Den bedste Gødning til Mikrogrønt

Den bedste gødning til Mikrogrønt passer til de unge planters behov. Mikrogrønt gødning skal dels give planterne de nødvendige NPK næringsstoffer i de rette mængder. Dels skal gødningen være mild og nem at dosere, så du ikke overgøder planterne.

Hvad er Mikrogrønt?

Mikrogrønt er små planter, som du selv kan dyrke af økologiske frø af Broccoli, Kløver, Solsikke, Radise, Bukkehorn, Pinkkål, Rucola og flere andre.

Det eneste, du skal bruge til at dyrke Mikrogrønt er:

 • Økologiske, fødevaregodkendte frø
 • Spirebakke eller Hampmåtte
 • Flydende, plantebaseret gødning
 • Kraftig LED vækstpære

De fleste dyrker Mikrogrønt i deres eget køkken. Der gror planterne nemt hele året. Denne artikel har fokus på den rette gødning til Mikrogrønt.

Ærteskud mynte og feta salat

Vil du hellere læse om …

Sådan dyrker du Mikrogrønt på 10-14 dage

Mikrogrønt gror fra frø til moden mikrogrønt på 10-14 dage.
Planterne dyrkes nemt i en SpirePerle eller på en Hampmåtte.

trin 1 mikrogroent guide

Trin 1-5 
Starten på at dyrke Mikrogrønt er helt som hvis du skulle dyrke Spirer. Så følg guiden HER til dag 6 – husk at der skal 1/5 færre frø pr cm2 i beholderen, når du gror mikrogrønt.

trin 2 mikrogroent guide

Trin 6 
Mikrogrønt er større end Spirer. Der skal være 1/5 færre planter, når du gror Mikrogrønt i forhold til Spirer. Så afmål en smule førre frø eller tynd forsigtigt ud i planterne.

trin 1 mikrogroent guide

Trin 7 
Dit mikrogrønt har stadig brug for at være konstant let fugtigt. Så giv dem en hurtig tur under den kølige hane morgen og aften. Husk at dryppe af og tøm bunden for vand.

trin 4 mikrogroent guide

Trin 8
Mikrogrønt har brug for kunstigt lys for at gro optimalt. Solen er stadig for varm men en LED plantepære er god. Gerne 10-16 timer hvert døgn fra dag 7 og til høst.

trin 5 mikrogroent guide

Trin 9
Mikrogrønt har brug for en smule mild gødning fra dag 7 og til høst. Bland gødning i en lille sprayflaske og spray det ud på rødderne en gang daglig efter skylningen.

trin 6 mikrogroent guide

Trin 10
Dit Mikrogrønt er modent efter ca 12-14 dage. Det er modent, når det første sæt blade efter de små kimblade har fået farve. Du kan spise stængler + blade – ikke rødder.

Hvad har Mikrogrønt brug for til at trives?

Kvalitetsfrø

Mikrogrønt kan kun blive så lækkert, som frøets kvalitet gør det muligt. Kvalitetsfrø koster lidt mere men gør dyrkningen nemmere, fordi planterne gror godt og nemt holder sig sunde.

Kraftigt lys

Mikrogrønt har brug for kraftigt lys i 10-16 timer hvert døgn til deres fotosyntese. Fotosyntese er en proces, hvor planter omdanner lysenergi til sukker, der er nødvendigt for deres vækst.

Rent vand

Vand er essentielt for alle planter. Omvendt må de ikke stå med rødderne i vand. I stedet skal rødderne på dit mikrogrønt bare være let fugtige hele tiden. Det opnår du nemt med daglig skylning.

Kraftigt lys

Mikrogrønt har brug mild gødning med den rette kombination af Kvælstof, Fosfor, Kalium og mikronæringsstoffer som jern, zink og kobber for at udvikle sig optimalt. 

Ilt

Ilt og god luftcirkulation er essentiel for at dine planter kan slippe af med overskydende varme og fugt. Sådan kan planterne holde sig sunde og du undgår skimmel forårsaget af stillestående luft.

Temperatur

Mikrogrønt vokser bedst ved en temperatur mellem 18-24°C. I den temperatur vokser planterne uden stress og vandet fordamper langsomt. høj varme kan hæmme væksten og påvirke smagen. 

Hvorfor skal Mikrogrønt have gødning?

Mikrogrønt har brug for at få tilført gødning hver dag for at kunne gro og udvikle sig. Mikrogrønt adskiller sig fra Spirer ved det behov.

Det skyldes, at Spirer vokser alene af næringen inde i frøet. Der er næring i frøet til de første 6 dages vækst for planten. Du høster og spiser spirer i løbet af denne tid.

Mikrogrønt gror af de samme frø, som du bruger til at dyrke spirer. Mikrogrønt er dermed spirer, som du dyrker videre til plantens næste stadie. Det vil sige, at du dyrker mikrogrønt i op til 14 dage. Derfor har mikrogrønt brug for, at du giver planterne en smule gødning hver dag. Det skal du gøre fra dag 7, og til du høster planterne til din mad på dag 10-14, når de har fået farve i deres nye blade og er høstklar.

Hvilken gødning er bedst til Mikrogrønt?

Mikrogrønt – Microgreens – gennemgår en hurtig vækstperiode, hvor de absorberer en betydelig mængde næringsstoffer for at understøtte deres udvikling. Derfor har de små planter brug for de rigtige byggesten for at trives og opnå den ønskede smag og ernæringsmæssige værdi.

Da du typisk spiser mikrogrønt råt og ønsker, at de kan optage næringen hurtigt, er den bedste gødning flydende vegetabilsk gødning af økologisk kvalitet. Gødningen skal desuden være mild og have den vigtige balance mellem NPK – Kvælstof, Fosfor, Kalium – samt mindre mængder af Sporstoffer og Mikronæringsstoffer. Den sammensætning lader dine små planter gro optimalt og få god smag.

Du finder gødning af den kvalitet her i shoppen >

Hvordan gøder du bedst Mikrogrønt?

Jeg anbefaler, at du altid sprayer den fortyndede, flydende gødning ud på rødderne af dit mikrogrønt. Det er sandt, at mikrogrønt kan optage en anelse gødning gennem bladene, men optagelsen er mindre effektiv end via rødderne. 

Hvis du dyrker mikrogrønt i din SpirePerle, bør du give gødningen en af de to gange, du skyller planterne hver dag. Sådan gør du:

1) Skyl bakken med planterne i under rindende hane med køligt, rent vand.
2) Dryp bakken godt af men tør ikke rødderne.
3) Spray den fortyndede gødning ud på rødderne, til de er godt fugtige.
4) Sæt bakken med planterne over i bunden igen.
5) Sæt beholderen under vækstpæren.

TIP: Vask gerne bunden i din SpirePerle hver eller anden dag, når du dyrker mikrogrønt. Det sikrer et sundt miljø for rødderne.

Tegn på for lidt / meget gødning til Mikrogrønt?

Der er nemme tegn på, om du giver dit Mikrogrønt for lidt eller for meget gødning. 

For lidt gødning viser sig ved, at dit mikrogrønt bliver lyse og svagelige at se på. Planterne stopper eller sænker deres vækst, og kan få pletter på bladene. 

For meget gødning giver mikrogrønt med krøllede, svedne, misformede og ofte fortykkede blade.

Du bør også kigge nøje på rødderne af dit mikrogrønt, når du skyller planterne hver dag. Rødderne skal fortsat være lyse og spændstige. Hvis de bliver tykke og stive er det tegn på overgødskning.

Hvis rødderne bliver sorte, skyldes det ofte, at rødderne mangler ilt. Husk i så fald at bunden af din SpirePerle eller grobakke skal være fugtig men tømt for stillestående vand. 

Kan du spise rødder på Mikrogrønt?

Nej, du bør ikke spise rødderne på mikrogrønt. Det skyldes, at selv plantebaseret / vegansk og økologisk gødning, som du finder her i shoppen, kan skabe en smule naturlig algevækst og bakterier på rødderne.

Du kan dog uden bekymring stadig nyde at spise stængler og blade på mikrogrønt. Du skal bare skylle dem efter høst i rent vand dom med alt bladgrønt.

Nu kan du bruge dit hjemmedyrkede mikrogrønt i salater, smoothies, juice, wraps, snacks eller som pynt på lune retter.

Juice med Lucernespirer og frisk Mynte

Fik du svar på dit spørgsmål?

Fandt du svaret på dit spørgsmål om den bedste gødning til Mikrogrønt?

Hvis du stadig har brug for at vide mere, er du velkommen til at skrive til mig. Jeg svarer dig hurtigst muligt. Desuden skriver jeg den nye viden ind i artiklen til gavn for kommende læsere.

Jeg ser frem til at høre fra dig
Miriam Sommer
FRISKE SPIRER

  Spørgsmål fra andre læsere

  Hvilke næringsstoffer har Mikrogrønt brug for?

  Mikrogrønt har brug for mild NPK gødning – kvælstof, fosfor og kalium – hvilket er de tre mest afgørende næringsstoffer for planter.

  Hvor ofte skal jeg gøde mine mikrogrønt?

  Mikrogrønt har brug for at kunne optage næring hver dag for at kunne udvikle sig optimalt. Det kan du opnå ved at spraye den flydende, fortyndede gødning som du finder her i shoppen ud på planternes rødder en gang daglig.

  Er der risici ved overdreven gødning?

  Ja, overdreven gødning kan føre til ophobning af næringsstoffer og skade plantens rødder. Sunde rødder er altid hvide og spændstige.

  Hvordan ved jeg, om mine mikrogrønt får nok næring?

  Visuelle tegn som farve, sprødhed og væksthastighed viser, om dit mikrogrønt er sundt og optager den rette mængde næringsstoffer.

  Hvilke tegn viser, at man gøder mikrogrønt for meget?

  Hvis du gøder mikrogrønt for meget, bliver bladene krøllede og knudrede. Plantens rødder begynder desuden at rådne, hvis overgødskning fortsætter.

  Kan jeg dyrke Mikrogrønt i jord og undgå gødning?

  Ja, hvis du dyrker mikrogrønt i priklejord, er jordens næringsindhold allerede tilpasset unge planters behov. Du må skifte jorden efter hver høst, da rødderne kommer til at gro tæt i jorden, så den ikke kan bruges igen.

  Kan du spise rødder på gødet Mikrogrønt?

  Nej, du bør ikke spise rødderne på mikrogrønt, da selv plantebaseret gødning kan skabe algevækst og bakterier på rødderne. Det har dog ingen negativ effekt på stængler og blade, som du sagtens kan spise.

  error: Dette indhold er beskyttet