ÆRTESKUD UDEN JORD

Ærteskud uden jord er en nem vej til sprødt grønt.
Ærterne kan gro i din rene SpirePerle til 1. og 2. bladsæt uden gødning. Du kan også dyrke til 3. bladsæt eller mere
med lidt flydende gødning.

ÆRTESKUD UDEN JORD

HVORDAN ER DET MULIGT??

Du kan dyrke dine ærteskud uden jord i din rene SpirePerle. Det kalder man aeroponisk dyrkning, fordi rødderne ‘svæver’ i luften, som du kender fra spirer.

Ærter er næringsrige og kan godt støtte væksten af de smukke, kraftige ærteskud til både 1. og 2. sæt blade uden at optage næring fra hverken jord eller gødning.

Hvis du ønsker ærteskud med mere end 2 sæt blade, får planterne brug for lidt næring. Det kan du give dem med en mild gødning godt blandet med rent vand.

Gødningen sprayer du ud på planternes rødder, fra de begynder at udvikle 3. sæt blade. Det sker cirka på dag 15 af dyrkningen. Du skal give gødningen en gang hver dag fra dag 15 og indtil du høster skuddene.

Du kan se teknikken nærmere i guiden nedenfor.

SÅDAN DYRKER DU ÆRTESKUD UDEN JORD

Aerteskud uden jord ibloedsaetning af aerter

1) FØRST ET KOLDT KARBAD

Ærteskud uden jord starter som alle spirer og mikrogrønt med at lægge ærterne i vand. Ærterne optager vandet i løbet af 4-8 timer. Du ved, ærterne har ligget i blød længe nok, når deres overflade er helt glat og ærterne er tydeligt valdfyldte.

Vandet i det rene glas skal være køligt til stuetemperatur. Lad glasset stå på køkkenbordet i skygge, imens ærterne ligger i blød.

Ideen med iblødsætningen er, at ærterne kan optage væske, så de alle spirer hurtigt og i et jævnt tempo.

Aerteskud uden jord op i SpirePerle

2) ÆRTER I SPIREPERLEN

Når ærterne har suget vand nok, hælder du dem over i din rene SpirePerle. Når du dyrker ærteskud i din SpirePerle, er du nødt til at lade skuddene gro alene i spirebeholderen. Kun sådan får de plads til at udvikle deres fulde størrelse.

Det betyder, at der ikke kan være spirer hverken i et lag over eller under ærterne. Men SpirePerlen skal stadig sættes sammen med bunden nederst og låget øverst for at holde på den vigtige fugt omkring dine planter.

Aerteskud uden jord skylning

3) SKYL MORGEN OG AFTEN

De første 8 dage af dyrkningen er det meget vigtigt, at du skyller dine ærtespirer hver morgen og aften. De trives fint med at blive skyllet under den rindende køkkenhane.

Skyl med køligt men ikke direkte koldt vand. Du kan teste vandtemperaturen på din håndryg. Føles det friskt men rart, er temperaturen fin.

Skyl forsigtigt og ryst ikke bakken med ærterne under skylningen. Du ønsker, at de skal gro rødderne ned gennem rillerne, når de skal vokse til ærteskud uden jord.

aerteskud uden jord spray med godning

4) GØDNING TIL ÆRTESKUD UDEN JORD

Ærteskud uden jord dyrket i din SpirePerle vokser af næringen i selve ærten de første 8 dage.

Ofte kan du dyrke ærterne endnu længere tid helt uden gødning. Dog bliver smagen mere og mere bitter, skuddene vokser langsomt og bladene mister deres sunde farve.

Derfor anbefaler jeg, at du sprayer en smule flydende gødning på rødderne en gang daglig fra dag 8 – eller senest på det tidspunkt, hvor de udvikler bladsæt nummer 3.

TIP TIL ØKOLOGISK GØDNING

Den økologiske gødning, du finder her i shoppen er specielt velegnet til at dyrke ærteskud og mikrogrønt i en SpirePerle eller på hampmåtte – dvs uden jord.

Gødningen er så velegnet, fordi den er fødevaregodkendt, økologisk, plantebaseret og indeholder de nødvendige næringsstoffer til vækst for helt unge planter.

Gødningen skal blandes op 1:400 for at styrken passer til næringsbehovet for mikrogrønt. Det svarer til 1-2 dråber gødning til en 100 ml sprayflaske.

I den forbindelse er det vigtigt, at du kun gøder en gang hver dag. Ellers kan du overgøde dine små planter. Overgødning får dine planter til at visne i stedet for at vokse godt for dig.

Hvordan du gøder bedst? Jeg anbefaler at du blander gødningen op med rent vand i en lille sprayflaske. Spray derpå den opblandende gødning ud på rødderne med en lille mikrogrønt sprayflaske en gang daglig.

5) DYRK I LET SKYGGE

Det er vidunderligt at se de smukke ærteskud udvikle sig til smukke, naturlige kunstværker. For hver dag vil du se dine ærtespirer gro længere rødder, få små grønne toppe og snart danner de blade. Efter cirka 10 dage kan du nyde, at de danner nye nye blad eller strække de små fangarme ud i luften.

Nogle stiller deres ærteskud lyst. Jeg foretrækker at dyrke dem i et skyggefuldt hjørne sammen med mine spirer. Det skyldes, at smag og konsistens skifter afhængig af lyset. Om du foretrækker det ene eller det andet, er helt op til din gane og dit ønske til at bruge dem i maden.

Aerteskud uden jord op i SpirePerle

6) HØST FLERE GANGE

Efter 10-20 dage er dine ærteskud uden jord klar til høst. Du kan nu klippe dine ærteskud en enkelt gang ved at klippe dem af helt nede ved ærten. Så vil planterne ikke skyde igen, og du kan rense bakken for at starte en ny gang ærter.

Du kan også klippe stænglerne en cm over det nederste eller andet nederste sideskud. Lad resten af stænglen stå. Efter et par dage vil du se, planterne udvikle nye skud. Hvis du fortsætter med at gøde en gang daglig, kan du høste af ærteskuddene flere gange med den metode.

Aerteskud uden jord tid til hoest

7) SPIS HELE ÆRTEPLANTEN ELLER…?

Når du dyrker ærtespirer med kun 1 cm rod, spiser du både ærten og roden. På det stadie smager ært og rod lækkert.

Det er lidt anderledes, når du dyrker ærteskud uden jord – så spiser du kun stænglen med blade og de flotte fangarme. Du bør ikke spise selve ærten og de lange rødder på ærteskud, for med den lange dyrkning smager de dele ikke godt mere og de er tømt for næring.

Så høst kun stænglerne, og når tiden er inde, kan ært og rødder i stedet blive til ny, lækker muld i kompostbunken.

Aerteskud uden jord 1 dags aertespire

ALT   TIL   DINE   ÆRTESKUD