Dyrk Spirer på Vat

Vil du dyrke friske Spirer uden at købe en spirebakke? Så kan du lade flere sorter af små spirefrø gro på økologisk bomuldsvat. Efter bare 6 dage er de vokset til sprøde, smagfulde spirer til din mad. Dyrkningen er nem, sjov og klimavenlig.

Sådan dyrker du friske Spirer på Vat

For at dyrke frøene i posen fra SDU skal du bruge:
Et helt rent glas + En lille håndfuld økologisk bomuldsvat + En skål eller tallerken

Læg spirefrø i blød i vand

1
Læg frø i blød

Læg frøene i blød i rent, koldt vand i et helt rent glas. Stil glasset på køkkenbordet i 8 timer.

Økologisk vat til spirer

2
Klargør vattet

Vælg noget økologisk vat til dine spirer. Du kan bruge både løs vat eller vatrondeller. Læg det i blød.

Fordel radise spirefrø på økologisk vat

3
Fordel frø på vat

Gør vattet fugtigt men ikke direkte vådt. Hæld vandet fra frø og ryst frøene ud på det våde vat.

Spirefrø af radise spirer på økologisk vat

4
Placér i skygge

Stil bakken med frø/vat på køkkenbordet i skygge. Hold vattet konstant fugtigt men ikke vådt.

Rosenradise på økologisk bomulds vat

5
Høst modne spirer

Dine spirer gror frem på 5 dage og er modne, når de har fået farve i deres første sæt små blade.

Radisespirer salat med violet radise og rosenradise

6
Mad med spirer

Klip spirer af vattet en mm over vattet. Du kan spise stængler og blade, men ikke vat og rødder.

Økologiske Violetradise spirer mellem fingre

Små rødder ligner mug

De første 2-3 dage vil du opdage, at frøene udvikler små tætte, hvide rødder. Rødderne ligner mug til forveksling.

Du skal ikke være bekymret over disse rødder, som man kalder rodhår.

Det er et tegn på korrekt væskebalance under frø og spirer, at du kan se de fine rodhår. Hvis planterne har det for tørt, ville de fine rødder tørre ud og blive brune  i stedet for flot hvide.
Hvis vattet under radisespirer derimod er for vådt, ville rødderne klæbe til hovedroden, så du ikke kunne se de små rødder.

Du kan tydeligt se, at de små rødder bliver større efter de første 3-4 dage.

Vegansk Broccolisalat med Mormordressing og Radisespirer

Radisespirer i din mad

Rosenradisespirer smager af frisk radise. Når du klipper dem af vattet efter 5-6 dages dyrkning, kan du spise stængler og blade rå i din mad.

Hvis du havde dyrket dem i en spirebeholder uden vat, ville du også have kunne spise rødderne.

Du kan nyde dine radisespirer allerede når de kaster deres frøkapsel, men de bliver mindste spidse i smagen og bliver endnu smukkere, når de får lov til at få farve i deres blade.

Radisespirer er specielt lækre i salater, wraps, sandwich og som pynt på smørrebrød eller dips.

OPSKRIFTER MED SPIRER

Spørgemål fra andre Læsere

Kan man dyrke spirer på vat?

Ja, du kan nemt dyrke friske spirer af karse, broccoli, Pinkkål og andre små spirefrø på økologisk bomuldsvat. Frøene gror til spirer til din mad på 6 dage.

Hvor længe skal spirer gro, når de dyrkes på vat?

Når du dyrker dine friske spirer på økologisk vat, kan du høste dine spirer efter 5-6 dage. På det tidspunkt har spirerne dannet blade og fået farve i bladene. Så kan du klippe dem af vattet og spise stængler og blade.

error: Dette indhold er beskyttet