De fem grundsmage er Salt, Sødt, Surt, Bittert og Umani.
Læs om fødevarer, der giver hver grundsmag, og hvordan du får velsmagende mad.
Indhold i artiklen
Denne artikel lærer dig alt om de 5 grundsmage til at lave velsmagende mad:
Hvad er de 5 grundsmage?
Hvad karakteriserer en grundsmag? >
Er stærk mad en grundsmag?
Liste med 5 grundsmage fødevarer >
Hvad er Umami grundsmag? >
Umami mætter hjernen >
Umami ingredienser i liste >
Hvordan redder man saltet mad? >
5 tips til at lave lækker mad >
Lækre vegetarretter med god smag >
Det grønne smagskompas >
Sådan får du lækre salater >
Hvad er de 5 grundsmage?
De 5 grundsmage er en gastronomisk inddeling af fødevarer ud fra deres smag.
Inddelingen er baseret på, at menneskets smagsløg kun kan opfatte fem forskellige smage. De 5 grundsmage er: Salt, sødt, surt, bittert og umami.
Lækker mad opleves som velsmagende, fordi den består af en god balance mellem de fem grundsmage.
I denne artikel lærer du at forstå hver grundsmag. Du får udførlige lister for fødevarer med hver smag + et Grønt Smagskompas med ingredienser fra planteverdenen, så du kan lave god grøn mad.
Hvad karakteriserer en grundsmag?
En grundsmag er karakteriseret ved, at det er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage.
De fem grundsmage er sødt, salt, surt, bittert og umami. Menneskets tunge har receptorer for hver smag fordelt forskellige steder på tungens overflade.
Formålet med at tungen kan registrere smagene er, at hver grundsmag fortæller kroppen, hvilke næringsstoffer maden indeholder:
Sød smag signalerer, at der er sukker / kulhydrat i maden.
Umami signalerer, at der er protein i maden osv.
Formålet med de 5 grundsmage
Formålet med at kende de fem grundsmage er at du:
- forstår at bruge alle fem grundsmage i en ret, hvilket giver en komplet smagsoplevelse.
- hurtigt kan forstå, hvorfor maden smager ‘flad’ eller ‘forkert’.
- kan rette op på den manglende eller uønskede smag.
Så indsigten i grundsmagene gør det nemt for dig at sammensætte ingredienserne i en ret. Sådan kan du opnå velsmag og bordglæde.
Er stærk mad en grundsmag?
Mange tror, at stærk mad er en grundsmag, men det er ikke tilfældet. Det er derimod en følelse, fordi stærk mad aktiverer nervernes smertesans.
Stærk smag i maden er i stedet udtryk for, at krydderierne i maden stimulerer de nerver i mundhulen og på tungen, som normalt reagerer på varme og smerte. Det får hjernen til at tro, at det brænder i munden.
Så stærk mad er ikke en grundsmag. Det er en følelse.
Du kender det eksempelvis fra Capsaicin i chili, som giver en følelse af ildebrand i munden. Mentolet i mint som giver en følelse af kulde. Eller Radise og Radisespirer der fylder munden med krydret smag.
SALT
Salt
Oregano
Timian
Tang
Oliven
Cornichoner
Boullion
Vegansk ost
Salatdressing
Pesto
Plantesmør
Mælkesmør
Soja
Hvidløgsbrød
Kapers
Kaviar
Fetaost
Hytteost
Parmesan
Cheddar
Smøreost
SØDT
Sukker
Honning
Sirup
Æble
Pære
Fersken
Druer
Appelsin
Banan
Blomme
Søde majs
Blomkål
Kokos
Kanel
Vanilje
Dadler
Mandler
Rodfrugter
Risfløde
Rød peber
Løg
SURT
Citron
Lime
Pomelo
Surkirsebær
Stikkelsbær
Rabarber
Granatæble
Rips
Solbær
Eddike
Syltet grønt
Fermenteret grønt
Gastrik
Tamarind
Kimchi
Pickles
Vin
Kærnemælk
Creme fraiche
Mælkefløde
Yoghurt
BITTERT
Kløver
Broccoli
Radise
Rucola
Endivie
Bladselleri
Radicchio
Frisée
Vårsalat
Kål
Agurk
Artiskok
Grøn peber
Grape
Kiwi
Appelsinskal
Grøn te
Tranebær
Kakao
Gurkemeje
Valnødder
UMAMI
Tang
Grøn ært
Sorte oliven
Spinat
Asparges
Avocado
Mørke svampe
Frisk majs
Lotusrod
Grøn te
Tomater
Hvidløg
Tofu
Soyasauce
Tahin
Miso
Fisk
Bacon
Lagrede oste
Kødbouillon
Se komplet liste >
Dyrk selv lækre Spirer med umami smag
Sådan dyrker du selv spirer på 2-6 dage >
Hvordan redder man saltet mad?
Du kan redde saltet mad ved at forstå de 5 grundsmage. Det gør du sådan:
Maden er for salt -> Tilsæt surt
Maden er for sød -> Tilsæt bittert eller surt
Maden er for syrlig -> Tilsæt salt eller sødt
Maden er for bitter -> Tilsæt sødt
Salt fremhæver smagen af umami og umami fremhæver smagen af salt. Hvis din mad er for salt, bør du derfor passe på med at redde salt mad ved at tilsætte endnu mere umami.
Madvarer med Umami >
Hvad er Umami grundsmag?
Umami er videnskabeligt set smagen af glutamat, inosinat eller guanylat.
Glutamat / glutaminsyre er en almindelig aminosyre i vegetabilske og animalske proteiner.
Inosinat findes hovedsageligt i alle former for kød.
Guanylat er mere udbredt i grøntsager og planter.
Da umami typisk findes i fødevarer med højt proteinindhold, fortæller smagen af umami din krop, at en fødevare indeholder protein.
Smagen af Umami er generelt stærkere i fødevarer, der er tørret, fermenteret, steget, bagt eller modnet. Det er en fordel at vide, når du sammensætter ingredienser til en ret.
Du kan godt bruge flere ingredienser med Umami i samme ret. Du ser det blandt andet i retter med både tofu, hvidløg og tomatsauce. Din mad bliver dog endnu bedre, hvis du også tager stilling til de øvrige 4 grundsmage – sødt, surt, bittert, salt – i retten.
Umami mætter hjernen
Forskning har vist, at Umami ikke kun forstærker smagen af dine retter. Brugen af fødevarer med umami kan også hjælpe med at bremse din appetit.
Det er gode nyheder for dig der gerne vil spise mindre eller sundere. Tricket er her at bruge flere umamirige ingredienser i din mad.
Mad der er mest rige på glutamate Umami pr 100 gram er:
Marmite 1950 mg
Soya sauce 400–1,700 mg
Østerssauce 900 mg
Miso 200–700 mg
Grøn te 220–670 mg
Kimchi 240 mg
Tofu 200 mg
Cherry tomater 170–280 mg
Friske tomater 150–250 mg
Hvidløg 100 mg
KRYDDERI
Løg
Hvidløg
Sennepsfrø
Bukkehornsfrø
Fennikel frø
Grøn te
Balsamico
Sort peber
Cayennepeber
Paprika
Kommen
Spidskommen
Sort kardemomme
Birkes
Ingefær
Spearmint
Mynte
Basilikum
Persille
Kørvel
Estragon
GRØNT
Soyabønner
Friske tomater
Cherry tomater
Friske majs
Grønne ærter
Lotusrod
Kartofler
Sort oliven
Spinat
Asparges
Avocado
Tofu
Kimchi
Tang tør & frisk
Portobello
Champignon
Morel
Shiitake
Porcini
SAUCE
Soy sauce
Tahin
Miso
Ketchup
Tomatpure
Marmite
Worchestershire
Østerssauce
MEJERI
Mælk
Ymer
Yoghurt
A38
Parmesan
Brie
Gorgonzola
Hytteost
Mozarella
Kvark
ANIMALSK
Æg
Tun
Sild
Laks
Hummer
Rejer
Østers
Muslinger
Makrel
Sardiner
Ansjoser
Bacon
Dyrk selv Spirer til maden
Så du kolonnen med SPIRER ovenfor?
Det er, fordi jeg forhandler spirefrø, du selv kan dyrke i små bakker i dit køkken. Det tager kun 2-6 dage at dyrke de tørre frø til modne spirer.
Spirer er 100% økologiske og gror uden jord. Du skal kun skylle bakken morgen og aften med vand fra hanen. Naturen klarer resten!
Spirer gror i øvrigt lige nemt hele året rundt….Er du nysgerrig?
Sådan dyrker du Spirer
5 tips til at lave lækker grøn mad
Lækker mad er både visuelt smukt, det smager godt og giver en behagelig følelse i mund og mave. Det opnår du med disse 6 tips:
#1 Plantefibre fra grøntsager og bælgfrugter giver en god mæthedsfornemmelse i maven.
#2 Afbalancer retten med brug af de 5 grundsmage for at opnå en komplet smagsoplevelse. Mangler en smag opleves retten ‘flad’.
#3 Husk at smage til inden servering, da varme ændrer smagen.
#4 Sørg for servere retten med den temperatur, som man forventer af den. Afkøl eller opvarm eventuelt skålen til retten.
#5 Brug gerne sundt fedt i retten. Fedt mætter, giver smag og oplevelsen af Oleogustus – den cremede følelse af fedtstoffer i munden.
#6 Man spiser med øjnene, så server retten i en pæn skål og pynt med friske krydderurter, spirer eller grøntsager.
Lækre vegetarretter med god smag
Mange får en trist oplevelse, når de skifter fra traditionelle kødretter til vegetarmad. Sådan behøver et ikke at være for dig.
Lækre vegetarretter er nemme at opnå, når bare du bruger principperne for de 5 grundsmage i din planlægning af retten. Du kan finde grønne ingredienser til erstatning for animalske fødevarer i listerne ovenfor.
Når du laver en vegetarret for første gang, anbefaler jeg, at du sørger for at have et par egnede Umami ingredienser ved hånden. Det er nemlig ofte denne smag, der mangler i specielt veganske retter men nogle gange også i vegetarmad. Den tommelfingerregel har hjulpet mig selv, da jeg også er ret ny i andet end smoothies, salater og wraps.
Vil du have en hurtig, lækker grøn ret? Jeg anbefaler Vegansk bolognaise med fars af ærteprotein. I den får du Bittert fra ærtefarsen, Surt fra krydderierne, Sødt fra risfløden, Salt fra frisk Oregano. Desuden er retten fuld af Umami fra ærtefars, kikærtespirer, flåede tomater og krydderier. Voila!
Smagskompas til Veganere
Dette Smagskompas til Veganere viser fødevarer fra planteriget inddelt i de fem grundsmage. Med det kan du nemt lave lækker, vegansk mad fuld af smag.
Det var en lettelse for mig at lave det Veganske Smagskompas, da jeg selv er veganer. Jeg elsker specielt rå salater, smoothies og wraps, men de manglede altid ‘noget’. Det er ikke noget problem mere.
Jeg håber, smagskompasset kan hjælpe dig.
Hent smagskompasSådan får du lækre salater
Lækre salater skal som alle andre retter smages til efter principperne for balance mellem de 5 grundsmage.
Da jeg selv er ivrig salatnyder, får du lige et par tips til lækre salater:
1) Pesto er en hurtig måde at skabe ekstra smag i en salat, da grøn og rød pesto begge er lavet med alle fem grundsmage.
2) De bedste friske krydderurter til salater er Estragon, Dild, Timian, Purløg, Persille, Citronmelisse, Mynte, Basilikum, Koriander, Merian.
3) Prøv at dyrke dine egne Spirer – de giver intens smag, er fulde af næring, pynter og skaber elegant blikfang i en salat.
Dyrk selv Spirer i dit køkken
Du finder alt til at dyrke Spirer i shoppen.
Jeg guider dig gerne via SMS eller chat.