Den store Guide til Broccoli Spirer & Mikrogrønt

Den store guide til i Broccolispirer og Mikrogrønt lærer dig alt om at dyrke disse næringsrige planter selv.

Oekologiske broccoli spirefroe til Broccolispirer FRISKE SPIRER

Forskellen på Broccolispirer og Mikrogrønt

Du kan dyrke dine broccolifrø til enten Broccolispirer eller Broccoli mikrogrønt. Forskellen på de to er længden / størrelsen af planten. 

Spirer dyrker du i 6 dage til det første lille kimblad foldes ud.
Mikrogrønt dyrker du i 12 dage, til de får andet sæt blade.

Om du vælger det ene eller andet vækststadie for din broccoli er et personligt valg for dig. Forskning viser dog, at det er broccolispirer, der har det højeste niveau af sulforofan.

Derudover er der fordele ved at dyrke hhv. Broccoli spirer eller mikrogrønt broccoli, afhængig af dit mål med planterne.

Fordele ved Broccoli spirer

Der er mange fordele ved at dyrke Broccolispirer:

 • Du får hurtigt modne planter, da de er klar på 6 dage.
 • Spirer er naturligt kraftige i smagen, så de ‘fylder’ godt i smagen på en ret.
 • Forskning viser, at der er det højeste indhold af sulforofat i de unge broccolispirer, som lige har fået grønne blade.
 • Du skal ikke bruge gødning til spirer – de har næring nok selve frøet til de første 7 dages vækst.
 • Du kan speede modningen op ved at give dine Broccolispirer lys fra dag 3 af dyrkningen. Sådan begynder planterne hurtigere at danne blade og lyset gør dem hurtigere grønne og modne.

Fordele ved Broccoli mikrogrønt

Når du dyrker Broccoli mikrogrønt, får du flere fordele:

 • Du får mere plante ud af hvert frø.
 • Planterne bliver mildere i smagen, jo længere de gror. Så de større planter af broccoli er mere runde i smagen.
 • Mikrogrønt har brug for lidt flydende gødning hver dag fra dag 7 og indtil høst. Det giver du nemt via en sprayflaske med fortyndet gødning, du sprayer på rødderne.
 • Selvom mikrogrønt har lidt mindre indhold af sulforofat end spirerne, er indholdet stadig højere end i broccolihoveder fra supermarkedet.
 • Der er længere tid mellem at du skal rengøre spirebakken, da Mikrogrønt vokser dobbelt så længe som Spirer.

Vitaminer og mineraler i Broccoli

Broccolispirer og Mikrogrønt giver dig vitaminerne: A, B, C, E, K og mineralerne: Kalium, Jern, Calcium, Magnesium, Zink, Fosfor.

En plante mister helt naturligt vitaminer og antioxidanter hver dag efter den er høstet. Det er endnu en fordel ved at dyrke dit eget grønt: Da dine egne planter gror, lige til du høster dem, er de helt friske og i top næringsmæssigt. 

Uanset om du dyrker dine egne Broccoli som spirer eller mikrogrønt, opnår du desuden trygheden i, at dine planter er 100% økologiske. For alle frø i FRISKE SPIRER shop er EU certificeret økologiske.

Når du dyrker planterne i dit eget køkken, har du samtidig fuld kontrol over pasningen af planterne. Du ved derfor, at planterne er fri for sprøjtegifte, og de er kun skyllet med rent vand fra dine egen hane.

Og så er dine planter ikke blevet stresset frem. For når du dyrker dem i dit eget køkken, vokser planterne i deres naturlige tempo. Det giver sunde, næringsrige planter.

Sulforofan og Glycoraphanin i Broccoli

Dyrker du broccolispirer for glycoraphanin og sulforaphan?

Både udvokset Broccoli og spirer af Broccoli indeholder unikke antioxidanter. Forskning viser dog, at det er broccolispirer, der har det højeste indhold af et glucosinolatet der kaldes glycoraphanin, som er forstadiet til sulforaphan (SF).

Hvis du dyrker Broccolispirer for at opnå et højt indhold af glycoraphanin, er det vigtigt, at planterne får lys nok. Bladene skal være tæt grønne, så grønkornene har udviklet klorofyl i bladene. En LED pære med højt LUX er rigeligt til at dine spirer udvikler klorofyl, imens du holder elregningen nede.

Der er intet formål med at tænde lyset, inden planterne viser tegn på blade. Derfor kan du vente med at tænde lyset til dag 4. Derpå kan du lade lyset være tændt i op til 16 timer pr dag. Husk at slukke lyset 8 timer hver nat for ikke at stresse dine planter.

Når du spiser de modne spirer, bør du spise dem rå og tygge dem grundigt. Det er i din grundige tygning, at stofferne i planten kan blande sig, danne sulforofan og komme dig til den ønskede gavn.

Greenie smoothie med spinat og spirer

Tyg og frigiv Sulforofater i Broccolispirer

Du får frigivet Sulforofaterne i dine Broccolispirer ved at tygge dem grundigt.

Forskning viser nemlig, at det er i din grundige tygning af de rå spirer, at stofferne i planten kan blande sig, danne sulforofan og komme dig til den ønskede gavn.

Hvis du ikke kan tygge dig igennem en stor salat med spirer hver dag, kan du ‘snyde’ lidt og blende dem til en greenie smoothie. Du bør dog blende kortest mulig tid og drikke din smoothie straks for at begrænse iltningen af antioxidanterne.

Opskrifter med grønne smoothies

Sådan dyrker du Broccolispirer

Broccolispirer gror fra frø til moden spire på 6 dage.
De trives bedst i en SpirePerle spirebakke.

Hvordan trin 1

Afmål økologiske spirefrø. Brug 4 gram tørre frø til ½ SpirePerle.

Hvordan trin 2

Læg frøene i blød i rent, køligt vand i et rent glas. De skal stå i 8 timer.

Hvordan trin 3

Hæld frøene over i din rene SpirePerle spirebakke.

Hvordan trin 4

Stil SpirePerlen på dit køkkenbord væk fra varmt sollys eller kold træk.

Hvordan trin 5

Skyl frø / spirer med kølige, blide vandstråler morgen og aften.

Hvordan trin 6

Høst spirer bladene er mørkegrønne. Rens for skaller i en skål med vand.

Sådan gror du Broccoli Mikrogrønt

Broccoli mikrogrønt gror fra frø til moden mikrogrønt på 12 dage.
De trives bedst i en SpirePerle eller på en Hampmåtte.

trin 1 mikrogroent guide

Starten på at dyrke Mikrogrønt er helt som hvis du skulle dyrke Spirer. Så følg guiden ovenfor til dag 6 – husk dog at der skal 1/5 færre frø pr cm2, når dy gror mikrogrønt.

trin 2 mikrogroent guide

Mikrogrønt er større end Spirer. Der skal være 1/5 færre planter, når du gror Mikrogrønt i forhold til Spirer. Tynd evt. forsigtigt ud.

trin 1 mikrogroent guide

Dit mikrogrønt har stadig brug for at være konstant let fugtigt. Så giv dem en hurtig tur under den kølige hane morgen og aften. Husk at dryppe af og tøm bunden for vand.

trin 4 mikrogroent guide

Mikrogrønt har brug for kunstigt lys for at gro optimalt. Solen er stadig for varm men en LED plantepære er god. Gerne 10-16 timer hvert døgn fra dag 7 og til høst.

trin 5 mikrogroent guide

Mikrogrønt har brug for en smule mild gødning fra dag 7 og til høst. Bland gødning i en lille sprayflaske og spray det ud på rødderne en gang daglig efter skylningen.

trin 6 mikrogroent guide

Dit Mikrogrønt er modent efter ca 12-14 dage. Det er modent, når det første sæt blade efter de små kimblade har fået farve. Du kan spise stængler + blade – ikke rødder.

Shop streg

Den bedste spirebeholder til Broccolispirer

Den optimale beholder til at dyrke Broccolispirer er en spirebakke med horisontale bakker som en SpirePerle.

Det skyldes, at Broccolispirer som alle planter har brug for ilt. Da frøene er meget små og nemt klumper sammen, er det vigtigt, at frøene kan spredes ud i et enkelt lag.

Da frøbakken i Spireperlen desuden har riller til dræning, er det også nemt at dryppe overskydende vand af bakken efter hver skylning.

Sådan undgår du, at dine broccolifrø og spirer er dækket af vand mellem skylningerne. I stedet kan disse små planter nemt komme af med overskydende vand, fugt og varme i en SpirePerle.

Som du vil se i det følgende er netop for meget vand, fugt og varme årsagen til udfordringer med at dyrke Broccolispirer og mikrogrønt.

SpirePerle fra Friske Spirer

Hvorfor mislykkes Broccolispirer?

Hvorfor mugner broccolispirer?

Hvorfor mugner mine broccolispirer allerede på dag 3? 

Ligner dine broccolispirer små klumper af hvis mug, så kan jeg berolige dig med, at det bare er rødder.

Nogle sorter af spirer – Broccoli, Radise, Pinkkål, Solsikke, Raps – danner det man kalder rodhår. Det er fine fimrehår på rødderne. Røddern er helt naturlige og du kan ikke få dem til at forsvinde. Dog vil du bemærke, at der kommer flere af dem, hvis dine spirer vokser lidt for tørt.

Du kan tjekke, at det er rødder ved forsigtigt at tage en af de små spirer op. Kig nøje på den. Så kan du se, at ‘muggen’ kun sidder på den nederste hvide del af stænglen – på selve roden.

Hvorfor gror mine broccolispirer ikke?

Der kan være flere grunde til at dine Broccolispirer ikke vil gro. Her får du en tjekliste til årsager:

 • Glasset til iblødsætning var ikke helt rent.
 • Du har drukket af glasset inden du brugte det til frøene.
 • Frøene lå for længe / kort tid i blød – 8 timer er optimalt.
 • Din spirebeholder var ikke rengjort ordentligt inden brug.
 • Du har ikke drænet frøene tilpas godt efter hver skylning.
 • Frø/spirer er tørret ud mellem skylningerne.
 • Frøene er for gamle eller de er ikke egnet til spirer.
 • Spirebakken har stået for varmt/ koldt -18-23 C er optimalt.

Hvorfor får broccolispirer sorte blade?

Sorte blade på broccolispirer skyldes mangel på ventilation omkring spirerne. Det vil sige inde i selve spirebakken.

Manglende ventilation kan ske ved at:

 • du enten har for mange spirer i en spirebeholder.
 • du dyrker flere lag i din spirebakke.

Da broccolispirer er en iltkrævende spire, der har brug for at kunne slippe af med overskydende fugt både omkring rødder og blade, bør du altid dyrke dem alene i din SpirePerle. Det vil sige uden bakker med andre spirer under bakken med Broccoli og slet ikke med bakker ovenpå bakken med broccoli.

Den eneste ‘bakke’ der bør være ovenpå Broccolispirer er låget.

Kan jeg redde dårlige broccolispirer?

Hvis dine Broccolispirer først er blevet dårlige, er der sjældent andet at gøre end at kassere dem.

Dog er der undtagelser. For hvis spirerne dufter godt og ikke er faldet sammen, men derimod bare har fået brune rødder, så kan du stadig godt spise dem.

Brune rødder betyder, at rødderne er visnet lidt af mangel på fugt. Så kan du bare klippe de visne rødder af og spise spirerne. Dog er det vigtigt, at rødderne ikke er sorte. Hvis rødderne er sorte, bør du ikke spise planterne, da sorte rødder betyder, at planten er ved at rådne.

Hvis du har haft dårlige spirer i din spirebakke, bør du vaske den godt med opvaskemiddel og en ren svamp. Snart er den klar til din næste omgang spirer.

Spirer med rodhaar som paa Broccoli FRISKE SPIRER

Tjekliste til succes med Broccolispirer

Efter listen med typiske årsager til dårlige broccolispirer, er det tid til en tjekliste til succes, ikk?!

For at få nem succes med Broccolispirer skal du:

 • Vælg en spirebeholder der sikrer rigeligt med dræning og ventilation.
 • Vask dine hænder og beholdere godt for at sikre høj hygiejne.
 • Vælg certificerede spirefrø til dyrkningen.
 • Hold frø/spirer konstant fugtige men ikke direkte våde.
 • Stil spirebakken i let skygge – sol er alt for varmt for spirer.
 • Brug en helt ren svamp eller børste til rengøringen.

Hvis du har brug for hjælp udover denne guide, er du velkommen til at kontakte mig på mobil 60246203 alle hverdage.

Kan jeg spise hele Broccolispiren /-planten?

Hvis du har dyrket dine frø til de små Broccolispirer, kan du spise hele spiren inkl de hvide rødder. Rødderne er fyldt med plantefibre men smager typisk ikke af så meget. Hvis du gerne vil spise rødderne med ikke finder dem smukke nok til salaten, så kan du blende dem ind i dips eller smoothies, hvor de giver god fylde og fibre.

Hvis du har dyrket de større broccoli mikrogrønt planter, kan du spise stængler og blade. På de støre mikrogrønt planter er rødderne typisk ikke længere så lækre. Så rødderne ville jeg personligt klippe fra og lægge i den grønne affaldspose.

 

Sjov Adventsgave til ham og hende
kloeversalat med floedeasarges og roedloeg

Hvordan bruger jeg Broccolispirer i mad?

Både de små Broccolispirer og det større Broccoli mikrogrønt er lækre i alle retter.

Personligt elsker jeg at bruge Broccolispirer i greenie smoothies og friske, rå salater.

Jeg kan også lide at blende dem ind i pestoer og andre dips hvor den kraftige broccolismag giver en lækker smag i retten.

Og så er der den klassiske måde at bruge de smukke planter: Som spiselig pynt i alt fra juicer og smoothies til smørrebrød og sandwiches.

Uanset retten så foretrækker jeg at spise dem rå for at nyde den lækre sprøde oplevelse af frisk grønt.

OPSKRIFTER
Alt til spirer