Ærter er nemme at dyrke til Spirer, Ærteskud og Ærteplanter. Det giver dig et væld af muligheder for at høste frisk grønt i dit køkken, på altanen, terrassen og haven – hele året.
Se 6 måder at dyrke dine Ærter ude og inde. Høst dine lækre ærter efter kun 2 dage til 3 uger afhængig af din dyrkning.
De 6 metoder til at dyrke Ærter
Klik på knapperne for at hoppe til hver metode.
Ærtespirer
lav selv spireglas
Dyrk selv Ærtespirer uden jord på 1-3 dage i køkken hele året.
LÆS MEREÆrtespirer
spirekasse uden jord
Dyrk selv Ærtespirer uden jord på 1-3 dage i køkken hele året.
LÆS MERESådan dyrker du Ærtespirer i hjemmelavet Spireglas
Trin 1
Fyld 1/6 af glasset med tørre Ærter.
Trin 2
Fyld glasset med køligt, friskt vand.
Trin 3
Tøm vand af efter 8 timer, skyl og dræn.
Trin 4
Sæt stof på og placér i skygge.
Trin 5
Skyl morgen + aften så konstant fugtige.
Trin 6
Høst efter 1-3 dage, når rod er ½-1 cm.
Sådan dyrker du Ærtespirer i glas
Du skal bruge et 400 ml sylteglas + hampstof til glasåbningen + elastik + 20 gram ærter til spirer.
- Hæld en mængde i glasset, så de fylder max 1/6 af glasset.
- Fyld glasset med koldt vand og lad det være i 8 timer.
- Skyl med rent vand, sæt stoffet fast og dræn vandet fra.
- Sæt glasset i en skål og stil den i let skygge i køkkenet.
- Skyl morgen og aften, indtil roden er 0,5 – 1,5 cm lang.
- Skyl, dræn og nyd dine rå Ærtespirer i maden.
Du kan læse gode tips til dine Spirer i næste afsnit.
Tips til Ærtespirer
- Du kan dyrke Ærtespirer i dit hjemmelavede spireglas hele året.
- Spireglasset skal stå i skygge. Står det for lyst, bliver der meget varmt i glasset. Desuden får spirerne meget hurtigt blade og skifter smag, hvis de gror for lyst.
- Husk at skylle både morgen og aften og dræn overskydende vand fra hver gang. Ærterne skal være en smule fugtige hele tiden men ikke direkte våde.
- Hvis Ærterne bliver slimede, skyldes det, at de gror for fugtigt. Vask i så fald glasset med en helt ren svamp og prøv igen.
Ærtespirer i din mad
Dine modne ærtespirer er lækre som snacks og i mange grønne retter til at give proteinrig fylde.
- Du kan bruge ærterne i alt fra salater og wraps til dips, supper og smoothies.
- Ærtespirer smager bedst, når den hvide rod er 0,5-1,5 cm lang. Hvis de er længere, skifter smagen og bliver mere fad.
- Du kan spise hele Ærten inkl rod og frøhylsteret.
- Da ærterne er bakterietestede ærter til spirer, kan du nyde dem rå i maden.
Sådan dyrker du Ærtespirer i spirekasse uden jord
Trin 1
Afmål 20 gr tørre Ærter til hver halv SpirePerle.
Trin 2
Læg Ærterne i blød i 8 timer i koldt vand.
Trin 3
Hæld op i spirebakke og skyl efter med vand.
Trin 4
Stil samlet kasse lyst i køkken men ikke i sol.
Trin 5
Skyl morgen + aften så de er konstant fugtige.
Trin 6
Høst efter 1-3 dage, når roden er 0,5-1 cm.
6 trin til Ærtespirer i spirekasse
Du skal bruge en SpirePerle spirekasse + 20 gram ærter til spirer pr halve frøbakke = 40 gram for hele bakken.
- Afmål tørre ærter. Der går 20 gram til hver halvdel af Spireperle frøbakken.
- Hæld ærterne i et rent glas og fyld glasset med rigeligt køligt vand fra køkkenhanen.
- Hæld ærter op i Spireperlen efter 8 timer, skyl efter med koldt vand og dryp af.
- Saml SpirePerlen og stil den på køkkenbordet i let skygge væk fra træk og varmekilder.
- Skyl med køligt vand morgen og aften, så ærterne er konstant let fugtige.
- Skyl en sidste gang og høst spirerne, når roden er 0,5 – 1,5 cm lang.
Du kan læse gode tips til dine Spirer i næste afsnit.
Tips til Ærtespirer i spirekasse
- Du kan dyrke Ærtespirer i en SpirePerle spirebakke hele året.
- Dine Ærtespirer gror hurtigere i varmt vejr. Om sommeren er klar allerede dagen efter de bliver hældt over i spirekassen.
- Ærtespirer får meget hurtigt blade og skifter smag, hvis de gror for lyst. Så stil gerne spirekassen i skygge. Spirer har ikke brug for lys, når de ikke har blade.
- Hvis Ærterne bliver slimede, skyldes det at de har ligge i blød for længe + de gror for tæt. Brug kun 20 gram pr have SpirePerle.
- Husk at skylle både morgen og aften + måske en ekstra gang midt på dagen i varmt vejr. Ærterne må ikke tørre ud.
- Ærtespirer er rige på planteprotein, fibre, vitaminer og mineraler. Så du kan bare spise løs af dem, hvis du søger en grøn livsstil.
Dyrk Ærtespirer til grøn mad
- Dine modne Ærtespirer er lækre i de fleste retter og som proteinrige snacks.
- Du kan bruge ærtespirer i salater, wraps, dips, smoothies og pynt på lune retter.
- Ærtespirer smager bedst, når den hvide rod er 0,5-1,5 cm lang. Hvis roden gror længere, får de hurtigt blade og skifter smag.
- Hvis dine Ærtespirer er bitre, er de ikke blevet skyllet ofte nok og er blevet tørre.
- Du kan spise hele Ærten inkl rod og det fiberrige frøhylster. Du kan også smutte hylsteret af ligesom på mandler lige inden du spiser ærtespirerne i maden.
- Da mine ærter her i FRISKE SPIRER shop er bakterietestet og fødevaregodkendt til spirer, kan du nyde dem rå i maden.
Vil du dyrke friske Ærtespirer?
Sådan dyrker du Ærteskud i spirekasse
Trin 1
Afmål 40 gr tørre Ærter = 20 gr pr halv bakke.
Trin 2
Læg Ærterne i blød i 8 timer i koldt vand i rent glas.
Trin 3
Hæld op i spirebakke og skyl efter.
Trin 4
Stil lyst på køkkenbord men ikke i varm sol.
Trin 5
Skyl morgen + aften så konstant let fugtige.
Trin 6
Høst stængler efter 2 uger – Kassér ært + rod.
Sådan dyrker du Ærteskud i spirekasse
Du skal bruge en SpirePerle spirekasse + 40 gram Ærter til Ærteskud. Teknikken er som til Ærtespirer, men Ærteskud tager 2 uger i stedet for 2-3 dage.
- Afmål 40 gr tørre ærter. Der går 20 gram til hver halvdel af SpirePerle frøbakken.
- Hæld ærterne i et rent glas og fyld glasset med rigeligt køligt vand fra køkkenhanen.
- Hæld ærter op i Spireperlen efter 8 timer, skyl efter med koldt vand og dryp af.
- Saml SpirePerlen og stil den på køkkenbordet i let skygge væk fra træk og varmekilder.
- Skyl med køligt vand morgen og aften. Fjern låget når stængler presser på det efter 1 uge. Fortsæt skylning morgen + aften til skud er 15 cm høje.
- Klip stængler 1 cm over ærten. Du kan spise stængel og blade men ikke rødder og ært.
Tips til økologiske Ærteskud
- Du kan dyrke sprøde Ærteskud i dit køkken hele året.
- Ærteskud kan gro uden gødning og jord, da planten lever af næringen i selve ærten.
- Ærteskud kan godt lide at stå lyst, men pas på varm sol som udtørrer planterne.
- Husk at skylle både morgen og aften og dræn overskydende vand fra hver gang. Ærterne skal være en smule fugtige hele tiden men ikke direkte våde.
- Fjern ærter som bliver bløde. De giver de andre ærter i bakken problemer.
- Skyl godt men lad ærterne være meget let fugtige den sidste uge af dyrkningen. Sådan holder de sig bedst.
Sprøde Ærteskud i din mad
- Du kan høste dine Ærteskud når som helst du foretrækker det, men de smager bedst, når de er 10-20 cm lange.
- Du kan nyde dine friske Ærteskud som sunde snacks eller i alt fra salater og wraps til sandwich og elegant spiselig pynt på maden.
- Du kan spise stængel og blade på Ærteskud. Du bør ikke spise selve ært og rod, selvom de gror uden jord. De dele smager ikke godt mere.
- Husk at holde god hygiejne i og omkring din spirebakke. Vask hænderne inden du nusser om dine planter. Sådan kan du med ro i maven nyde dine ærteskud rå i maden.
Sådan dyrker du Ærteskud i potte med jord
1 Afmål tørre Ærter tilpasset potten.
2 Læg Ærter i blød i koldt vand i 8 timer.
3 Fyld jord i potten til ca 3 cm fra kanten.
4 Fordel de våde ærter med roden nedad.
5 Hold jorden let fugtig de næste 14 dage.
6 Klip modne ærteskud og spis straks.
Dyrk selv Ærteskud i små potter
Du skal bruge 1 liter potte + priklejord + 20 gram økologiske Ærter til Ærteskud.
- Afmål en mængde Ærter, så de kan ligge i et enkelt lag i potten med cirka 3 cm jord ovenpå.
- Læg ærterne i blød i et rent glas med koldt vand. Lad dem ligge i blød i 8 timer.
- Når alle ærterne er godt væskefyldte, fylder du jord i potten til 3 cm fra toppen.
- Fordel de våde ærter på jorden og læg 2 cm jord over dem. Pres ikke jorden.
- Sæt potten et lunt sted, hvor du husker at holde jorden let fugtig hver dag.
- Klip dine friske ærteskud af 1 cm over jorden efter 2-3 uger og nyd dem i maden.
Tips til dine Ærteskud i jord
- Du kan dyrke dine økologiske ærter til sprøde Ærteskud i dit køkken hele året.
- Ærteskud gror bedst et lyst og lunt sted men varm sommersol er dog for meget for de unge planter.
- Jorden skal holdes let fugtig men ikke direkte våd lige fra plantning til du høster ærteskuddene.
- Hvis planterne rådner, skyldes det, at de gror for fugtigt. Vask i så fald potten og start forfra med de 6 trin i guiden.
- Hvis du høster stænglen med klip over nederste blad, vil planterne skyde igen, så du kan høste flere gange.
Dyrk Ærteskud til grøn mad
- Ærteskud smager bedst, når de er 10-20 cm lange og har fået 2-3 sæt blade. Hvis de bliver længere skifter smagen og bliver mere flad.
- Du kan kun spise stænglen og bladene på Ærteskud – ikke rødder og selve ærten.
- Hvis ærterne har vokset sig for lange, kan du plante den ud i haven om sommeren og høste ærtebælge fra dem efter 1 måned.
- Du kan bruge dine Ærteskud rå i salater og sandwiches eller blanchere dem til en sideret.
Vil du dyrke Ærtespirer & Ærteskud?
Sådan dyrker du Ærteplanter i højbed
Du kan dyrke Ærteplanter udendørs fra nattetemperaturen er 6 grader varmt. Hvis det er køligt, kan du starte med at forspire planterne i drivhuset. Når planterne er 20 cm høje og temperaturen er højere, kan du plante dem ud i højbedet.
6 trin til at dyrke Ærter i højbed
Sådan forspirer du Ærteplanter inde eller i drivhus:
- Læg Ærterne i blød i et rent glas med koldt vand. Lad dem ligge i blød i 8 timer.
- Plant ærterne i priklejord med 5 cm afstand i en potte med jord.
- Dyrk derpå ærterne som vist under Ærteskud ovenfor i 2 uger.
- Del derpå forsigtigt jorden og plant de unge ærteplanter ud i større potter eller forskellige steder i dit drivhus.
- Hold jorden let fugtig men ikke direkte våd, imens planterne vokser sig store.
- Efter cirka 1 måned får planterne blomster og derpå vokser sprøde ærtebælge frem på planterne.
Tips til Ærteplanter i højbed
- Ærteplanter foretrækker en muldet lerjord eller sandmuld.
- Jorden skal løsnes grundigt i dybden, da ærterødderne er kvælstoffikserende men den proces er kun mulig, når jorden er luftig.
- Da Ærter er kvælstoffikserende, skal de skal ikke tilføres kvælstof. De kan dog have brug for en smule fosfor og kalium i løbet af væksten.
- Hvis jorden er gødet året før til f.eks kartofler, behøver ærterne stort set ingen gødning.
- Det er vigtigt at du høster bælge fra ærteplanter så ofte som muligt. For jo mere du høster, des flere bælge vil ærteplanten producere.
- Du kan spise både blomster, ærtebælg og ærterne indeni bælgene.
Sådan dyrker du Ærteplanter i haven
Du kan plante ærterne direkte i haven fra jorden er 6 grader varm nede i voksehullet. Nogle sår tidligere, men er jorden kold, er ærterne længere tid om at gro frem.
6 trin til Ærteplanter i haven
Sådan dyrker du Ærteplanter direkte i haven:
- Læg Ærterne i blød i et rent glas med koldt vand. Lad dem ligge i blød i 8 timer.
- Grav en 20 cm dybt rende i haven, så jorden er løsnet i dybden. pH-værdien bør være 6.5–7.5.
- Læg de fugtige ærter i renden 5 cm under overfladen med 15-20 cm afstand. Lad den hvide spire vende nedad.
- Dæk ærterne med jord og pres jorden let men lad den stadig være løs.
- Hold jorden let fugtig men ikke direkte våd, imens planterne vokser sig store.
- Efter cirka 1 måned får ærteplanterne hvide blomster. Derpå vokser sprøde ærtebælge frem på planterne.
Tips til Ærteplanter i haven
- Ærteplanter foretrækker en muldet lerjord eller sandmuld for god ilt om rødderne.
- Ærter kræver en jævn fugtighed for at trives, så sørg for at vande regelmæssigt, især i tørre perioder. Det er vigtigt at undgå at overvande ærteplanter, da for fugtige rødder kan føre til rodskade.
- Ærter skal beskæres for at fremme væksten og producere flere ærter. Du kan begynde at beskære, når planten er ca. 10-15 cm høj. Klip toppen af planten af, ca. 2-3 cm over det øverste bladpar. Dette vil fremme væksten af sidegrene og producere flere ærter.
- Ærter er klar til at blive høstet, når de er faste og grønne. Du kan begynde at høste, når ærterne er omkring 2-3 cm lange. Pluk ærterne regelmæssigt for at fremme produktionen af nye ærter.
Vil du dyrke Ærter selv?
Find alt til Spirer · Ærteskud · Ærteplanter i shoppen
FAQ til Ærtespirer · Ærteskud · Ærteplanter
Ja, du kan dyrke Ærtespirer på 2 dage i dit køkken på flere måder. De nemmeste metoder er i et hjemmelavet spireglas eller i en spirebakke. 1) Læg økologiske Ærter i blød i vand. 2) Hæld ærterne over i beholderen efter 8 timer. 3) Stil i køkken i let skygge 4) Skyl derpå morgen og aften. 5) Høst når den hvide rod er cirka 1 cm lang. Så nemt er det.
De hurtigste Spirer at dyrke i dit køkken er Ært og Linse, som er klar til maden på kun 2 dage. Mungbønne og Kikært er klar til maden efter 3-4 dages spiring.
Nej, det er vigtigt, at du bruger ægte spirefrø til at dyrke spirer som du vil bruge rå i din mad. Det skyldes, at godkendte spirefrø som du finder dem hos FRISKE SPIRER er testet for skadelige bakterier og de er fødevaregodkendt til dette formål.
Ærter skal ligge i blød i rent vand i 8 timer, når du dyrker Ærter til Spirer. Du kan se, når ærterne har trukket vand nok ved at de er helt glatte i overfladen. Pas på med at lade Ærter ligge i blød længere end det, da ærter så begynder at gære.
Dine Frø og Ærter spirer ikke af to årsager: A) Enten er Frø og Ærter for tørre, fordi du har glemt at skylle eller vande dem. B) Eller Frø og Ærter gror for vådt og kan derfor ikke få ilt, så de rådner. Uanset om du dyrker i spirebakke eller i jord, skal miljøet omkring frø/plante kun holdes let fugtigt men ikke direkte vådt.
Ja, Ærter gror villigt i krukker og potter på altanen og terrassen fra temperaturen er over 6 grader og til frosten sætter ind. Du kan eventuelt stille krukkerne med ærter i drivhus eller i en vinterhave, hvis du vil give planterne en ekstra lang sæson.
Ja, du kan dyrke Ærteskud hele året indendørs i en spirebakke uden jord eller i en potte med jord. Eller du kan gro Ærteplanter i en vindueskarm, udestue og vinterhave. Ærteskud kan høstes efter 2 uger. Ærteplanter får ærtebælge efter 3-4 uger afhængig af lys og temperatur på voksestedet.