SÅDAN DYRKER DU PÅ HAMPMÅTTE

Hampmåtte er en kendt metode til at dyrke spirer og mikrogrønt.
Se guiden til at dyrke sprødt grønt på hampmåtte året rundt.

HAMPMÅTTE TIL SPIRER & MIKROGRØNT

HVORDAN ER DET MULIGT?

Hampmåtte vævet af økologiske hampfibre er et velkendt materiale til at dyrke spirer og mikrogrønt. I dit køkken eller foretrukne dyrkningsrum året rundt.

Det spændende ved økologisk hampmåtte er, at du kan bruge dem til at dyrke alt fra unge spirer og til højt mikrogrønt. Måtten understøtter alle størrelser af planter og alle sorter af FRISKE SPIRER frø.

Det er muligt at dyrke både spirer og mikrogrønt på hampmåtter, fordi måtterne kun afgiver meget lidt næring til planterne.
Det betyder, at spirer ikke bliver udsat for overgødning ved at vokse på måtten. Det betyder også, at du har nemt ved selv at tilføre den ønskede mængde gødning med vandet, hvis du vælger at dyrke mikrogrønt på måtterne.

Så hampmåtter er en næsten lige så nem metode til at dyrke spirer og mikrogrønt som en SpirePerle.

SÅDAN DYRKER DU PÅ HAMPMÅTTE

GUIDE TIL SPIRER & MIKROGRØNT

Hampmaatte afmaal froe til spirer og mikrogroent

1) AFMÅL MÆNGDEN AF FRØ

Planter elsker at have plads omkring sig til at vokse. Det gælder også spirer og mikrogrønt dyrket på en økologisk hampmåtte.

Den bedste måde, du kan beregne mængden af frø er ved at drysse de tørre frø ud på fadet eller bakken, hvor du planlægger at lægge den våde hampmåtte under dyrkningen.

Drysset i et enkelt lag, skal de tørre frø max fylde 2/3 af overfladen hvis de lige rører hinanden. Det lyder af lidt, men du vil se, det passer godt, når de vokser op.

Hampmaatte ibloedsaet froe

2) LÆG FRØENE I VAND

Det første trin til at dyrke spirer og mikrogrønt på hampmåtte er at lægge frøene i blød i vand.

Mange professionelle dyrkere springer dette trin over og fugter i stedet frøene, imens de ligger spredt ud på måtten. De dækker derpå frøene med fugtigt papir eller klæde i to-tre dage indtil spiringen er godt i gang.

Som privat dyrker finder jeg det mere bæredygtigt og effektivt at lægge frøene i blød i vand. I vandet suger alle frøene desuden lige meget fugt og begynder derfor at spire på samme tid.

Hampmaatte fugt inden froe

3) FUGT HAMPMÅTTEN MED VAND

Inden du hælder frøene ud på måtten, skal den gennemblødes med rent vand. Du kan sagtens bruge det drikkelige vand fra hanen.

Grove, tørre hampfibre i måtten optager vandet meget langsomt. For at spare din tid, er det nemmeste at lægge måtterne i blød i lunkent vand i op til et kvarter.

Nedsænket i en skål eller et rent glas er en nem metode.

Hampmaatte fordel froeene

4) FRØ PÅ HAMPMÅTTEN

Læg den fugtede måtte på en ren bakke eller tallerken.

Når frøene har suget vand nok – se iblødsætningstiden på frøposen –  er de klar til at blive fordelt på måtten.

Fordel frøene i et enkelt lag, så frøene knap rører hinanden. Planter kan godt lide at have plads til at gro. Når planterne får blade, vil du se, de får brug for pladsen omkring dem.

FRØ TIL HAMPMÅTTE

Den økologiske hampmåtte her i shoppen er skabt til dyrkning af alle typer mikrogrønt i dit eget køkken.
Du kan finde udvalget af økologiske frø under FRØ >

Mit udvalg af frø varierer efter leverandørerne, men disse frø er gode til Mikrogrønt:
Broccoli · Bukkehorn · Endivie · Fennikel · Karse · Mizuna · Pinkkål · Radise · Raps · Rucola · Sennep · Solsikke.

FIND DINE FRØ

5) STIL PÅ KØKKENBORDET

Det bedste sted til opstillingen med dine spirer og mikrogrønt dyrket på hampmåtte er på køkkenbordet i let skygge.

Det skyldes, at de unge planter ikke bryder sig om varmt sollys – det får planterne til at tørre ud…og visne.

Du kan fx stille din bakke med hampmåtten ved siden af din SpirePerle. Sådan husker du at skylle/vande dem begge hver dag.

MIKROGRØNT SPIREPERLE
Hampmaatte placering

5) LYS TIL MIKROGRØNT

Spirer har ikke brug for andet lys end den smule dagslys, der er i dit køkken.

Du har derimod stor glæde af at dyrke mikrogrønt under en vækstpære fra dag 5 af væksten. Eftersom mikrogrønt er større planter end spirer, får mikrogrønt også tiden til at udvikle rigtige blade. Disse blade er skabt til at optage lys, så planten kan vokse hurtigt og sundt.

Din fordel af at give grolys til mikrogrønt er, at planterne vil vokse hurtigere, smage bedre og blive mere kompakt end uden lys.

VÆKSTPÆRER
Hampmaatte belysning

6) VANDING AF DIT MIKROGRØNT

Du er nødt til at være lidt forsigtig, når du skyller måtten de første 4 dage. Det skyldes, at frøene endnu ikke er vokset fast i måtten. Derfor er ‘skylning’ ikke det rette ord. ‘Vanding’ passer bedre, da du bare skal sørge for, at frø og måtte er let fugtige hele tiden.

Cirka på dag 4 har planterne sat rødder ned i måtten, så du kan skylle lidt grundigere.

Skyl måtten med rent vand de første 8 dage. Hvis du vil dyrke videre til mikrogrønt, blander du derpå en smule gødning i vandet.

GØDNING
Hampmaatte vanding

7) HØST AF SPIRER & MIKROGRØNT

Denne guide er skrevet for både spirer og mikrogrønt dyrket på hampmåtte. Derfor…

Har du valgt kun at dyrke spirer – det vil sige små planter kun med kimblade – så høster du dem omkring dag 7.

Har du valgt at dyrke mikrogrønt – det vil sige planter med 2. og 3. sæt ægte blade – så høster du dem efter 12-14 dage. Du kan dyrke dem længere tid, men planterne bliver typisk mere seje af at vokse længere.

Uanset længden høster du ved at klippe planterne af over hampmåtten. Du spiser kun stængel og blade, når dyrket på hampmåtte. Måtten og rødderne kan du lægge i den grønne skraldespand. Det er ren biomateriale.

Hampmaatte hoest spirer og mikrogroent

ALT TIL DINE HAMPMÅTTER