud ærter i blød

Trin 2
Læg ærter i blød i vand

3 Hæld ærteskud ærter i SpirePerle

Trin 3
Hæld ærter i SpirePerle

5 Skyl ærteskud spirer morgen + aften

Trin 4
Stil bakken på i let skygge

4 Skyl Ærtespirer morgen og aften

Trin 5
Skyl med vand morgen + aften

6 Høst Ærteskud efter 2-3 uger

Trin 6
Høst efter 10-12 dage

Trin for trin guide til Ærteskud

Sådan dyrker du ærteskud i 6 nemme trin:

  1. Mål mængden af ærter du skal bruge til din SpirePerle.
  2. Lad den afmålte mængde ærter trække i koldt vand i 8 timer.
  3. Hæld de udblødte ærter op i den rene SpirePerle.
  4. Stil SpirePerlen i let skygge på dit rene køkkenbord.
  5. Skyl hver morgen og aften med køligt vand i 10 sek.
  6. Høst de modne ærteskud, når de er 10-15 cm lange.

TIP 1: Når du høster skuddene, spiser du kun plantens grønne stængler og blade. Man spiser ikke ærterne og roden. Du kan spise skuddene rå eller let kogte i mange forskellige retter, som jeg forklarer nedenfor.

TIP 2: Du kan også læse, hvordan du kan høste af de samme ærter flere gange senere i denne artikel.

Tips til at vælge de bedste Ærter

Når du vil dyrke dine egne ærteskud, er den vigtigste faktor kvaliteten af dine ærtefrø.

Jeg anbefaler, at du altid vælger ærter, der er specifikt markedsført til spiring. Det er vigtigt, da disse frø er udvalgt specielt for at give mere ensartede resultater og have en høj spiringsprocent.

Certificerede spirefrø er også testet for skadelige bakterier som Listeria, E. Coli og Salmonella ifølge loven for spirefrø i Europa. Bemærk at havefrø ikke er underlagt den slags restriktioner, da havefrø ikke er beregnet til mad men til plantning i jord.

Alle frø fra i FRISKE SPIRER shop er certificerede og økologiske spirefrø. Jeg får jævnligt besøg af Fødevarestyrelsen for at sikre, at jeg følger alle regler i Europa. Det er din sikkerhed for rene, certificerede økologiske frø med høj spireprocent.

Du er altid velkommen med eventuelle spørgsmål.

Sådan dyrker du Ærteskud i jord

Guiden viser dyrkning af Ærteskud i en potte med stuejord.

Guide til at dyrke Ærteskud 1

Trin 1
Afmål ærter til ærteskud

Guide til at dyrke Ærteskud 2

Trin 2
Læg ærter i vand i 8 timer

Guide til at dyrke Ærteskud trin 3

Trin 3
Fyld potten halvt med jord

Guide til at dyrke Ærteskud trin 4

Trin 4
Læg ærter i og jord ovenpå

Guide til at dyrke friske Ærteskud trin 5

Trin 5
Hold jorden let fugtig

Guide til at dyrke Ærteskud trin 6

Trin 6
Høst efter 10-12 dage

Ingen gødning til Ærteskud

Ærteskud har ikke brug for at få tilført gødning som andet mikrogrønt. Den regel gælder, uanset du dyrker planterne på hampmåtter eller i spirebakker som Spireperle spirekassen.

I det hele taget vil du bemærke, at ærteskud er nemme at passe og kræver meget lidt opmærksomhed. Det er dog vigtigt, at du lader ærterne trække i vand i 8 timer inden dyrkningen. Iblødsætningen giver spirerne en jævn og hurtig vækst. De næste dage skal du kun skylle eller vande. Fugtmængden skal være lige nok til at ærterne hele tiden er en smule fugtige men ikke direkte våde. De bør vokse godt bare med de par tips.

Nogle vælger at høste fra sammen ærteplante flere gange. Derfor giver de ofte ærterne en smule gødning én gang efter første høst. Men gødskning er faktisk ikke nødvendig, da ærter trækker kvælstof ind fra luften og kan vokse bare af det. Det lyder helt fantastisk, men ærter og mange andre bælgfrugter kan dette ‘trick’. Det skyldes, at ærteplanter er i symbiotisk forhold med rhizobia – en speciel og ikke-skadelig bakterie, der lever i knuder i bælgplanternes rødder. Denne bakterie fodrer ærteplanterne med næring, så den unge ærteplante kan vokse, uden at du tilfører gødning.

Er det ikke bare interessant?!

Høst Ærteskud flere gange

Dine friske Ærteskud er klar til høst, når de er cirka 10-15 cm i længden. Det svarer til 4-6 tommer. Det vil tage omkring 10-14 dage, når du dyrker dem ved en temperatur på 37 °C. Du spiser kun stilken og bladene på planterne. Det gør du ved at klippe planterne et par mm over ærten.

Vidste du, at du kan høste af dine ærteplanter mere end en gang? Ja, du kan faktisk høste fra den samme ært to til tre gange. For at gøre dette skal du bare skære stilken over det nederste sæt blade på stilken. På denne måde vil stænglen danne nye skud på stænglens fold.

Det kan være fristende at studse de lange rødder under dyrkningen. Det må du dog endelig ikke. Planterne har brug for rødderne til at trække fugt og kvælstof fra luften til at udvikle planten. Se mere >

Når du har høstet anden gang fra planten, bliver smagen mindre interessant. Du kan høste tredje gang men derpå er det tid til at dyrke en ny runde ærteskud.

Bemærk, at høst flere gange kun vil fungere, hvis du dyrker ærteplanterne indendørs. Hvis du dyrker dem udendørs, kan du forvente kun at høste én gang, da planterne vil boltre sig og stoppe med at producere skud, når vejret bliver varmere.

Sandwich med ærteskud feta og radisespirer

Tips til Ærteskud i mad

Ærteskud er en alsidig ingrediens, der kan bruges i en række forskellige retter.

De kan tilføjes til salater for en sprød, næringsfyldt tilføjelse eller bruges som topping til sandwich eller wraps.

Ærteskud kan også bruges i røre, supper og gryderetter, og de er en god tilføjelse til smoothies og juice.
Prøv at sautere ærteskud med hvidløg, olivenolie og en knivspids salt til en sund sideret eller snack.

Du kan også stege ærteskud i ovnen med et skvæt balsamicoeddike og et drys parmesanost til en lækker og nærende snack.

Eller lav en hurtig og nem suppe, tilsæt ærteskud til spinatsuppen eller grøntsagsfond for et smagfuldt og nærende måltid.

Vil du hurtigt i gang med Ærteskud?

Nu hvor du har læst om de mange fordele ved at dyrke og spise ærteskud, er du sikkert ivrig efter at dyrke dine egne ærteplanter.

Heldigvis gror de villigt hele året, så du kan sagtens gå i gang nu.

Du kan finde et smart startkit i FRISKE SPIRER webshop. Pakken består af en Spireperle + 400 gram ærter + en svamp til nem rengøring.

Eller du kan nøjes med en pose økologiske Ærter og dyrke dem på hampmåtte eller i stuejord.

Jeg pakker daglig så du har din bestilling på et par dage. Snart kan du høste dit eget økologiske grønt.

Mikrogrønt Ærteskud Kit til Mikrogrønt fra FRISKE SPIRER

Spørgsmål fra andre læsere

Kan man dyrke ærteskud indendørs?

Ja, du kan dyrke friske, økologiske Ærteskud i dit køkken hele året. Du kan dyrke dem i spirekasser uden jord, potter med priklemuld eller på hampmåtte. Teknikken er nem for alle tre metoder. Det tager cirka 12 dage fra tør ært til høstmoden ærteskud.

Hvor længe tager det at dyrke Ærteskud selv?

Det tager cirka 12 dage at dyrke ærteskud fra tør ært til modne skud klar til høst.

Skal ærter have gødning for at gro til ærteskud?

Nej, ærteskud har ikke brug for gødning, da ærter trækker kvælstof fra luften. Det sker gennem symbiose med små knolde, der udvikler sig på ærten, efterhånden som ærterne får stængler og blade.

error: Dette indhold er beskyttet