Grønne proteiner med FRISKE SPIRER

GRØNNE PROTEINER

Du finder godt med proteiner i spirer af linser, ærter, kikærter og mungbønner.
  Du får dog først fuldt udbytte af aminosyrerne med protein komplementering.

Din krop har brug for cirka 1,1 gram protein pr kg kropsvægt. Hvis du er meget aktiv eller din krop er stresset, har du brug for mere. Hvis du eksempelvis er kvinde, vejer 55 kg og træner styrke og/eller kondition 5 gange pr uge, har du brug for 70 gr protein.
Men protein er ikke bare protein…

Kikaert oekologiske spirefroe dyrket til spirer FRISKE SPIRER

9 ESSENTIELLE AMINOSYRER

Proteiner består af aminosyrer. Din krop har brug for 20 forskellige aminosyrer for at danne komplette proteiner i din krop. Kroppen kan selv danne 11, men de sidste 9 skal komme fra proteinrige fødekilder. Derfor kalder man de 9 for essentielle aminosyrer.

For at din krop kan danne sunde, komplette proteiner, bør du overvejende vælge proteinrige fødekilder, der har et højt indhold af alle 9 aminosyrer.

KOMPLETTE GRØNNE PROTEINER

Du har flere grønne kilder af komplet proteinsammensætning at vælge mellem: Quinoa, Amaranth, Quinoa, Brune ris, Hampefrø, Boghvede og Soja.

Hvis du ønsker at spire de nævnte sorter, er de to første frø så små, at de er meget svære at dyrke til bladspirer. Du kan derimod godt dyrke dem til de får 2-3 mm rod. Det tager en dag. De fleste typer brun ris vokser for langsomt til at spire. Hvis du dyrker Boghvede, skal de have skaller på for at lykkes til bladspirer, men nogle gange kan du spire afskallet Boghvede, til de får en lille rod på 2 mm i løbet af en dag. Hampefrø er derimod nemme at dyrke og skal bare have 2 mm lang rod. Det tager en enkelt dag. Sojabønner spirer lystigt og skal have 2 cm rod – læs mere om Sojabønnespirer under Kilder til Rå Aminosyrer.

Linser, ærter, kikærter og mungbønner spirer nemt. De skal alle have 1-1,5 cm lang rod. Det tager 2-3 dage. De har forskellige af de 9 essentielle aminosyrer, men kombineret med andet mad har de høj proteinværdi.

Aert oekologiske spirefroe dyrket til spirer FRISKE SPIRER

HVORFOR RÅ AMINOSYRER?

Din krop sammensætter de 20 aminosyrer på mange forskellige måder for at passe til de tusinder af funktioner, som proteinerne indgår i som del af kroppens væv, musker, sener og blod.

Udfordringen er, at aminosyrernes fine struktur bliver påvirket af opvarmning. Hvis aminosyrerne er skadet, kan din krop ikke bruge dem til at opbygge sunde proteiner i din krop.

Derfor er det en fordel for dig, hvis du får dine 9 essentielle aminosyrer fra rå fødekilder.

FORDØJELIGHED & AMINOSYRER

Ofte maler, koger og/eller bager vi maden for at gøre maden nemmere at tygge og fordøje. Det interessante er, at spiring kan forkorte og i nogle tilfælde helt erstatte behovet for varmebehandling.
Du kan spise rå Quinoa, Amaranth, Hampefrø, Hørfrø, når de har udviklet 2-3 mm rod.

Det er derimod ikke alle bælgfrugter, som er spireegnede. Nogle har et for højt indhold af lektiner til at du bør spire og spise dem rå. De eneste bælgfrugter, du kan spire og spise rå er Linser, Grønne ærter, Gule ærter, Mungbønner, Adzukibønner og Uridbønneer  De dyrkes til 1-2 cm rod, når du spiser dem for deres proteiner.

Roed linse oekologiske spirefroe dyrket til spirer FRISKE SPIRER
Kikaert oekologiske spirefroe dyrket til spirer FRISKE SPIRER

SPIRER AF KIKÆRT & SOYABØNNE

De eneste to bælgfrugter – af de seks spireegnede bælgfrugtsorter – som du ikke kan spise helt rå efter dyrkning, er kikærter og soya.

De to skal dyrkes i 3-4 dage, indtil den hvide rod er 2 cm lang. Derpå skal du koge dem i 3-5 minutter, køle dem af og straks spise dem, da de ikke kan holde sig.
Opkoget neutraliserer trypsin inbitorer, som er et unikt stof for kikærter og soyabønner.

Det interessante ved de to sorter er, at de har et meget højt proteinindhold. Soja har endda alle 9 essentielle aminosyrer, og de går ikke tabt af den korte kogning.

PROTEIN KOMPLEMENTERING

Hvorfor skal aminosyrer sammensættes korrekt for at kunne opbygge sunde proteiner i menneskekroppen?

Proteinværdien i en madvare afhænger både af det totale proteinindhold, af aminosyrefordelingen og af fordøjeligheden. Hvis råvaren er lav på en af de 9 essentielle aminosyrer, bliver kroppens mulighed for at udnytte de øvrige aminosyrer markant. Derfor er det vigtigt, at du komplementerer dine proteinkilder, hvis de ikke er komplette proteinkilder.

Det betyder, at du bør kombinere maden, for dels at få forskellige næringsstoffer og alle 9 essentielle aminosyrer til dine måltider. Hvis du lever grønt, kan du kombinere dine måltider med:

Tofu + Salat
Salat + Rå bælgfrugtspirer + Rå nødder/frø
Salat + Spirede kikærter kogt i 3 min + Spiret råt korn
Salat + Spirede sojabønner kogt i 3 min + Trykogte brune ris
Rå grøntsager + Rå nødder + Trykkogte brune ris

Du kan få ekstra protein med en grøntsagssmoothie med risproteinpulver og rå frø eller nødder.
Du kan også drikke en risproteinshake kort før eller efter et måltid med nødder og grøntsager.

SE ALLE SPIREFRØ

MIT HÅB FOR DIG

Jeg håber, du er blevet klogere på dine grønne proteiner, og hvordan du giver din krop det optimale udbytte af dem med denne artikel.

Jeg anede personligt ikke, at protein komplementering var så vigtig, før jeg faldt i snak med en kostvejleder, som dyrkede spirer. Jeg er 90% veganer og har altid trænet meget. Jeg faldt i huller af træthed, når jeg gav træningen ekstra gas. Nu forstår jeg endelig grunden og sørger for at sammensætte min grønne kost korrekt.

Mit håb er, at denne artikel kan glæde dig og give dig fornyet energi. Du er velkommen til at dele den.

Grønne smil Miriam

SE ALLE SPIREFRØ

Kilde: Vegan Guide

Dette indlæg var udgivet den .. Bookmark permalink.

Acceptér cookies og nyd den bedste shopoplevelse... mere

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk