Spireguide for Begyndere

Er du ny i at dyrke Spirer og Mikrogrønt?
På denne side viser jeg trin for trin, hvordan du dyrker både de mindre Spirer og det større Mikrogrønt + mange gode tips til din succes.

Hvad kan du finde i Startguiden?

Startguiden til Spirer og Mikrogrønt er for dig, der er nybegynder eller let øvet i denne skønne hobby. På denne side finder du:

Hvad er forskellen på Spirer og Mikrogrønt >

Sådan dyrker du Spirer >

6 tips til sunde Spirer >

Hvordan bruger du Spirer i maden?

Kan du dyrke Spirer videre til Mikrogrønt >

Sådan dyrker du Mikrogrønt >

6 tips til sundt Mikrogrønt >

Hvad hvis Spirer eller Mikrogrønt mislykkes >

Kontakt ved spørgsmål >

Dansk spirekasse spireperle uden bpa og talater
baggrund gray

Forskellen på Spirer og Mikrogrønt

Hvad er Spirer?

Spirer er det første stadie af dine planter.

Nogle frø skal kun vokse til de får en kort rod – Bønner, Linser, Kikærter, Ærter. Det tager 2-4 dage.

Andre frø gror du, til de små planter har foldet deres første små kimblade ud og bladene har fået farve efter ca 6 dage.

Nogle få spirer kan høstes både med kort rod eller med blade. De to er Bukkehorn og Ærter.

Spirer har kun brug for en Spirebeholder og rent vand for at gro fra frø til lækker spire.

SHOP SPIRER

Hvad er Mikrogrønt?

Mikrogrønt er Spirer med blade, du lader gro i længere tid.

Du kan dyrke alle Spirer med blade til Mikrogrønt. Det vil sige alle sorterne i denne shop undtagen Linser, Kikærter og Bønner.

Mikrogrønt tager 12-14 dage og du høster planterne, når de har udviklet sit første sæt ægte blade. Når disse blade er foldet ud og har fået farve, er dit Mikrogrønt modent.

Mikrogrønt gror i en SpirePerle spirekasse eller på Hampmåtte. De har brug for  kunstigt lys og plantebaseret gødning hver dag.

SHOP MIKROGRØNT

Sådan dyrker du Spirer

Hvordan trin 1

VIDEO 1
Hvordan trin 2

VIDEO 2
Hvordan trin 3

VIDEO 3
Hvordan trin 4

VIDEO 4
Hvordan trin 5

VIDEO 5
Hvordan trin 6

VIDEO 6

6 Tips til sunde Spirer

Sådan får du lækre Spirer

Tip 15

Hold spirebeholderen ren

Frø og Spirer har brug for rene omgivelser for at kunne holde sig sunde. Vask derfor spirebeholderen grundigt efter hver brug med en helt ren svamp eller børste og opvaskemiddel uden parfume.
Se flere tips til sunde spirer >

Tip 22

Hold iblødsætningstiden

Det er vigtigt, at du bruger et helt rent glas og koldt vand, når du lægger dine frø i blød.
Lige så vigtigt er, at du overholder iblødsætningstiden, som står på frøposen for sund spiring af frøene.
Se flere tips til sunde spirer >

Tip 21

Skyl frø og spirer 2 x daglig

Spirede frø og Spirer har brug for at være konstant let fugtige under hele dyrkningen.
Hvis frø eller planter tørrer ud, får plantevævet skader og bliver sårbart for bakterier. Så husk skylningen hver morgen og aften.

Tip 19

Fjern hårde, uspirede frø

Selv spirefrø af højeste kvalitet vil have nogle få frø i hver pose, som ikke spirer. Sådan er naturen skabt. Det er vigtigt, at du fjerner uspirede frø 2-3 dage inde i dyrkningen.
Sådan undgår du ballade i din spirebakke…og mellem dine tænder.

Tip 17

Skyl altid forsigtigt

Frøene bliver bløde og sårbare, når de har ligget i blød. Som de begynder at spire og vokse har planterne brug for ro.
Derfor bør du skylle dine frø og spirer med rolige vandstråler.
Se en SpireSkyller til blide stråler >

Tip 16

Høst for at spise straks

Dine Spirer holder sig bedst i spirebeholderen. Derfor opnår du den bedste holdbarhed ved at høste de spirer, du spiser straks og lade resten gro videre til næste dag.
Husk at spirer kun kan holde sig 3-4 dage udover modningsdagen.

Salat med stegte kikaertespirer FRISKE SPIRER

Hvordan bruger du Spirer maden?

Du kan bruge dine friske Spirer i alle retter. Her får du et par ideer:

Ærter, Solsikke, Kløver og Lucerne er milde i smagen og derfor lækre i Smoothies.

Broccoli, Raps, Endivie, Ærteskud, Linser, Mungbønne, Kikært og Ærter er lækre i stedet for købesalat i wraps, sandwich og salater.

Radise, Mizuna, Rucola, Karse, Sennep og Sennep er stærke eller krydrede og derfor lækre som pynt i alle grønne retter.

Linse, Mungbønne, Ært og Kikært er lækre som proteinrigt fyld i supper og lune retter.

Citat
Citat

Du kan spise rødderne på Spirer, hvis de er hvide og dufter friskt.

Kan du dyrke Spirer videre til Mikrogrønt?

Ja, du kan sagtens dyrke Spirer videre til Mikrogrønt. Det skyldes, at Mikrogrønt reelt bare er Spirer, som har vokset i længere tid.

Du skal dog være opmærksom på, at Mikrogrønt har brug for, at du giver planterne en smule flydende gødning en gang hver dag. Det skyldes, at der kun er næring i frøet til de første 7 dages liv for planten. Derfor har Mikrogrønt brug for at få tilført næring udefra fra dag 7 for at kunne fortsætte væksten indtil du høster dit Mikrogrønt dag 12-14.

Udover gødning har Mikrogrønt også brug for lys fra en vækstpære. Det skyldes, at planterne har brug for lyset til deres fotosyntese. Solen er for varm. Derfor er specielt en LED pære god til dit mikrogrønt.

Du finder alt til dit Mikrogrønt her >

Sådan dyrker du Mikrogrønt

trin 1 mikrogroent guide
trin 2 mikrogroent guide
trin 1 mikrogroent guide
trin 4 mikrogroent guide
trin 5 mikrogroent guide
trin 6 mikrogroent guide

6 Tips til Mikrogrønt

Sådan får du sundt Mikrogrønt

Tip 18

Husk færre frø i spirekassen

Mikrogrønt vokser sig større end Spirer. Det betyder, at der bør være 1/5 færre frø i din spirebakke / på hampmåtten, når du dyrker Mikrogrønt.
Det betyder, at der skal være 1/3 cm afstand mellem hvert frø for plads nok.
Flere tips til sundt Mikrogrønt >

Tip 20

Mikrogrønt elsker hygiejne

Det er fortsat vigtigt, at du holder en god hygiejne omkring dit Mikrogrønt.
Det kan gavne, at du vasker bakken under planterne 1-2 gange i løbet af dyrkningen. Det giver et sundt miljø omkring rødderne.
Se flere tips til sunde planter >

Tip 16

Hold Mikrogrønt fugtigt

Mikrogrønt har brug for, at rødderne konstant er en smule fugtige. Omvendt må rødderne ikke direkte stå i vand. Du opnår denne sunde balance ved fortsat at skylle dine planter to gange hver dag og hælde overskydende vand fra hver gang. En SpireSkyller kan hjælpe >

Tip 15

Tjek for rådne planterødder

Du spiser ikke rødderne på Mikrogrønt. Alligevel er det vigtigt at tjekke for sunde rødder.
Rødderne skal være hvide og dufte godt. Sådan ved du, at planterne er sunde og udvikler sig optimalt. Hvis rødderne er sorte og/eller slatne, må du kassere planterne. Læs mere >

Tip 21

Korrekt gødning og lys

Mikrogrønt har brug for kraftigt lys fra en gropære for at udvikle tætte planter.
Desuden har Mikrogrønt brug for en smule flydende gødning hver dag, da der ikke er mere næring i frøene til at nære planterne fra dag 7 af væksten. Vælg plantebaseret gødning for at undgå uønskede bakterier. Se mere >

Tip 13

Høst kun for at spise straks

Det er fristende at høste det modne mikrogrønt og opbevare det på køl. Her holder det sig også udmærket, men der er en smartere løsning: Lad dit mikrogrønt vokse videre o spirebakken eller på hampmåtten lige til høst. Det holder sig mest frisk der, da det fortsætter sin vækst time for time.

tjekliste til sunde lucernespirer

Fik du dårlige Spirer eller Mikrogrønt?

Oplever du dårlige, mugne eller rådne Spirer eller Mikrogrønt er typisk dårlig hygiejne i spirebeholderen. Den næstmest almindelige grund er forkert dyrkning af planterne. Heldigvis er løsningen nem.

Jeg har skrevet en smart Tjekliste til dig, hvis dine Spirer eller Mikrogrønt mislykkes.

Det positive er, at det er nemt at finde årsagen, rette den, rense beholderen og snart kan du nyde lækre planter igen. Du er desuden velkommen til at ringe til mig for et godt råd.

Se tjeklisten

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du er i tvivl om noget?

Det hurtigste er at ringe på +45 6024 6203.
Så kan jeg give dig svar straks.

Miriam Sommer FRISKE SPIRER 2018

God spirelyst
Miriam Sommer

Mangler du noget til din dyrkning?
Jeg sender dag til dag, så du får hurtigt dine nye ønsker.

FAQ
Spørgsmål fra andre spiredyrkere

Hvordan dyrker man spirer?

Sådan dyrker du spirer i 6 trin
1 Afmål dine økologiske spirefrø i en mængde efter spirekassen.
2 Læg frøene i blød i et glad med rent vand i 8-12 timer.
3 Hælde de fugtige frø over i din spirebeholder og skyl efter med vand.
4 Placér spirebeholderen på køkkenbordet lyst men ikke i varm sol.
5 Skyl derpå frøene morgen og aften i 10 sekunder.
6 Høst de modne spirer efter 2-6 dage afhængig af frøsorten.

Er det svært at dyrke Spirer selv?

Nej, du skal kun lægge frøene i blød i et glas med koldt vand cirka 8 timer. Derpå hælder du dem over i din spirebakke og skyller morgen og aften de næste 2-6 dage afhængig af dit valgte frøsort. Naturen klarer resten. Se guiden i dette blogindlæg.

Kan man bruge alle frø til Spirer?

Nej, kun cirka 45 sorter af frø og bælgfrugter er egnet til spirer for mennesker. Hvis du køber certificerede, bakterietestede spirefrø fra FRISKE SPIRER får du altid frø, som er renset for ukendte frøsorter, de er testet for skadelige bakterier og har en høj spireevne.

Hvad er forskellen på Spirer og Mikrogrønt?

Spirer dyrker du i kortere tid end Mikrogrønt. Spirer dyrker du kun i 2-6 dage, til de får en kort rod eller små kimblade. Mikrogrønt dyrker du til større planter i 12-14 dage, til de har fået de første ægte blade.

Kan man dyrke Spirer og Mikrogrønt hele året?

Ja, både spirer og mikrogrønt gror nemt hele året i små bakker uden jord i dit køkken. Spirer skal kun skylles med vand morgen + aften til du høster efter 2-6 dage. Mikrogrønt har derudover brug for kunstigt lys og plantegødning fra dag 7 og til høst dag 12.

Hvilke spirer gror hurtigst?

De hurtigste spirer er Linser og Ærter. De skal ligge i blød i 8 timer. Derpå skal de spire i en til halvanden dag. Du høster, når roden er 1/2 cm lang. De er lækre rå i salater, dips, smoothies, wraps og wokretter.

error: Dette indhold er beskyttet