7 Tips til Ærteskud & Ærtespirer

7 tips til Ærter lærer dig at dyrke Ærtespirer og Ærteskud. Du kan dyrke begge størrelser i din SpirePerle spirebakke.

Tips og tricks til dyrk selv Ærter

oekologiske aerteskud med fugtperler
7 tips til aerter spirer

Hvad er Ærtespirer?

Ærtespirer er det første stadie af dine ærteplanter. Du høster Ærtespirer, når de har udviklet en kort, hvid rod på 0.5-1 cm i løbet af 2 dage.

Dine hjemmedyrkede ærtespirer smager ligesom de tynde sommer sukkerærter – hvis du altså dyrker og høster dem på det rigtige tidspunkt.

Rigtig dyrkning vil sige, at du holder ærterne / ærtespirerne konstant let fugtige. De må ikke ligge i vand men heller ikke tørre ud. Du opnår nemt den rette fugtbalance ved at dyrke dem i en spirebeholder og skylle med rent vand morgen og aften. Om sommeren kan det dog være nødvendigt at skylle en ekstra gang midt på dagen.

Høsttidspunktet er vigtigt, for høster du for tidligt eller er ærterne dyrket for tørt, får du bitre ærtespirer. Høster du for sent, så de er begyndt at danne blade, er smagen fad. Det rette tidspunkt er, når den hvide rod er 1-1½ cm lang.

Du kan læse flere smarte tips under Tips til søde Ærtespirer.

7 tips til aerter aerteskud

Hvad er Ærteskud?

Ærteskud er næste stadie af planterne, efter de har været spirer. Det vil sige, at ærterne nu har udviklet en 10-15 cm lang stængel med 2-3 sæt blade. Planterne når den størrelse efter 14-21 dages dyrkning.

Dine egne ærteskud får en lækker sprødhed og rund smag af ærter – når du dyrker dem efter kunstens regler. Det vil sige, så planterne trives og derfor kan udvikle den ønskede smag for dig.

Dine ærteskud vil trives, når du holder deres rødder konstant let fugtige. Du kan se på rødderne, om du holder en god fugtbalance. Hvis rødderne er hvide/lysebrune, er fugtbalancen god. Hvis rødderne visner, får de får lidt fugt. Hvis rødderne er sorte, får de for meget fugt.

Du kan enten dyrke ærteskud i en potte med jord eller i en SpirePerle spirebakke uden jord. Begge metoder kan give dig lækre spirer med et par smarte tips.

Du finder tipsene under Tricks til sprøde Ærteskud.

KØB ØKOLOGISKE ÆRTER

Sådan dyrker du Ærtespirer

1 Afmål ærter til spirer

1 Almål 20 gr tørre ærter pr ½ SpirePerle frøbakke.

2 Læg Ærter i blød i vand

2 Læg ærter i blød i rent, koldt vand i glas på bord.

3 Hæld Ærter i spirekasse

3 Hæld ærter op i spirekasse, skyl med køligt vand og dryp af.

4 Stil spireperle i køkken

4 Saml og stil spirekasse på køkkenbord i skygge.

4 Skyl Ærtespirer morgen og aften

5 Skyl morgen + aften i 2 dage til rødder på spirer er ½-1 cm lange.

6 Høst modne Ærtespirer

6 Skyl en sidste gang, høst og nyd dine spirer rå i maden.

Sådan dyrker du Ærteskud

1 Afmål ærter til Ærteskud

1 Almål 20 gr tørre ærter pr ½ SpirePerle frøbakke.

2 Læg Ærteskud ærter i vand

2 Læg ærter i blød i rent, koldt vand i glas på bord.

3 Hæld Ærteskud ærter i spireperle

3 Hæld ærter op i spirekasse, skyl med køligt vand og dryp af.

4 Stil spirekasse i køkkenet

4 Saml og stil spirekasse på køkkenbord i skygge.

5 Skyl ærteskud spirer morgen + aften

5 Skyl morgen + aften i 14 dage til Ærteskud er 15-20 cm høje.

6 Høst Ærteskud efter 2-3 uger

6 Klip en cm over ærter og spis stængler og bladene.

Er du nysgerrig?

Du finder alt til dine Spirer og Ærteskud i shoppen

Skal du dyrke Spirer eller Ærteskud?

Ok, så nu kender du forskellen på Ærtespirer og Ærteskud, men hvordan vælger du, hvilken størrelse af plante du vil dyrke?

Det er egentlig smag og behag. Jeg elsker personligt begge størrelser af planter. Jeg dyrker ærtespirer hver dag og spiser dem i min daglige salat. Det gør jeg, da ærtespirer er meget rige på grønne proteiner. Da jeg er veganer, skal jeg sørge for at få protein af høj kvalitet hver dag.

Ærteskuddene hakker jeg fint og bruger i stedet for købegrønt i mine salater. Da ærteskuddene er 100% øko og smager mildt af ærter, er de velegnede i alle salater direkte fra spirebakken.

mikrogroent aerteskud i Kit
Ærtespirer fra tør ært til modne spirer

7 Tips til søde Ærtespirer

1. Læg ærterne i blød så længe, at de alle har trukket vand nok til at have en glat overflade. Det sker i løbet af cirka 8 timer.

2. Hvis nogle få ærter har brug for iblødsætning i længere tid, så lad dem ligge i vandet i længere tid. De øvrige hælder du op i SpirePerlen.

3. Hvis en ært er knækket eller stærkt misfarvet skal den sorteres fra for ikke at forstyrre de andre, sunde ærter.

4. Skyl ærterne i SpirePerlen morgen og aften i 10-20 sek med rent vand fra den kølige hane.

5. Stil SpirePerlen væk fra varme og træk som kan udtørre ærter og spirer. Ærterne må ikke tørre ud. De skal skal være let fugtige hele tiden.

6. Ærtespirerne er klar, når den hvide rod er 1-1,5 cm lang. De smager bedst på dette stadie.

7. Høst og læg ærterne i blød i koldt vand i 30 minutter. Badet fylder dem med væske, så de bliver dejligt sprøde.

8. Bonustip: Lige inden du tygger spirerne, kan du ‘smutte’ de gennemsigtige frøkapsler af. Kapslerne er bitre, så når du fjerner dem, kan du nyde endnu sødere spirer.

FIND ALT TIL DINE SPIRER I SHOPPEN

Kan du dyrke Ærtespirer videre til Ærteskud?

Ja, du kan godt dyrke dine Ærtespirer videre til de bliver til Ærteskud.

Den eneste forskel på de to størrelser af planter er…størrelsen. Selve ærten som du bruger til de to størrelser af planter er den samme ært. Du starter dyrkningen på samme måde ved at lægge ærterne i blød i 8 timer. Derpå hælder du de fugtige ærter over i din spirebakke. De næste dage skal du bare skylle spirebakken morgen og aften med koldt vand fra hanen. Ikke andet. Naturen klarer resten.

Hvis du vil spise ærterne som spirer, høster du dem, når roden er 0,5-1 cm lang efter 2-3 dage.

Hvis du vil nyde ærterne i maden som Ærteskud, lader du bare ærterne gro videre i spirebakken i op til 2 uger. Du vil se ærterne først få rod. Derpå får de grønne skud. Ærteskuddene vokser længere dag efter dag. Udvikler tynde blade og ‘fangarme’. Du kan høste dine skud når som helst, du ønsker det. Min egen erfaring er dog, at de smager bedst, når de er 10-15 cm lange.
Du kan se flere tips til velsmagende Ærteskud her >

Kan du dyrke Haveærter til Ærtespirer?

Nej, det er meget vigtigt, at du IKKE bruger haveærter til dine spirer og ærteskud dyrket i dit køkken.

Det skyldes, at haveærter typisk er bejdsede. Bejdse er et svampedræbende middel, som man giver haveærter for at beskytte dem mod bakterier og svampe i jorden.

Da man ikke spiser selve ærten på bejdsede haveærter, kommer man ikke i kontakt med bejdsen, når man dyrker disse ærteplanter ude i haven. Men hvis du brugte bejdsede haveærter til spirer og ærteskud dyrket i dit køkken, ville du snart få en strid mavepine.

Løsningen er heldigvis meget nem: Brug kun ærter som bliver solgt specielt til spiredyrkning til at dyrke dine ærtespirer og skud i køkkenet.

Men hvad hvis du dyrkede ærteskuddene i en potte stuejord i stedet for i en spirebakke kun med vand? Tja, bejdse er givet for at beskytte en haveært gennem flere uger i havens jord. Hvorfor tage chancen for at bejdsen ikke når at blive nedbrudt eftersom du høster dine ærteskud allerede efter 2-3 uger?

Ærteskud fra tør ært til høst

7 Tricks til sprøde Ærteskud

1. Du kan dyrke dine ærteskud enten i en potte med jord eller i din rene SpirePerle uden jord.

2. Hvis du dyrker i en SpirePerle, skal du lade ærterne vokse deres rødder ned gennem rillerne i frøbakken. Sådan kan de holde sig oprejste og gro lange ranke skud.

3. Tjek stadig ærterne hver dag, når du skyller dem. Det er ikke alle ærter, der kan gro til de rigtig lange ærteskud. Fjern straks dem, der ikke gror godt nok.

4. Du kan godt stille ærterne lidt lysere, når de har fået blade. Du opnår dog de mest sprøde skud ved at lade planterne gro i skygge.

5. Hvis du dyrker ærteskud i skygge, kan du få en dybere grøn farve ved at stille dem lysere den sidste dag inden høst. Den ene dag i lys påvirker ikke smagen.

6. Du kan høste flere gange, hvis du klipper dine Ærteskud af over det nederste blad på stænglen. Det vil få stænglen til at skyde igen.

7. Ærter og rødder på skud smager ikke godt mere. Så spis kun stænglen med blade og de smukke fangarme.

8. Bonustip: Alle elsker et lille bundt hjemmedyrkede ærteskud, så de er en perfekt vært-/værtindegave. Bare husk at holde dem let fugtige, til de skal spises.

SHOP

7 tips til aerter skylning

Vand er nøglen til sprøde Ærteskud

Vand er nøglen til lækre, sprøde Ærteskud

Vand er en af de vigtigste nøgler til lækre Ærtespirer og Ærteskud. Dine ærter, spirer og ærteskud skal skylles morgen og aften i minimum 10 sekunder pr gang. 

Du kan sagtens skylle med det rene, kølige vand direkte fra din køkkenhane. Der er tre fordele af skylningerne:

1) Ærter, spirer og skud bliver skyllet rene for den smule naturlige bakterier, der altid er i luften omkring os.

2) Dine planter får den nødvendige fugt til at kunne vokse.

3) Du får et øjeblik i ro med den smukke oplevelse af dine planter, som har vokset sig lidt større siden sidst.

Så de daglige skylninger gavner både dig og planterne.

Derfor bør du ikke dyrke knækkede Ærter til spirer

Naturen kræver, at alle levende organismer altid vil gøre deres yderste for at føre arten videre. Derfor vil selv knækkede eller skadede ærter forsøge at gro. Det gælder også dine økologiske ærter til spirer og mikrogrønt for de er helt naturlige frø.

Desværre vil skadede frø være åbne for bakterier og begynde at rådne. Det er også helt naturligt. Naturen går sin gang. Din opgave som spiredyrker er at spotte eventuelt dårlige ærter og sortere dem fra, inden de giver uro i spirebakken.

Jeg lægger selv alle ærter i blød og sorterer derpå når jeg hælder dem over i SpirePerlen. Det skyldes, at når ærterne er godt væskefyldte er de nemmere at tjekke. Sådan får du heller ikke sorteret ærter fra, som bare er lidt ‘krøllede’ i kanten i deres tørre form.

7 tips til aerter knaekket aert
7 tips til aerter

Kan du dyrke Misfarvede og Gule Ærter til spirer?

Nogle gange får jeg sendinger hjem med ærter, der er marmorerede eller i forskellige toner af grøn eller grøn/gul. Det er helt naturligt, og de gror typisk fint.

Mine leverandører tester alle deres frø for spireevne. Både når de modtager dem fra landmændene, og inden de pakker for at sende til mig. De tester også for bakterier for at sikre, at frøene er rene ifølge lovgivningen for spirefrø.

Jeg testdyrker frøene igen, når jeg modtager dem på mit lager og derefter hver måned. De mange spirer bruger jeg blandt andet til alle de billeder, du finder overalt i FRISKE SPIRERs univers.

Alligevel kan der være et par ærter med skrammer i din pose. Jeg kommer altid lidt ekstra i dine poser, så du ikke føler dig snydt ved at måtte sortere dem fra selv.

Kan du spise hele Ærteplanten + roden?

Hvis du har dyrket dine ærter til spirer, kan du spise hele spiren – inkl den let bitre frøkapsel – læs 7 tips til søde Ærtespirer ovenfor.

Hvis du dyrker ærterne til skud i en SpirePerle uden jord, spiser du kun stænglen med blade og de smukke fangarme. Du kan godt spise selve ærten og rødderne på ærteskud, men de dele smager ikke godt på det stadie.

Hvis du har dyrket ærterne til skud i jord, bør du kun spise stængler, blade og fangarme. Jordklumpen med rødder og ært bør du lægge på kompostbunken. Det bliver til dejlig ny muld i løbet af et par måneder.

GUIDE TIL ÆRTESKUD UDEN JORD
7 tips til aerter roedder på spirer

Hvor længe kan Ærtespirer holde sig friske?

Ærtespirer kan holde sig friske i flere dage med den rette opbevaring.

Bemærk dog at ærtespirer kun smager godt i de 1-2 dage, hvor den hvide rod er 0.5-1 cm lang. For at holde ærter på det stadie i et par dage, er du nødt til at flytte ærterne fra din spirebakke på køkkenbordet og over i en beholder, du stiller i køleskabet. Den lave temperatur på køl vil bremse ærternes vækst.

Den nemmeste metode til at opnå ærter der er mest sprøde og smager bedst er dog, at du kun dyrker den mængde ærter, du spiser hver dag. På den måde behøver du ikke bruge tid på at flytte dem frem og tilbage fra køleskabet, men kan nyde dem friske og sprøde.

KØB ÆRTER TIL ÆRTESPIRER

Hvor længe kan Ærteskud holde sig friske?

Ærteskud kan i princippet holde sig friske i din spirebakke lige så længe, du husker at skylle dem. Når du skyller ærterne og rødderne, som planten gror fra, vil dine planter fortsætte med at vokse.

Som med ærtespirer, smager Ærteskud dog også bedst, når planterne er under en vis størrelse. Jeg syntes selv, at de smager bedst, når skuddene er max 15 cm høje.

Du kan i princippet klippe ærteskud af ærten og opbevare skuddene i nogle dage på køl. Som alle planter vil den dog begynde at tørre ud og visne efter to dags tid. Du kan alternativt opbevare de afklippede skud i et glas vand i en enkelt dag, men husk at spise dem seneste dagen efter, så de stadig er friske.

KØB ÆRTER TIL ÆRTESKUD

Er du frisk på dine egne Ærteplanter?

FAQs

Kan man dyrke Ærteskud indendørs?

Ja, ærteskud som du bruger i maden og derfor kun dyrker i 14-21 dage, kan du nem gro indendørs hele året.

Hvad smager Ærteskud af?

Ærteskud smager af sprøde slikærter. De har den mest runde og bløde smag, når ærteskuddene er max 15 cm lange.

Kan man dyrke Ærteskud uden jord?

Ja, ærteskud er nemme at dyrke både i en spirebakke som du kun skyller med vand hver dag. De gror også gerne på hampmåtte.

Er Ærteskud altid grønne?

Ja, men du kan godt lege med at lade dem gro meget mørkt. I så fald er de gullige men bliver også ranglede af mangel på lys.

Hvorfor bliver mine Ærteskud tynde og skrøbelige?

Det skyldes typisk at planterne tørrer for meget ud mellem hver skylning. Stil dem væk fra solen og hold dem let fugtige.

Indeholder Ærtespirer antioxidanterne Lutein og Zeaxanthin?

Ja, ærter og ærtespirer er kendt for at have et godt indhold af antioxidanterne Lutein og Zeaxanthin. Da du spiser dine økologiske ærtespirer rå direkte fra spirebakken, er du desuden sikker på, at deres antioxidanter er intakte og af højeste kvalitet.

error: Dette indhold er beskyttet