Grønne proteiner med FRISKE SPIRER

GRØNNE PROTEINER

Du finder godt med proteiner i spirer af linser, ærter, kikærter og mungbønner.
  Du får dog først fuldt udbytte af aminosyrerne, når du spiser dem rå.

Din krop har brug for cirka 1,1 gram protein pr kg kropsvægt. Hvis du er meget aktiv eller din krop er stresset, har du brug for mere. Hvis du eksempelvis er kvinde, vejer 55 kg og træner styrke og/eller kondition 5 gange pr uge, har du brug for 70 gr protein ifølge denne  målestok.
Men protein er ikke bare protein…

Mungboenne oekologiske spirefroe dyrket i 2 dage FRISKE SPIRER

9 ESSENTIELLE AMINOSYRER

Proteiner består af aminosyrer. Din krop har brug for 20 forskellige aminosyrer for at danne komplette proteiner. Kroppen kan selv danne 11, men de sidste 9 skal komme fra proteinrige fødekilder. Derfor kalder man de 9 for essentielle aminosyrer.

For at din krop kan danne sunde, komplette proteiner, bør du overvejende vælge proteinrige fødekilder, der har et højt indhold af alle 9 aminosyrer enten i samme fødevare eller ved et mix af forskellige fødevarer i løbet af dagen.

KOMPLETTE GRØNNE PROTEINER

Hvis du ønsker at spise flest mulige grønne fødevarer med alle 9 essentielle aminosyrer, har du flere grønne kilder af komplet proteinsammensætning at vælge mellem: Quinoa, Amaranth, Quinoa, Brune ris, Hampefrø, Boghvede og Soja.

Hvis du ønsker at spire de nævnte sorter, er de to første frø så små, at de er meget svære at dyrke til bladspirer. Du kan derimod godt dyrke dem til de får 2-3 mm rod. Det tager en dag. De fleste typer brun ris vokser for langsomt til at spire. Hvis du dyrker Boghvede, skal de have skaller på for at lykkes til bladspirer, men nogle gange kan du spire afskallet Boghvede, til de får en lille rod på 2 mm i løbet af en dag. Hampefrø er derimod nemme at dyrke og skal bare have 2 mm lang rod. Det tager en enkelt dag. Sojabønner spirer lystigt og skal have 2 cm rod – læs mere om Sojabønnespirer under Kilder til Rå Aminosyrer.

Linser, ærter, kikærter og mungbønner spirer nemt. De skal alle have 1-1,5 cm lang rod. Det tager 2-3 dage. De har forskellige af de 9 essentielle aminosyrer, men kombineret med andet mad har de høj proteinværdi.

SÅDAN GØR DU

Dette er en forenklet spireguide til bælgfrugter:

  1. Køb en pose hele, økologiske bælgfrugter til spirer.
  2. Læg frøene i blød i vand i et rent glas i 4-12 timer afhængig af den sort, du har valgt.
  3. Hæld iblødsætningsvandet fra, hæld over i din SpirePerle og skyl med rent, køligt vand fra hanen..
  4. Placér SpirePerlen et skyggefuldt sted på køkkenbordet.
  5. Skyl dine spirer morgen og aften som i pkt 3 + 4.
  6. Spirerne er klar, når den hvide rod er 1-2 cm.
KØB PROTEIN STARTKIT
SpirePerle medium spirepakke FRISKE SPIRER
Aert oekologiske spirefroe dyrket til spirer FRISKE SPIRER

HVORFOR RÅ AMINOSYRER?

Din krop sammensætter de 20 aminosyrer på mange forskellige måder for at passe til de tusinder af funktioner, som proteinerne indgår i som del af kroppens væv, musker, sener og blod.

Udfordringen er, at aminosyrernes fine struktur bliver påvirket af kraftig opvarmning og/eller behandling i mikroovn. Hvis aminosyrerne er skadet, kan din krop ikke bruge dem til at opbygge sunde proteiner i din krop.

Derfor er det en fordel for dig, hvis du får dine 9 essentielle aminosyrer fra rå fødekilder eller mildt opvarmede føde.

FORDØJELIGHED & AMINOSYRER

Ofte maler, koger og/eller bager vi maden for at gøre den nemmere at tygge og fordøje. Det interessante er, at spiring kan forkorte og i nogle tilfælde helt erstatte behovet for varmebehandling.
Du kan spise rå Quinoa, Amaranth, Hampefrø, Hørfrø, når de har udviklet 2-3 mm rod.

Det er derimod ikke alle bælgfrugter, som er spireegnede. Nogle har et for højt indhold af lektiner til at du bør spire og spise dem rå. De eneste bælgfrugter, du kan spire og spise rå er Linser, Grønne ærter, Gule ærter, Mungbønner, Adzukibønner og Uridbønneer  De dyrkes til 1-2 cm rod, når du spiser dem for deres proteiner.

Roed linse oekologiske spirefroe dyrket til spirer FRISKE SPIRER
Kikaert oekologiske spirefroe dyrket til spirer FRISKE SPIRER

SPIRER AF KIKÆRT & SOYABØNNE

De eneste to bælgfrugter – af de seks spireegnede bælgfrugtsorter – som du ikke kan spise helt rå efter dyrkning, er kikærter og soya.

De to skal dyrkes i 3-4 dage, indtil den hvide rod er 2 cm lang. Derpå skal du koge dem i 3-5 minutter, køle dem af og straks spise dem, da de ikke kan holde sig.
Opkoget neutraliserer trypsin inbitorer, som er et unikt stof for kikærter og soyabønner.

Det interessante ved de to sorter er, at de har et meget højt proteinindhold. Soja har endda alle 9 essentielle aminosyrer, og de går ikke tabt af den korte kogning.

PROTEIN KOMPLEMENTERING

Teorien om proteinkomplementering –  at det er vigtigt at indtage alle 9 essentielle aminosyrer til hvert måltid – er tilbagevist.

Man ved nu, at kroppen kan lagre aminosyrer til senere brug. Det er derimod stadig vigtigt, at du er opmærksom på at indtage hele viften af alle 9 essentielle aminosyrer løbende. Ellers kan din krop ikke opbygge sundt væv m.m.

Hvis du er et travlt menneske, som ikke altid husker at planlægge dine måltider efter den nødvendige vifte af aminosyrer, kan det være en fordel at du lader et måltid hver dag bestå af en ret med alle 9 aminosyrer. Så kommer du aldrig i underskud.
Hvis du lever grønt, kan du opnå de 9 i samme måltid ved disse kombinationer:

Tofu + Salat
Salat + Rå bælgfrugtspirer + Rå nødder/frø
Salat + Spirede kikærter kogt i 3 min + Spiret råt korn
Salat + Spirede sojabønner kogt i 3 min + Trykogte brune ris
Rå grøntsager + Rå nødder + Trykkogte brune ris

Du kan få ekstra protein med en grøntsagssmoothie med risproteinpulver og rå frø eller nødder.
Du kan også drikke en risproteinshake kort før eller efter et måltid med nødder og grøntsager.

SPAR 20,-

Acceptér cookies... mere

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk