15 tips til at blive mere Lykkelig

Hvad er Lykke?

Lykke er en mental tilstand, hvor du føler dig fuld af glæde og tilfredshed over din tilværelse.

Lykke opleves i krop og sind nærmest som at være lidt forelsket men uden nogen eller noget, der er genstand for følelsen. Du kan godt føle dig lykkelig, fordi du har en dejlig partner i dit liv, men at du er lykkelig, skyldes dit valg af fokus på det gode i dit liv – uanset om du har en dejlig partner eller ej.

Det interessante spørgsmål er så, om du kan være lykkelig, selvom du ikke ‘lever op til’ samfundets forestillinger af ‘det gode liv’? Forskning viser, at svaret er et klart ja. For lykke er noget det enkelte menneske træner sig til at opnå på et mentalt plan.

Træner? Ja, forskning viser, at følelsen af lykke og at være lykkelig handler om at træne dit sind til at fokusere på det positive i livet og være taknemmelig for alt. Det lyder bagvendt for mange at være lykkelig, før de ydre omstændigheder giver årsag til at føle lykke. Forskning viser, at du kan lære din hjerne at være lykkelig uanset materielle goder, fysiske fordele eller popularitet.

Lykke handler nemlig om at fokusere på det, du har at være taknemmelig for allerede.

Hvordan bliver man lykkelig?

Som du kunne læse i det forudgående afsnit, handler Lykke om at træne dit fokus på det, du har at være taknemmelig for i livet. Hvis taknemmelighed er fjern for dig, får du her 4 trin til at træne dig til at lære blive mere lykkelig:

  1. Observér dine tanker og bliv bevidst om din reaktion på alt omkring dig. Du vil formentlig opleve, at meget af din indre snak er negativ og kritisk. Både overfor dig selv og andre.
  2. Når du er blevet bekendt med dit eget indre liv, er øvelsen fremover, at du bevidst vender hver tanke og oplevelse til noget positivt. Du skifter simpelthen fokus. Led efter læring, glæder og den positive vinkel.
  3. Lær din hjerne at blive taknemmelig for alt i dit liv. Både de gode, triste og ærgerlige hændelser. Der er skjulte gaver i form af læring og personlig udvikling i alt. Denne fokus kræver en indsats hvert minut af din vågne dag – specielt når noget gør rigtig ondt.
  4. Træn dig selv i at opføre dig, bevæge dig, tænke og handle som en lykkelig person. For resten af rejsen er dagligt fokus på at være lykkelig.

Du kan finde tips, teknikker og principper til din rejse mod Lykke i resten af denne artikel.

Boost din Lykke med kroppen

Vidste du, at din kropsholdning i høj grad påvirker dit humør og dine tanker? Det har længe været kendt, at kroppen og sindet påvirker hinanden begge veje. Det kan du bruge til din fordel og skabe et hurtigt lykkeboost.

Prøv at stille dig op med vægten lige fordelt på begge fødder. Stå rankt, træk skuldrene tilbage og se lige frem for dig. Træk vejret roligt helt ned i maven. Smil stort og mærk dit humør skifte straks. Er det ikke fantastisk?!

Hvis du vil have endnu større effekt, kan du ligefrem sætte hænderne i siderne og ranke dig ekstra meget, som om du var Superman /-woman. Wow, ikke sandt? Et andet trick er at danse dig glad til god musik. Bare giv den gas og mærk effekten straks.

Sluk hudsult og kram dig lykkelig

Forskning viser, at uden omsorgsfuld berøring gennem længere tid kan kroppen udvikle hudsult og blive stresset. Heldigvis kan du gøre meget for at stille din krops behov for kontakt selv hvis du er single.

Din krop udskiller Lykkehormonet Oxytocin ved berøring. Berøringen kan enten være fra andre eller af andre mennesker. Det kan endda være et kæledyr, der lader sig klappe og nusse.

En mulighed er at få professionel massage. En anden er at tage et varmt karbad eller langt brusebad og tørre dig med et blødt, lunt håndklæde. Du kan også besøge en ven med hund og lege, nusse og tumle med hunden i en times tid. Og så selvfølgelig få et varmt kram af din ven til hej og farvel.

Taknemmelighed

1 Fokusér på Taknemmelighed

Taknemmelighed i denne sammenhæng dækker over at huske på alt det, du har i dit liv lige nu. Tænk over, hvor heldig du er at leve lige nu og lige her. Der er så meget at være taknemmelig for uanset dit køn, alder og livsomstændigheder.

Forskning viser, at fokus på taknemmelig for alt i livet, gør dig mere lykkelig. Det skyldes, at taknemmelighed åbner din bevidsthed for alt det, du har i dit liv. Det giver langt mere glæde end at lade hjernen gøre dig utilfreds ved at lade dig sammenligne dig selv og dit liv med andres.

En god teknik til fokus er en Taknemmelighedsdagbog. I den kan du hver dag skrive fem ting, du er taknemmelig for. Hvis du har en svær dag, vil bogen desuden nemmere huske dig på alt det gode i dit liv og løfte dit humør.

2 Smil og bliv gladere

Smil smitter ikke kun andre men også dig selv. Prøv en gang at smile stort. Ok, kig så op med hele ansigtet og smil endnu større. Kommer du til at grine? Også mig.

Det lille trick kan du bruge hver gang, du føler dig lidt nede. Hvis du desuden ruller med skuldrene, så spændingerne i nakken forsvinder, får du det endnu bedre.

Et andet tip er at smile til alle på din vej gennem dagen. Du vil hurtigt opleve, at detgør dig rigtig glad og giver en følelse af samhørighed med andre. Som sociale væsener er det en vigtig følelse for os mennesker.

Og ja, følelsen af samhørighed er medvirkende til Lykke.

Smil for at blive mere lykkelig

3 Dine tanker er ikke dig

Mange guruer har gennem tiden sagt, at tanker ikke er virkelighed. De er heller ikke dig selv. Det kan lyde mærkeligt, hvis du aldrig har overvejet konceptet bag tanker før.

Sagen er den, at dine tanker sjældent er baseret på den reelle sandhed. De er baseret på dine personlige antagelser om, hvordan verden skal fortolkes. Hvor din veninde oplever en fælles hændelse som ubehagelig, tillægger du den måske knap betydning. Hun tænker en masse over den, men du glemmer den straks igen. Det skyldes jeres individuelle fortolkning. Var hendes oplevelse mere ægte end din?

Faktum er, at vi skaber vores egen opfattelse af alt i vores liv. Af det kommer vores tanker. Af tankerne skaber vi vores egen virkelighed. Skift dine tanker og din opfattelse af verden ændrer sig. Deraf kommer, at du skaber din egen virkelighed ud fra det fokus og den betydning, du vælger at tillægge dine oplevelser.

Hvis du vil lære mere om dette princip, kan jeg anbefale dig at læse buddhistiske tekster og artikler om sindet. Det er fascinerende!

4 Opfør dig pænt og vær ærlig

Din egen adfærd påvirker andre menneskers opførsel overfor dig. Den påvirker også din egen opfattelse af dig selv.

Du ved godt, når du ikke opfører dig pænt overfor andre mennesker. Den dårlige opførsel får dig til at føle skam, og det fører til dårligt selvværd. Samlet set får det dig til at se dig selv i et mindre godt lys…så du møder andre med en dårlig energi…de reagerer ved at blive ubehageligt til mode omkring dig…du føler dig afvist…og så kører den usunde spiral i lige modsat retning af Lykke.

Begynd i stedet at opføre dig ordentligt overfor alle. Vær venlig, vis omtanke, vær ærlig og tag ansvar for din opførsel. Ikke kun overfor dine nærmeste men alle. Du vil opdage, at snart stiger din følelse af glæde over din egen stadig mere behagelige personlighed. Det fører til et sundere selvbillede og giver dig en behagelig udstråling, som tiltrækker andre mennesker, fordi du er rar at være sammen med.

Resultatet er en større følelse af lykke ved at føle dig accepteret og kunne glæde andre med dine smil.

6 God kropsholdning

I forlængelse af mit tip til Boost din Lykke med Kroppen kan du bevare effekten med en god kropsholdning. Som Tony Robbins siger igen og igen, vælger vi selv vores humør gennem vores kropsholdning.

Forklaringen er, at ikke kun at åndedrættet er forbundet med nervesystemet. Det gælder hele kroppen. Tænk over, hvordan en lykkelig person bevæger sig. Prøv at efterligne personens gang og kropsholdning dagen lang.

Du vil snart opdage, at din kropsholdning påvirker dit humør, tanker, adfærd og dermed din Lykke. Hvis du har svært ved at holde de sunde kropsstillinger, kan jeg varmt anbefale yoga eller dans, som hurtigt udvikler dine muskler til at bære dig korrekt.

Dans giver god kropsholdning
Aandedraet som boelger

5 Træk vejret dybt

Åndedrættet er tæt forbundet med nervesystemet. Det betyder ikke kun, at du eksempelvis trækker vejret overfladisk og hurtigt, når du er bange. Du kan ligefrem gøre din krop og snart også dit sind bange ved at trække vejret på den måde.

Langt de fleste af os trækker vejret forkert, viser forskning. Gennem et helt liv med stress og negative følelser har vi lært kroppen at trække vejret i det øverste af lungerne.

Heldigvis kan du lære din krop at trække vejret roligt og dybt. Man siger, det bør tage mindst 5 sekunder at trække vejret ind – kort pause – og ånd ud igen på 5 sek. Stille og roligt som havets bølger. Prøv det og mærk roen og snart også glæden fylde din krop og sind.

7 Sov godt og nok hver nat

Forskning viser, at søvnmangel forringer livskvaliteten og koncentrationsevnen.

I mange år har der hersket en meget usund holdning til søvn i vores samfund om at søvn er ‘spild af tid’. Hvis du er dobbelt så længe om dine opgaver, og kvaliteten af dit materiale er middelmådig grundet søvnmangel, kan du dog i det mindste teste at sove nok. Du vil opleve, at dit humør også får et stort nøk opad. Måske får du ligefrem overskud til at smile og bemærke verden omkring dig.

Jeg har været selvstændig siden jeg var 28 år med deltidsjob og studier på universitetet. Jeg mente om nogen, at søvn var ‘spild af tid’. I dag har jeg i stedet lært at optimere min søvn gennem sund kost, daglig træning, mørklægning af soveværelset og gode vaner. Jeg vågner frisk og veludhvilet efter 7,5 timers søvn hver nat.

Det bedste er, at siden jeg nu prioriteter min søvn og en stabil døgnrytme, er jeg blevet endnu mere produktiv. Min lykkefølelse? Den ligger sjovt nok højest, når jeg er frisk og veludhvilet. Præcis som forskningen mener er tilfældet.

8 Træn stress ud og glæde ind

Stress, vrede, frygt, sorg og andre negative følelser sætter sig i kroppen. Ikke kun i form af spændinger. Forskning viser, at negative følelser forsurer blodet, forringer søvnkvaliteten, stresser kroppen og kan lede til bitterhed.

Det er rigtig svært at tænke positive tanker og lære dig selv lykke, hvis din krop modarbejder dig, fordi den har lagret al negativiteten. Jeg har personligt fået min del af triste kort gennem en hård opvækst. Det var først, da jeg lærte at understøtte min krop med daglig træning, sund kost, meditation og bevidst søgen efter gode oplevelser, at mit liv gik i retning af mere lykke.

I dag ved jeg, hvordan jeg dræner negative oplevelser ud af kroppen og ligefrem kan fylde den med glæde i samme omgang. Forskning viser nemlig, at træning gør dig gladere, fordi den frigiver endorfiner – kroppens eget lykkehormon. 

Hvordan kommer du i gang? Du tager små skridt for at opbygge de sunde vaner og så udvider du vanerne en dag ad gangen. Jeg kan anbefale videoer, podcasts og bøger med John Assaraf og Tony Robbins til inspiration.

Salat med stegte kikaertespirer FRISKE SPIRER

9 Spis dig gladere

Kosten har en stor indvirkning på, hvordan du har det. Hvis du spiser junk food, kager og slik dagen lang, kan det være rigtig svært for din krop at understøtte et de hormoner, som får dig i godt humør.

Desværre bliver kroppen afhængig af at spise usundt. Dels fordi den type kost er fyldt med sukker. Den positive er, at du kun er én beslutning fra at vende dit humør til det bedre.

Når jeg hopper i sukkerfælden, kommer jeg ud igen ved at begynde at drikke mere vand, spise flere grøntsager og være mere udenfor hjemmet. Derpå følger de fire dage med sukkerabstinenser, når jeg dropper sukkeret helt. Derefter er det bare at vedligeholde nul sukker og spise endnu mere grønt dag efter dag. Snart er kosten top sund igen, og for hver dag bliver det nemmere og nemmere at holde den.

Fordele ved friske Spirer

Vil du nyde økologisk grønt, som er helt friskt og fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter? Endda mad der er hurtigt at dyrke i dit eget køkken? 

Så kunne dyrk selv Spirer være lige sagen for dig.

Når du dyrker dine egne spirer kan du vælge mellem 25 forskellige sorter af frø. Hver af dem gror til hver deres unikke smag. Det tager kun 2 dage at dyrke fem af sorterne og 6 dage at dyrke resten.

De gror i små bakker uden jord og skal kun skylles morgen og aften. Nemt, ikk?!

Se kort video om Spirer
tjekliste til sunde lucernespirer

Sådan dyrker du Spirer

trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide

10 Meditér på glæde

Forskning viser, at meditation ligefrem gør hjernen mere lykkelig. Det er i tillæg til at du får mere overskud, ro og fokus af at meditere. Ergo rene plusser hele vejen.

Jeg har prøvet rigtig mange forskellige typer meditation gennem tiden. Alt fra den strikse Zen meditation til alskens alternative former med og uden musik. Jeg har i dag fundet mig til rette og nyder at meditere daglig.

Hvis du vil lære mere om meditation, kan jeg varmt anbefale lydbogen Stress Less, Accomplish More af Emily Fletcher. Hun har en skøn stemme og forklarer fordele og teknik dejlig forståeligt.

11 Slip bekymringer

Den med at slippe bekymringer træner jeg stadig hver dag. Heldigvis er der et hav af gode bøger, artikler og videoer om teknikker til at bekymre sig mindre.

Jeg har efterhånden forstået, at hjernen er programmeret til at bekymre sig, hvis du ikke styrer den. Det er egentlig ret ‘smart’ ud fra en evolutionær vinkel. For hvis du bekymrer dig, er du opmærksom på alle farerne. 95% af dine bekymrede tanker er dog gentagelser og ofte går de frygtede scenarier slet ikke i opfyldelse.

Jeg kan anbefale dig at læse bogen ‘Lev mere, Tænk mindre’ af Pia Callesen. Den er god for dig, der har svært ved at styre hjernens tankespiraler. Bogen lærer dig at give slip få hjernens lykkeevne finder vej op igen.

Tilgiv dig selv og andre

12 Tilgiv andre og dig selv

Man siger, at følelsen af bitterhed og had svarer til at drikke gift og håbe, at den anden dør af det. Had, vrede og ærgrelser er hårdt at bære på for dit hjerte og krop. Dine negative følelser skader desuden det ikke den, der har svigtet dig. Det skader kun dig selv. Endda på den værst tænkelige måde. For andre mennesker kan mærke, du er bitter. Det får dem til at holde sig væk. Dermed bliver du mere og mere isoleret.

Jeps, lige præcis det modsatte af Lykke.

Så tilgiv alle i dit liv. Tilgiv også dig selv for at have båret på smerten og giv så slip en gang for alle. Træn derpå din hjerne til at tænke på noget andet hver gang de negative tanker dukker op. For vrede er en dårlig vane, som hjernen ligefrem kan blive afhængig af. Syntes du ikke, at du fortjener et liv fyldt med Lykke i stedet? Husk at du vælger dit liv hver dag.

13 Opbyg sunde relationer

Du er 50% af alle dine relationer. Derfor kan du ikke give den anden part 100% af skylden, hvis relationen er mindre end sund og kærlig. Du kan til gengæld tage fuldt ansvar for selv at gøre dit til at opbygge sunde, kærlige relationer med alle i dit liv.

Det kan være rigtig svært at se din egen indvirkning på en relationen, hvis du ikke prøver at sætte dig i den anden persons sko og se det hele ud fra en virkelig empatisk vinkel.

Da jeg læste bogen ‘Ledelse og selvforståelse – kom ud af Boksen’ af Arbinger Institute forandrede hele min verden sig. Pludselig så jeg enhver relation og alle menneskers handlinger i et helt andet lys.

Når først du har læst denne bog, er du nødt til at tage 100% ansvar for din egen adfærd. For du forstår præcis, hvordan din adfærd påvirker andre til at reagere på dig.

På denne måde kan du bidrage åbent og bevidst til at skabe kærlige, sunde relationer. Det rigtig spændende er, at når du kun omgiver dig med mennesker, der ligeledes forstår Arbinger teorien og gør deres 50% for at skabe en harmonisk relation med dig…kan du gætte på, hvad der så sker? Præcis. Mere lykkefølelse til jer begge!

14 Stop social sammenligning

Kan du huske det første tip i denne artikel? Den som forklarede, at taknemmelighed er vejen til Lykke. Ok, med tip 14 gør jeg cirklen komplet. For forskning viser, at social sammenligning gør dig utilfreds.

Hvorfor?

Fordi social sammenligning tricker hjernens tendens til at måle dit liv, krop, evner og ‘status’ i forhold til andre. Social sammenligning sker specielt, når du scroller på sociale medier eller læser om de rige og berømte. Det er meget svært at styre hjernens tendens til sammenligning. Problemet er, at det hurtigt fører til fokus på alt det, du IKKE har i forhold til andre. Det kan give dårlig selvværd, ødelægge din selvtillid og skade dine relationer til andre.

Heldigvis styrer du selv, hvad du underholder dig med. Måske opdager du, at det egentlig er sjovere at læse en god bog om selvudvikling eller noget spændende skønlitteratur? Eller du kan hoppe ud ad døren til en af de mange spændende arrangementer, der er overalt i landet.

Og så kan du jo glæde dig til at skrive i din taknemmelighedsdagbog om alt det der gør dit eget liv så skønt og gør dig mere Lykkelig.

Laes Boeger om lykke

15 Læs bøger og artikler om Lykke

Der findes mange gode bøger og artikler om Lykke. Jeg kan varmt anbefale bogen ‘Lykkelig uden Grund’ af Marci Shimoff og Carol Kline.

Bogen fokuserer på at skabe lykke indefra. Det vil sige i dit sind og krop. Den bygger på læring fra interview af 100 lykkelige mennesker og deres principper for at opøve lykke i deres liv. Flere af dem er coaches og forskere, der arbejder med lykke.

Bagerst i bogen finder du en ressourceliste med titler og navne, så du kan fortsætte din læring. Bogen kan lånes gratis som eBog på biblioteket.

Blev du Nysgerrig?

Shoppen har alt til at dyrke dine egne Spirer – Se guide >

Hvad er Lykke?

Lykke er en mental tilstand, hvor du føler dig fuld af glæde og tilfredshed over din tilværelse. Lykke opleves i krop og sind nærmest som at være lidt forelsket men uden nogen eller noget, der er genstand for følelsen.

Hvordan bliver man lykkelig?

At blive lykkelig kræver en fokuseret indsats på alt det, du er taknemmelig for i dit liv. Desuden bør du gøre dit bedste for at kultivere dit fokus på glæden og det positive hver vågne time.

error: Dette indhold er beskyttet