DET BEDSTE LYS TIL MIKROGRØNT

Det bedste lys til mikrogrønt eller microgreens afhænger af dit ønske til planterne. Skal dit mikrogrønt vokse hurtigt, smage ekstra godt, have dybe farver eller give dig mest mulig næring?

Dit valg af grolys pærer til mikrogrønt afhænger nemlig af dit formål.

FORSKELLEN PÅ SPIRER OG MIKROGRØNT

Inden jeg forklarer det bedste lys til mikrogrønt, skal jeg lige have forskellen på spirer versus mikrogrønt på plads:

Spirer er stadiet fra dine frø begynder at vise en lille rod og til de har foldet deres første sæt små kimblade ud. Dette er dag 2-7 af væksten.

Mikrogrønt er stadiet fra dine planter begynder at vise det første sæt ægte blade inde mellem kimbladene. Dette er cirka på dag 8 af væksten.

Spirer kan fint klare sig med den smule dagslys + kunstige lys der er i dit køkken. Mikrogrønt – microgreens – har derimod brug for mere lys for at trives og blive smagfuldt.

oekologiske sennepsspirer

HVORFOR ER LYS TIL MIKROGRØNT VIGTIGT?

Planter med blade har brug for lys til deres fotosyntese. Hvis dine planter ikke får lys nok til at danne grønkorn og få farve i bladene, går du glip af mange fordele ved at dyrke mikrogrønt.

Uden lys får du gule/farveløs mikrogrønt. Mikrogrønt med meget lyse/farveløse blade smager mere sødt sammenlignet med, når planterne har dannet klorofyl i bladene. Fotosyntese har dog også stor betydning for planternes evne til at vokse optimalt, udvikle og dermed bidrage med deres sunde næringsstoffer til dig.

Så valget for eller imod kunstigt lys til mikrogrønt afhænger af dit mål med at dyrke mikrogrønt.

NATURLIGT LYS TIL MIKROGRØNT

Mikrogrønt bruger lys til deres fotosyntese. Des kraftigere lys, des dybere farve i bladene.

Det er naturligt at tænke, at så må stærkt sollys være rigtig godt for mikrogrønt. Det er ikke altid sandt, for solen udvikler også meget varme og varme kan hurtigt udtørre de unge planter. Resultatet er stresset, solskadet og/eller vissen mikrogrønt.

Af de grunde er det mere optimalt at flytte dit mikrogrønt til et sted, hvor de kun får lys men ikke direkte sol.

KUNSTIGT LYS TIL MIKROGRØNT

Selvom kunstigt lys til mikrogrønt er mindre bæredygtigt end dagslys, er det nemmere at styre.

Hvis du bor i Skandinavien som jeg, vil du hurtigt opleve at kunstigt lys er et must, når du skal dyrke mikrogrønt. For hvor spirer klarer sig fint bare med lyset i køkkenet, har mikrogrønt brug for mere og kraftigere lys for at gro godt.

I det følgende forklarer jeg den bedste type lys til dit mikrogrønt for dig som er privat dyrker til eget brug.

HVOR KRAFTIGT LYS TIL MIKROGRØNT?

Lumen er et mål for lysets styrke. Lysets styrke eller intensitet måles i watt. Jo højere watt, desto mere intenst vil du opfatte lyset.

Ofte ønsker vi som bevidste forbrugere at holde en pæres wattforbrug på et minimum. Det er altid godt at tænke på miljøet. En pæres wattforbrug er dog ikke altid optimalt at tænke over som den primære faktor, når du dyrker mikrogrønt.

I stedet anbefaler jeg, at du vælger en type af pære med BÅDE en lysintensitet OG lysspektrum, som giver mest velsmag og sund fotosyntese i planterne.

HVOR MANGE TIMERS LYS TIL MIKROGRØNT

Ligesom mennesker har planter brug for hvile. Jeg anbefaler 8-10 timers kunstigt lys til dit mikrogrønt pr døgn. Altid på samme tid. Sådan får dine planter en sund døgnrytme.

Nogle vælger give deres mikrogrønt kunstigt lys hele døgnet rundt. Det stresser planterne og giver dig mindre sunde planter.

Da dit formål formentlig er velsmagende planter fyldt med næring og god smag, skal du derfor huske at planter er levende og de kan kun give dig deres bedste, når du passer godt på dem under dyrkningen.

DET OPTIMALE KELVIN TIL MIKROGRØNT

En pæres Kelvin afspejler lysets temperatur. Jo højere farvetemperatur des koldere er lysets farve.

Du kan se sammenligningen her:

2500 – 3000 kelvin giver rødligt/orange toner.
3000-5000 kelvin giver orange/varmt hvidt toner.
5000 – 6500 kelvin giver varmt sollys til koldt dagslys.

Det optimale kelvin til mikrogrønt, når du dyrker dem for hurtig udvikling af blade, flot farve, lav højde, smag og udvikling af næringsstoffer er 6500 kelvin.

Du kan finde mange forskellige pærer og lysstofrør med denne høje kelvin. Nogle LED pærer har også dette lysspektrum. Inden du vælger skal du dog lige overveje sammenhængen mellem watt og kelvin.

For pærerne i shoppen er valgt med stor omtanke >

HVILKEN PLANTEPÆRE TIL MIKROGRØNT?

Skal du vælge LED pærer, fluorescerende lys eller speciel vækstlys til mikrogrønt? Er et lysstofrør fint til microgreens? Eller er LED spots bedst til mikrogrønt?

Flere undersøgelser viser, at fluorescerende lyskilder giver lidt mere smag i planterne over LED pærer med samme lysspekter (6400 kelvin), når de to har samme wattforbrug.

Hvis du derimod har LED med samme lysspekter (6400 kelvin) med høj lumen, får du alligevel planter med kraftig bladvækst, dybere farver og mere smag på højde med fluorescerende pærer.

Da jeg antager, at du er privat dyrker af mikrogrønt til eget brug, vil kraftige, LED pærer med minimum 6400 kelvin og høj lumen give et rigtig tilfredsstillende resultat for dig men stadig med et lavt elforbrug selv ved lang lystid.
Du finder dem her i shoppen >

froekapsler paa spirer af lucerne

FLUORESCERENDE PÆRER I KØKKENET

Et ekstra plus ved, at du vælger enten LED eller fluorescerende pærer i 6000-6500 kelvin til dit mikrogrønt er, at lyset er behageligt for øjet.

Det skyldes, at 6000 kelvin minder om varmt sollys. Til sammenligning er 6500 kelvin lidt mere koldt dagslys. Begge er dog langt mere behagelige for øjet og stemningen i køkkenet, end det blå eller røde lys, som du ser hos nogle professionelle dyrkere. 

En yderligere fordel ved de pærer, du finder her i shoppen er, at deres lys vil gøre dig både frisk og mere glad i de mørke måneder af året. Så måske er det ikke kun dit mikrogrønt, der skal nyde lyset??

PRODUKTER TIL MIKROGRØNT