Rens dine Spirefrø for sunde Spirer og Mikrogrønt

Rens dine Spirefrø for knækkede, dårlige eller maste frø. Det giver et landt sundere miljø i din spirebeholder, så dine Spirer og Mikrogrønt vil gro nemt for dig. Snart kan du nyde lækkert, frisk grønt i maden.

Indhold i artiklen om sunde Spirefrø

I denne artikel får du vigtige dyrkningstips om:

Hvorfor skal du rense dine Spirefrø?

Hvorfor er der knækkede frø i posen?

Hvordan ser knækkede, dårlige frø ud?

Hvornår fjerner man knækkede Spirefrø?

Rens spirekassen efter syge Spirer

5 Tips til sunde Spirer og Mikrogrønt

Sådan dyrker du Spirer på 2-6 dage

Opskrifter med Sunde Spirer og Mikrogrønt

Rens dine Spirefrø for sunde Spirer og Mikrogrønt

Hvorfor skal du rense Spirefrø inden dyrkningen?

Det er vigtigt, at du renser dine frø for knækkede eller skadede frø. Du bør sortere frøene, inden du lægger dem i blød i vand. Du kan også fjerne eventuelt skadede frø, efter de har ligget i blød, hvis det er nemmere for dig.

Det vigtigste er, at du får fjernet dårlige frø.
Men hvorfor? Vil frøene ikke bare lade være med at gro?

Der sker en af to ting med skadede frø i dine spirebeholder:

Enten vil frøene rådne og skabe et usundt miljø i din spirebeholder og gøre de andre – ellers sunde frø – syge. Eller de dårlige frø forbliver hårde og kan give dig ondt i tænderne, når du spiser spirerne i maden.

Derfor bør du altid rense dine frø inden dyrkningen.

Hvorfor er der knækkede frø i posen?

Selv Spirefrø af højeste kvalitet vil have et enkelt eller to knækkede frø pr 100 gram. Det er helt naturligt, da selv de gode sorteringssystemer, som bliver brugt af mine frøleverandører, kan lave småfejl.

Jeg køber kun frø fra anerkendte, fødevaregodkendte og europæiske frøleverandører. De har smarte systemer, som først sier frøene og derpå bruger luft til at ‘skyde’ dårlige frø væk. Det er derfor mine frø generelt har meget få ødelagte frø pr pose.

Alligevel tager jeg højde for, at der altid vil være nogle få frø som enten ikke vil spire eller som er knækkede. Derfor vil der altid være lidt mere i mine frøposer end du kan se på labelen. Du skal jo have fuld glæde af din dyrkning og føle, at du får fuld valuta for dine penge. Det er kun fair.

Hvordan ser knækkede, dårlige frø ud?

Knækkede og dårlige frø er revnede, knækkede, maste eller mangler frøkapslen.

Frø er generelt hårdføre, men spirefrø har et unikt højt vandindhold for at bevare en ekstra god spireevne. Dette høje vandindhold gør dem lidt mere sårbare under sortering, pakning og transport.

Der vil derfor altid være nogle få skadede frø i din frøpose. Det gælder selv kvalitetsfrø, som dem du finder i min shop. Jeg sørger af samme grund for, at der altid er et gram eller to mere i din frøpose fra FRISKE SPIRER. Og nej, mine frø ser ikke ud som på billedet. De stakkels frø har været en tur i blenderen, for at jeg kunne tage billedet til artiklen.

Rens dine spirefrø for ødelagte frø

Søger du Kvalitetsfrø?

Hvordan kender du sunde Frø?

Du kan kende sunde spirefrø fra skadede frø ved at sunde frø har hele, intakte frøskaller / frøkapsler. Når du hælder dine tørre frø ud af frøposen, er:

 • frøkapslerne tydeligt fast lukkede omkring frøet.
 • frøenes farve mat i overfladen. Der er ingen jordslåede, grålige pletter. Farven er sund og frisk.
 • frøenes duft er lækker og indbydende. De må ikke lugte af jord. Endivie, Rødbede, Rabarber og Fennikel kan dog dufte af træ. Det er normalt.
 • frøene faste og giver ikke efter for forsigtige tryk.

Hvis dine frø ser ud og dufter som forklaret her, kan du roligt lægge dem i blød, så de kan starte deres spiring.

Hvornår fjerner man dårlige frø?

Du bør fjerne dårlige, knækkede, halve, maste eller skadede frø, inden du lægger frøene i blød i vand. Du kan også sortere dem, når du hælder dem op i din spirebeholder. På det tidspunkt kan det være nemmere at se skader på frøene, da frøene er svulmet op af vand.

Bemærk at Moder Natur er så finurligt indrettet, at alle levende organismer gør deres yderste for at overleve. Det gælder også frø. De er indrettet, så de vil forsøge at gro, hvis der er bare den mindste chance for at blive til en plante. Derfor kan du opleve, at selv knækkede frø begynder at spire.

Desværre vil skadede frø være åbne for bakterier og snart gå til grunde. Frøet begynder at rådne som en del af naturens cyklus. Problemet er, at det rådne frø giver problemer for de ellers sunde Spirer og Mikrogrønt. Så fjern altid dårlige frø.

Rens spirefrø og få sunde spirer i spirekassen

Fandt du et skadet frø i spirerne?

Hvis du finder et skadet spirefrø i din spirebeholder, efter du har sat dyrkningen i gang, er løsningen nem:

 1. Fjern det skadede frø.
 2. Skyl de resterende Frø og Spirer grundigt i din spirebeholder. Sådan vil bakterier + rester af det skadede frø blive skyllet væk. Det renser miljøet i spirebakken op, så resten af dine planter kan gro videre.
 3. Hold alligevel ekstra øje med dine Spirer de næste dage. Det er for at sikre, det skadede frø ikke har ‘smittet’ de øvrige spirer. Det er altid vigtigt med høj hygiejne, når du dyrker Spirer og Mikrogrønt.

Den gode nyhed er, at planter er skabt til at overleve. Så de resterende Spirer og Mikrogrønt vil typisk hurtigt finde deres balance. Snart fortsætter de deres sunde vækst og bliver til sprøde, lækre mikroplanter til din mad.

Se flere gode tips

Rens spirekassen efter syge Spirer

Hvis du har haft dårlige spirer i din spirebeholder, bør du altid kassere alle frø og spirer i beholderen, da bakterier hurtigt breder sig.

Derpå bør du rense din spirebeholder grundigt. De fleste spirebeholdere kan du kun vaske med opvaskemiddel, varmt vand og en ren svamp. En SpirePerle spirekasse fra FRISKE SPIRER tåler derimod en mere grundig rengøring med 0,3% brintoverilte.

Sådan bruger du brintoverilte på SpirePerle spirekasse:

 1. Vask SpirePerlen som normalt efter dyrkningen.
 2. Bland brintoverilte med koldt vand, så styrken er 0,3%
 3. Læg beholderen i blandingen i 10 minutter.
 4. Skyl efter med vand, tør og den er klar til næste dyrkning.

Brintoverilte er miljøvenligt og efterlader ikke uønskede stoffer i din spirekasse. Ergo plus hele vejen.

5 Tips til sunde Spirer og Mikrogrønt

Tip 1 til sunde spirer er, at du altid dyrker dine planter af certificerede spirefrø hos en fødevaregodkendt leverandør som FRISKE SPIRER. Det er din sikkerhed for at frøene er sendt, opbevaret og pakket hygiejnisk.

Tip 2 Hold høj hygiejne i og omkring din spirebeholder.

Tip 3 Lad spirer og mikrogrønt være en smule fugtige hele tiden, men de må ikke have rødderne i vand.

Tip 4 Fordel frø og spirer i spirebeholderen, så de kan få ilt og vokse godt.

Tip 5 Brug en separat børste eller svamp kun til spirebakken, så du ikke overfører uønskede bakterier til beholderen.

Økologiske Solsikkefrø til Spirer og Mikrogrønt papirpose

Sådan dyrker du Spirer

En hurtig guide til dig der er nysgerrig

trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide

Lad dine spirefrø gavne naturen

Hvad skal du gøre med knækkede, dårlige frø? Alle spirefrø fra FRISKE SPIRER er 100% økologiske, nonGMO og fri for sprøjtemidler. Derfor kan du roligt lægge frasorterede frø i din grønne kompostpose.

Ude i naturen vil de knækkede frø hurtigt blive til lækker muldjord igen til gavn for andre planter.

Det samme gælder, når du dyrker spirer og får rødder eller skaller til overs efter høst af dine modne Spirer og Mikrogrønt. De dele er 100% bionedbrydelige og naturens regnorme elsker dem.

Solsikke frø til Spirer og Mikrogrønt 300 gram
Rustik kartoffel porre suppe med Solsikkespirer

Opskrifter med Spirer og Mikrogrønt

Du kan nyde dine modne Spirer og Mikrogrønt i alle opskrifter. De sprøde planter gør sig godt som enten fyld eller pynt i maden.

Jeg elsker specielt at bruge dem i mine daglige salater og smoothies. Du kan også bruge specielt Rucola og Mizuna i dips. Kikærter, Mungbønner og Linser gør sig godt i hummus og lune retter som lækkert fyld.

Eller du kan bruge Radise, Broccoli, Sennep og Karse som smuk pynt på smørebrød. Og så er der Kløver, Lucerne, Solsikke og bukkehorn, som er lækre som erstatning for salat i alle grønne sandwiches. Se opskrifter >

KØB SPIREFRØ

Vil du dyrke Spirer?

Spørgsmål fra andre Læsere

Hvorfor skal man rense / sortere sine frø inden dyrkning?

Du bør fjerne dårlige, knækkede eller maste frø, fordi de rådner og gør hele bakken med frø og spirer syge. Så fjern dem for at opnå et sundt miljø i din spirekasse.

Hvordan får man sunde Spirer og Mikrogrønt?

Det er nemt at dyrke sunde Spirer og Mikrogrønt i dit eget køkken med et par huskeregler:
1) Dyrk altid kun af certificerede spirefrø fra en professionel leverandør.
2) Fjern knækkede eller dårlige frø inden dyrkning.
3) Hold høj hygiejne i din spirekasse under hele dyrkningen.
4) Hold konstant frø og planter en smule fugtige men ikke direkte våde.

Hvor får man kvalitetsfrø til Spirer og Mikrogrønt?

Hos det danske firma FRISKE SPIRER finder du kvalitetsfrø med garanti for høj spireevne og et års holdbarhed. Frøene er fødevaregodkendt og bakterietestet, som det er et lovkrav for spirefrø.

error: Dette indhold er beskyttet