Vil du dyrke friske Spirer uden at købe en spirebakke? Så kan du lade flere sorter af små spirefrø gro på økologisk bomuldsvat. Efter bare 6 dage er de vokset til sprøde, smagfulde spirer til din mad. Dyrkningen er nem, sjov og klimavenlig.
Sådan dyrker du friske Spirer på Vat
For at dyrke frøene i posen fra SDU skal du bruge:
Et helt rent glas + En lille håndfuld økologisk bomuldsvat + En skål eller tallerken

1
Læg frø i blød
Læg frøene i blød i rent, koldt vand i et helt rent glas. Stil glasset på køkkenbordet i 8 timer.

2
Klargør vattet
Vælg noget økologisk vat til dine spirer. Du kan bruge både løs vat eller vatrondeller. Læg det i blød.

3
Fordel frø på vat
Gør vattet fugtigt men ikke direkte vådt. Hæld vandet fra frø og ryst frøene ud på det våde vat.

4
Placér i skygge
Stil bakken med frø/vat på køkkenbordet i skygge. Hold vattet konstant fugtigt men ikke vådt.

5
Høst modne spirer
Dine spirer gror frem på 5 dage og er modne, når de har fået farve i deres første sæt små blade.

6
Mad med spirer
Klip spirer af vattet en mm over vattet. Du kan spise stængler og blade, men ikke vat og rødder.

Små rødder ligner mug
De første 2-3 dage vil du opdage, at frøene udvikler små tætte, hvide rødder. Rødderne ligner mug til forveksling.
Du skal ikke være bekymret over disse rødder, som man kalder rodhår.
Det er et tegn på korrekt væskebalance under frø og spirer, at du kan se de fine rodhår. Hvis planterne har det for tørt, ville de fine rødder tørre ud og blive brune i stedet for flot hvide.
Hvis vattet under radisespirer derimod er for vådt, ville rødderne klæbe til hovedroden, så du ikke kunne se de små rødder.
Du kan tydeligt se, at de små rødder bliver større efter de første 3-4 dage.

Radisespirer i din mad
Rosenradisespirer smager af frisk radise. Når du klipper dem af vattet efter 5-6 dages dyrkning, kan du spise stængler og blade rå i din mad.
Hvis du havde dyrket dem i en spirebeholder uden vat, ville du også have kunne spise rødderne.
Du kan nyde dine radisespirer allerede når de kaster deres frøkapsel, men de bliver mindste spidse i smagen og bliver endnu smukkere, når de får lov til at få farve i deres blade.
Radisespirer er specielt lækre i salater, wraps, sandwich og som pynt på smørrebrød eller dips.
OPSKRIFTER MED SPIRERSpørgemål fra andre Læsere
Ja, du kan nemt dyrke friske spirer af karse, broccoli, Pinkkål og andre små spirefrø på økologisk bomuldsvat. Frøene gror til spirer til din mad på 6 dage.
Når du dyrker dine friske spirer på økologisk vat, kan du høste dine spirer efter 5-6 dage. På det tidspunkt har spirerne dannet blade og fået farve i bladene. Så kan du klippe dem af vattet og spise stængler og blade.