Spireglas er en nem måde at dyrke friske spirer i dit eget køkken. Denne guide viser dig, hvordan du bruger et spireglas til at dyrke nemt, sjovt og klimavenligt grønt.
Sådan dyrker du Spirer i spireglas
Du skal bruge:
Et drikkeglas + Et spireglas + Økologiske spirefrø + Rent vand
1
Læg frø i blød
Læg frøene i blød i rent, koldt vand i et helt rent glas. Stil glasset på køkkenbordet i 8 timer.
2
Klargør
Vask glas og låg i hånden med opvaskesæbe, en helt ren svamp og varmt – ikke kogende – vand.
3
Op i glas
Si iblødsætningsvandet fra og hæld frøene over i det rene spireglas. Skru låg på glasset.
4
Skyl og dræn
Hæld koldt vand fra hanen gennem si. Dræn derpå vandet fra igen nu + hver morgen & aften.
5
Placér i skygge
Stil spireglasset på køkkenbordet i skygge. Frøene skal være fugtige men ikke direkte våde.
6
Høst modne spirer
Høst de modne spirer og nyd dem i maden, når de ligner spirebilledet på Friske Spirer frøpose.
Størrelsen påvirker smagen
Når du dyrker Ærter, Linser og Mungbønner skal spirerne kun have 0,5 – 1 cm rod. Du dyrker ikke de fire nævnte spirer til blade i et spireglas.
Du vil opdage, at længden på roden har stor betydning på smagen i dine spirer. Hvis roden på specielt Ært, Linse og Mungbønne er kortere end 0,5 cm, er dine spirer ofte bitre. Hvis roden er længere end 1 cm begynder smagen at blive trist og flad.
Tricket er derfor at høste og spise disse tre spirer, når roden er den perfekte længde. Så du skal ikke tænke så meget over spiretiden. Kig hellere på dine spirer og høst dem, når roden er den perfekte længde.
Andre spirer som Kløver, Lucerne, Radise, Solsikke og Bukkehorn dyrker du til de får blade og bladene har fået klare farver. det tager 5-6 dage.
Er det ægte spirefrø?
Spirer er skønne og du kan spise spirede Ærter, Linser, Mungbønner og alle spirer med blade rå.
Den regel gælder dog kun, når du dyrker spirer af certificerede spirefrø. Det vil sige frø, der bliver solgt specifikt til dyrkning af spirer, og hvor forhandleren kan vise, at butikken er Fødevaregodkendt og Økocertificeret. Du kan se begge mine certificeringer nederst på siden. Via de to links kan du tjekke godkendelser i alle shops.
Disse to certificeringer opnår man kun hos Fødevarestyrelsen. De er vigtige, da de er din sikkerhed for, at Fødevarestyrelsen fører kontrol med, at frøene dels er af egnede sorter til spirer, at frøene er blevet bakterietestet for Listeria, Salmonella og E. Coli og vitterlig er økologiske.
Altså at frøene ikke bare er tilfældige havefrø, som man sælger til dyrkning af spirer, som det ses nogle steder.
Hvilke spirer trives i et spireglas?
Nogle spirer gror nemmere i et spireglas end andre:
Nemme
Ærter, Linser, Mungbønner og Kikærter er nemme og høstklar på 1-3 dage. De er nemme og gode begynderspirer for alle.
Middel
Endivie, Bukkehorn, Kløver, Radise, Lucerne, Solsikke er nemme, men skal gro i længere tid end de helt nemme. De er høstklar på 5-6 dage.
Svære
Broccoli, Pinkkål, Raps er svære at dyrke i et spireglas, da disse små kålfrø har brug for en del dræning for at trives. Du kan få dem til at lykkes med stor pleje men andre beholdere er meget nemmere til de frø.
Umulige
Karse, Rucola, Sennep, Mizuna, Chia, Hørfrø kan ikke gro i et spireglas. De er gelfrø og skal derfor gro på vat, hampmåtte eller i en meget drænende bakke som en SpireSkål.
Friske spirer i din mad
Ærtespirer smager af friske ærtebælge. Du spiser hele spiren i din mad. Det vil sige inkl rod og ært. Du kan vælge at smutte den gennemsigtige frøkapsel af spiren lige inden du spiser dem i maden. Du kan også spise den gennemsigtige frøkapsel. De er rige på fibre men kapslerne er lidt bitre.
Ærtespirer er meget rige på proteiner. Det kan være interessant for dig, der spiser meget grønt. Du bevarer proteinerne bedst ved at spise dem rå eller kun let opvarmede. Derfor kan du med fordel hælde dem i varm mad lige inden servering.
Du kan også nyde ærtespirerne helt rå i salater, smoothies, wraps, sandwich og som pynt på smørrebrød eller dips.
OPSKRIFTER MED SPIRERShop
Du finder alt til dine økologiske dyrk selv spirer i Friske Spirer shop.
Spørgsmål fra andre Læsere
Ja, du kan dyrke mange forskellige sorter af spirefrø til friske spirer i et spireglas. Spireglas findes i mange forskellige størrelser. Nogle har netlåg af metal med skruekant. De er nemme at tage af og sætte på igen og igen.
Spiretiden afhænger af sorten. Linser og Ærter er modne på 1-2 dage. Mungbønne og kikært er modne på 2-4 dage. Andre spirer med blade som Kløver, Bukkehorn, Radise m.m. tager 6 dage.