Er du nybegynder i at dyrke Spirer og Mikrogrønt?
Så er StartGuiden for dig.
Hvad kan du finde i din Startguide?
StartGuide til Spirer viser dig:
- Hvad er Spirer til maden?
- Hvad kan du dyrke til spirer?
- Forskellen på Spirer og Mikrogrønt
- Hvorfor dyrke Spirer selv?
- Sådan dyrker du Spirer i 6 trin
- Hvad skal du bruge til at dyrke Spirer?
- Kom hurtigt i gang med Spirer
- Hvilke opskrifter er lækre med Spirer?
- Hvordan bruger man Spirer i maden?
- Kontakt ved spørgsmål >
Hvad er Spirer til maden?
Spirer til maden er små planter, som du spiser allerede efter et par dages dyrkning.
Nogle spirer gror du kun 2-4 dage til de har fået en kort rod. Andre dyrker du i 6 dage, til de har fået farverige blade.
Spirer gror i små beholdere uden jord. Det er muligt, da frøene har næringen til plantens første 7 dages vækst. Derfor er hverken jord eller gødning nødvendig, når du dyrker spirer.
Dette gør dyrk selv spirer meget hygiejniske at dyrke i dit eget køkken. Det bedste er, at du kun skal bruge Frø, Vand og Spirebakke for at dyrke spirer selv.
Hvad kan du dyrke til Spirer?
Du vil opleve, at mange frø og bønner er meget villige til at spire.
Du bør dog ikke dyrke tilfældige frø eller bønner fra dine skabe. Det skyldes, at der kun er cirka 45 sorter af frø, korn, bønner og kerner, som er egnede til spirer for mennesker.
Alt i FRISKE SPIRER shop er naturligvis godkendt til dyrkning af spirer. På samme vis er alle mine frø økologisk certificeret af den danske Fødevarestyrelse, som aflægger årligt kontrolbesøg på mit lager. Frøene er desuden testet for skadelige bakterier.
Jeg har skabt en liste over egnede frø, kerner og bælgfrugter til dig for nemt overblik i artiklen SpireNøgle >
Hvad er Spirer?
Spirer er de små planter på det allerførste stadie af deres vækst. Det er Spirer jeg forklarer nærmere i denne artikel.
Spirer af Bønner, Linser, Kikærter og Ærter skal kun skal gro, til de får en kort rod. Det tager 2-4 dage.
Spirer af Broccoli, Lucerne, Kløver, Radise, Solsikke m.m. lader du gro, til de får blade. Det tager ca 6 dage.
Den sidste gruppe er Bukkehorn og Ærter som du kan dyrke både til kort rod eller blade.
Spirer har kun brug for en spirebeholder og rent vand for at gro til lækre, sprøde spirer til alle opskrifter.
Hvad er Mikrogrønt?
Forskellen på Mikrogrønt og Spirer er kun størrelsen på planterne. Mikrogrønt er dermed Spirer, som du lader gro i længere tid. Du kan læser mere om mikrogrønt her >
Alle de sorter, der er egnede til at gro til spirer med blade er velegnede til at dyrke videre til Mikrogrønt. Det vil sige alle sorterne i denne shop undtagen Linser, Kikærter og Bønner.
Mikrogrønt tager 12-14 dage. Du høster planterne, når de har udviklet første sæt ægte blade.
Mikrogrønt kræver mere tid + lidt ekstra udstyr i forhold til spirer. For udover spirebakke og vand skal Mikrogrønt have kunstigt lys og gødning fra dag 7 af dyrkningen.
Det er nemt at dyrke Spirer – De passer stort set sig selv!
Hvorfor dyrke friske Spirer selv?
Du har sikkert set, at du kan få spirer i supermarkedet. Det er nemt, men hvorfor ikke dyrke dem selv?
Når du dyrker dine egne friske spirer, kan du nøjes med at gro den mængde, du kan spise. Planterne gror desuden i spirebakkens beskyttede miljø. Det betyder, at de kan holde sig lækre og friske – lige til du høster dem.
Desuden kan du få langt flere sorter af frø til dyrk selv spirer, end du kan finde i udvalget af dyrkede spirer. Det giver flere muligheder for spændende mad.
Det sidste plus er, at det er sjovt at dyrke spirer selv. Lige så sjovt som at fortælle dine gæster om dit nye grønne projekt.
Sådan dyrker du Spirer
Hvad skal du bruge for at dyrke Spirer?
Spirer er dejligt nemme at dyrke selv. Du skal kun bruge:
- Økologiske spirefrø >
- Et rent glas til iblødsætningen
- En spirebeholder >
- Rent, køligt drikkevand fra hanen
- 20 x 20 cm plads på køkkenbordet
Derpå skal du bare følge guiden herover. Naturen klarer resten.
Sådan kommer du hurtigt i gang med Spirer
Du er sikkert ivrig, så sådan kommer du hurtigt i gang med spirer:
- Vælg en Frø + Spirebakke eller et Komplet spirekit i shoppen.
- Jeg pakker dag til dag, så din pakke er hos dig på 1-3 dage.
- Følg StartGuiden ovenfor, imens du dyrker spirerne.
- Imens dine spirer passer sig selv, kan du besøge bloggen.
- Efter 2-6 dage er dine spirer høstklar. Skyl og spis.
Du kan finde inspiration til spirer i alle retter under Opskrifter.
Er du nysgerrig?
Jeg sender hver dag, så du får pakken hurtigt.
Hvilke opskrifter er lækre med Spirer?
Spirer er lækre i langt de fleste retter enten som pynt eller ingrediens.
I Smoothies og Juicer er de milde spirer som Kløver, Lucerne, Solsikke, Broccoli, Mungbønne og Ærtespirer rigtig lækre.
I Dips og Spreads kan du bruge linser, kikærter, mungbønne og ærtespirer som ingrediens. Eller du kan bruge de krydrede Rucola, Bukkehorn, Sennep, Radise, Mizuna og Endive til smagfuld pynt.
I Smørrebrød og Appetizere er de smukke spirer af Radise, Bukkehorn, Mizuna og Ærteskud specielt smukke.
I Salater og Wraps er enhver spire lækker, som står godt til de øvrige grønne ingredienser. Radise og Rucola passer fx godt til de fleste salater. Ellers er de meget milde spirer som Solsikke, Kløver og Lucerne altid lækre i grønne retter.
I Supper og Varme retter er de hårdføre spirer af Mungbønne, Linser, Kikærter og Ærter gode til at give fylde og protein.
Desserter og Drinks kan peppes op med spiselig pynt af de meget milde Ærteskud, Solsikke, Lucerne og Hvid kløver. Du kan endda lave smukke isterninger med spirer indeni.
Hvordan bruger du Spirer i maden?
Der er et par tricks til at bruge spirer i maden.
For at få Sprøde Spirer til din mad, skal du sørge for:
- Spirerne skal være godt vandspændte. Det opnår du ved at spirerne ikke tørrer ud mellem hver skylning. Om sommeren kan det betyde, at du måske må skylle midt på dagen i stedet for kun morgen og aften.
- Desuden kan du lægge spirerne i en skål med koldt vand efter høst. Lad dem ligge der i 30 minutter, så de kan trække godt med vand. Dette bad løsner også frøkapsler, så du får smukke, rene spirer.
For at få Smukke Spirer til din mad, kan du:
- Høste spirerne, straks de er modne. Det er det stadie, hvor bælgfrugtspirer har 0,5 – 1,5 cm lang rod. Der er de mest sprøde og har en dejlig smag.
Spirer med blade kan du høste straks deres blade har fået farve. Hvis du lader dem få lys under en LED lampe får de blade hurtigere. De små spirer er typisk finere end de store. - Ryste spirebakken forsigtigt for at spirerne bliver rystet rundt. det giver krøllede spirer, hvilket er meget smukt i maden.
Opskrifter med Spirer
Har du spørgsmål?
Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du er i tvivl om noget?
Det hurtigste er at ringe på tlf: 60246203.
Så kan jeg give dig svar straks.
God spirelyst
Miriam Sommer
Er du klar til start?
Jeg sender hver dag, så du får din pakke hurtigt.
FAQ
Spørgsmål fra andre spiredyrkere
Ja, du skal kun bruge økologiske spirefrø, vand, spirebakke og 2-6 dages ventetid.
Ja, børn er dejligt nysgerrige sjæle, så de finder ofte spirer fascinerende. De hurtigste spirer kan du gro på en weekend. Det er Ærter, Mungbønner, Linser og Kikærter.
Alle spirekasser, spireglas og spireskåle hos FRISKE SPIRER er designet til brug i flere år af hensyn til miljøet. Hampmåtter kan du dog kun bruge én gang – derpå skal måtten i den grønne affaldspose.
Nej, når du klipper en spire af eller høster den, så gror den ikke igen. Undtagelsen er Ærteskud, som du kan høste af flere gange.