Tjekliste ved syge og dårlige Spirer

Der kan være flere forskellige grunde til syge, dårlige eller rådne Spirer. Tjeklisten viser dig alle de mulige årsager og giver nemme løsninger. Sådan kan du snart nyde sunde Spirer igen.

Tjekliste til din succes med Spirer

Dårlige, rådne eller mugne spirer?

Der er altid en årsag til at Spirer eller Mikrogrønt ikke gror godt for dig. Tjeklisten viser dig årsager, så du snart kan dyrke lækkert grønt igen.

  • Dårlig spireprocent – For få frø spirer selv efter 3 dage – Læs >
  • Dårlig spiring – Frø og spirer rådner og mugner lige fra start – Læs >
  • Skum i glasset under iblødsætning af frøene – Læs >
  • Spirerne mugner med tætte hvide hår – Læs >
  • Frø og spirer bliver til råd og snask i spirebakken – Læs >
  • Skimmel i frø og spirebakke – Læs >
  • Bladene har fejl som om der mangler byggesten i planten – Læs >
  • Sorte blade og/eller rødder – Læs >
  • Spirerne falder sammen og er ildelugtende – Læs >
  • Se flere tips >

Hvorfor bliver en Spire dårlig?

En spire er fuld af antioxidanter. Det er den for at støtte den sårbare, unge plantes første dage af væksten. Det er nødvendigt, fordi en plante ude i naturen konstant bliver angrebet af bakterier og svampe.

Da dine økologiske Spirefrø fra FRISKE SPIRER er naturlige frø – det vil sige ikke genmodificerede – indeholder planten det helt naturligt høje niveau af antioxidanter, som det har fra naturens side.

Nogle gange bliver planten alligevel syg. Det kan have mange forskellige årsager, som du kan se i tjeklisten herunder. Den gode nyhed er, at når du retter op på årsagen til ubalancen, opnår du igen at kunne høste sprøde, sunde spirer.

Tip 2

Dårlig spireprocent af frøene

En spire kan kun blive så sunde, som selve frøet. Frø fra FRISKE SPIRER er købt af Europas førende leverandør af spirefrø. Mine leverandører står inde for frøenes spireprocent på 98%.

Når jeg modtager frøene på mit lager, udtager jeg også selv en prøve til spiretest. Kun hvis jeg er tilfreds, begynder jeg at sælge af frøene. Jeg gentager test af frøenes spireevne hver måned derefter. Det gør jeg for at sikre, du altid køber frø med høj spireevne hos mig.

Det kan dog ske, at forhold under transporten til dig har påvirket frøene. Eller måske giver din dyrkning en uventet lav spireprocent. Du kan se de mulige årsager her på siden. Driller frøene alligevel, er du meget velkommen til at kontakte til mig for erstatning.

Tip 3

Dårlig spiring af frøene

Når du køber dine spirefrø, er de tørre og ligger i dvale. Du bryder dvalen og sætter spiringen i gang ved at lægge spirefrøene i blød i rent, køligt vand i et helt rent glas.

Hvert frøsort kræver forskellig iblødsætningstid. Du kan se iblødsætningstiden på dine frøposer fra FRISKE SPIRER.

Det er vigtigt, at du overholder den viste iblødsætningstid. Hvis frøene frøene ligger for kort tid, trækker de ikke vand nok og vil spire ujævnt eller slet ikke. 

Hvis frøene omvendt ligger for længe i vand, begynder frøene at gære. Det er lige så skidt for dine frø, som for kort iblødsætning. Det kan du læse mere om  i næste afsnit.

Tip 6

Skum i glasset under iblødsætning

Der kan være tre grunde til skum i glasset under iblødsætning af frøene:

1) Glasset var ikke helt rent inden du lagde frøene i blød. Det er meget vigtigt, at du vasker glasset med en helt ren svamp eller børste, som du kun bruger til dit glas til iblødsætning og til spirebakken. Så får du ikke overført uønskede bakterier til dine frø. 

2) Hvis frøene ligger i blød for længe begynder de at gære. Det er meget usundt for frøene og vil ødelægge frøenes spireevne. Du kan se den optimale iblødsætningstid på alle frøposer fra FRISKE SPIRER.

3) Glasset står for varmt, så frøene begynder at gære. Glasset skal stå på køkkenbordet i skygge, hvor du også stiller din spirebeholder.

Du kan godt forsøge at dyrke frø, der har haft lidt skum på vandet. Du skal dog skylle meget grundigt efter iblødsætningen og holde øje med, at frø/spirer ikke bliver dårlige i spirebakken.

Tip 1

Spirer mugner med tætte hvide hår

Det er meget usædvanligt, at dine spirer ligefrem mugner. Ofte er det rodhår – fimrerødder – forgrenede rødder. Spirer med rodhår er: Radise, Broccoli, Raps, Solsikke, Pinkkål, Rødkål.

Du kan dobbelttjekke, at det er rodhår, ved at se på:

  • Er dine spirefrø er af god kvalitet og er de hele med hele skaller?
  • Ligger frøene i ét jævnt lag i spirebakken, så vand kan dræne af?
  • Er din spirebeholder gjort ren med en helt ren svamp/børste, så du ikke har overført svampe og bakterier til beholderen?
  • Dufter dine spirer friskt – omend kraftigt af frisk grønt?

Hvis du kan nikke ja til de fire ovenstående punkter, så er muggen med 99% sikkerhed ikke mug men rodhår.

Rodhår er meget tætte rødder, som ligner hvid mug til forveksling. De er specielt tydelige fra dag 2-4 af dyrkningen. Rødder med rodhår kan spises så længe de er hvide og tydeligt dufter af frisk grønt.

Tip 4

Råd og snask i spirebakken

Råd og snask i spirebakken kan ske af to årsager:

  • Spirebakken er ikke ordentlig ren, inden du starter dyrkningen.
  • Spirebakken er hjemmelavet af et materiale, som ikke er egnet til den konstante påvirkning af fugt.
  • Frøene er ikke blevet sorteret, inden du startede dyrkningen.

Hvis du har styr på de to første punkter, er tricket at tjekke frøene. Det er vigtigt, at du tjekker og sorterer frøene inden/efter iblødsætning. Fjern altid alle beskadigede frø. Frø kan sagtens have varierende farver og være sunde, men hvis et frø er helt sort og indsunket, skal det fjernes.

Sortering er vigtigt, da syge frø rådner under væksten. Det skaber et dårligt miljø i spirebakken, hvilket smitter ellers raske spirer.

Der vil altid være nogle få knækkede eller skadede frø i selv de bedste frøblandinger. Derfor bør du altid tjekke inden/efter iblødsætning.

Tip 2

Skimmelsvamp i frø og/eller spirekasse

Skimmelsvamp i spirebakken skyldes dårlig hygiejne omkring frø og bakke. Heldigvis er løsningen nem:

  • Tjek at dine spirefrø er af god kvalitet, og at de ikke er udløbet.
  • Tjek at du opbevarer frøene korrekt. De skal stå mørkt og let køligt men ikke i køleskabet. Står frøene for køligt, dannes kondens indeni posen – det giver med sikkerhed skimlede frø.
  • Tjek at frøene dufter godt og er hele, når du hælder dem op til iblødsætning. Bruger du en ske til doseringen, skal skeen være helt ren og helt tør. Fugt i frøposen giver skimlede frø.
  • Tjek at spirebakken er helt ren, inden din dyrkning. Rengør den altid med almindelig opvaskesæbe uden parfume og en ren svamp/børste, som du kun bruger til bakken. Sådan overfører du ikke bakterier og svampesporer til din spirebakke.

I næste afsnit viser jeg, hvordan du renser din spirebeholder, så du får et friskt grundlag for succes med det næste hold spirer.

Brintoveriltebad

Sådan renser du din spirekasse efter syge spirer

Har du haft rådne spirer, mugne frø eller syge spirer i din spirebeholder? Så er det meget vigtigt, at du renser spirebakken helt i bund, inden næste dyrkning. For hvis du ikke renser beholderen grundigt, bliver dine næste frø og spirer med stor sandsynlighed også dårlige.

Sådan renser du din spirebeholder:

  1. Fjern alle rester af plantedele fra din beholder. Vask derpå alle dele af din spirebeholder grundigt med uparfumeret opvaskesæbe og en helt ren svamp eller børste, som er dedikeret kun til din spirebakke.
  2. Hvis din spirebeholder tåler det, kan du lægge den i en blanding af vand og Brintoverilte i 15 minutter. Jeg anbefaler en brintoveriltestyrke på max 0,3%. Det vil sige at en 3% brintoverilte skal blandes med koldt vand i forholdet 1:10. Test dog altid, at din spirebeholder tåler denne behandling, inden du giver hele beholderen selv denne milde brintoverilte. En Spireperle tåler denne grundige rensning.
  3. Du vil se, at der dannes bobler på bakken i løbet af de 15 minutter. Det er brintoverilten, der arbejder på organisk materiale og ilter bakterier væk.
  4. Skyl efter med rent, koldt vand. Din spirebakke er nu helt ren for al organisk materiale og klar til din næste runde af sunde spirer.

TIP
Brintoverilte er en meget miljøvenlig rensning af din spirebakke, da det består af ren brint og ilt. Derfor efterlader brintoverilte heller ikke uønsket kemi i din spirebakke efter behandlingen.

Tip 7

Spirerne har blade med fejl

Spirefrø kan i princippet holde i flere år, hvis de bliver opbevaret optimalt. Den bedste opbevaring af spirefrø er mørkt, tørt, i en lufttæt beholder uden kondens ved op til 19 °C.

Dine frø vil altid forsøge at spire, men du kan kende gamle frø på, at alle frøene vokser dårligt, og alle spirerne har ‘fejl’ i deres blade.
Du kan stadig spise spirer af gamle frø. De er bare langt sværere at dyrke til sunde planter med succes.

Tip 1

Sorte blade og/eller rødder

En spire har brug for at være konstant let fugtig, men den tåler ikke at være direkte våd i længere tid ad gangen. Det skyldes, at spiren ånder og derfor har brug for ilt. Hvis spiren er for våd, kan den ikke ånde og bliver kvalt. Det vises som sorte blade, stængler og/eller rødder.

Løsningen er, at dine spirer ikke vokser for tæt og du drypper spirebakke og bund af efter hver skylning.

Tip 9

Ildelugtende spirer

Det er vigtigt, at der er balance mellem spirebakkens størrelse og mængden af spirer. Hvis der er for få spirer i beholderen, tørrer planterne nemt ud og visner. Hvis der er for mange spirer, har spirerne svært ved at slippe af med overskydende fugt og varme, hvilket får dem til at rådne og lugte.

Der er en doseringsoversigt i alle beholdermanualer fra FRISKE SPIRER. Skal du vælge, er for få spirer per beholder bedre end for mange.

Du bør ikke spise spirer, der lugter dårligt. Kassér dem og rens spirebakken ekstra grundigt, så de næste spirer får et sundt grundlag for at vokse godt – Brug eventuelt et mildt brintoveriltebad som beskrevet ovenfor – Læs mere >

Tip 11

Spirerne bliver syge hver gang

Et rent miljø er alfa og omega for dine spirer. Spirer er fulde af antioxidanter, som støtter spirens liv og overlevelse mod de bakterier, der er overalt omkring os. Men er der for mange bakterier, kan en spire ikke holde dem på afstand. Så bliver en spire syg.

Derfor er det vigtigt, at du vasker spirebakken efter hver omgang spirer med en helt ren svamp/børste, som du kun bruger til din spirebakke og parfumefri opvaskesæbe. Lad bakken lufttørre eller tør med et rent viskestykke.

Hvis du har haft sygdom i din spirebeholder, bør du rensen den ekstra grundigt med et bad i mild brintoverilte som beskrevet ovenfor – Læs om metoden >

Citat

Du bør give din SpirePerle en grundig rengøring med mild brintoverilte 1 x hver måned for det bedste gromiljø.

Tip 3

Brune steder på ellers hvide rødder

Dyrker du spirer til blade i bakker med riller?

Hvis rødderne på dine spirer gror ned gennem rillerne i din spirebakke, kan de blive en smule brune, hvor de sidder fast i rillen. Det er ikke noget egentligt problem. Fordelene ved at de hæfter med rødderne er flere end ulemperne. Når spirer vokser opret:

  • fordamper overskydende fugt nemmere og det giver et sundere miljø omkring spirerne.
  • spirerne opnår lige meget lys, hvilket giver ensartet modenhed.

For at undgå at rødderne knækker under dyrkningen, bør du skylle skånsomt. Sæt eventuelt en SpireSkyller adapter på din hane.

Når du er klar til at høste de modne spirer, kan du desuden klippe rødderne af nedefra. Så er det nemt at trække spirerne op af bakken.

Tip 6

Rødderne gror fast i bakken

Dyrker du Bønner, Linser, Ærter og Kikærter i spirebakker med riller?

Så er du formentlig frustreret over at:

  • Rødderne gror hurtigt ned gennem de små riller.
  • Når først rødderne er vokset i rillerne en dags tid, sidder de fast!
  • Du kan ikke trække spirerne op uden at knække rødderne.

Der er to tricks: Du kan dels forsigtigt ryste spirebakken, hver gang du skyller. Det får dem til at rulle rundt mellem hinanden. Sådan vokser rødderne ikke hårdt fast i rillerne.

Du kan høste tidligere. Bønner og kikærter skal kun have 1,5 cm lang rod. Linser og ærter skal have 0.5-1 cm lang rod. Når roden er så kort, smager disse spirer også bedst.

Korte, forkrøblede rødder på spirer

Spirer trives med drikkeligt vand direkte fra din vandhane. Du skal ikke være bekymret for kalk i vandet. Det påvirker ikke dine spirer.

Til gengæld tåler spirer ikke bakterierne, der kommer fra din mund. Så drik aldrig af glasset, som du bruger til iblødsætning og rør ikke køkkenhanen med dine læber.

Du ved, dine spirer har fået bakterier fra din mund, hvis alle spirerne i bakken bliver forkrøblede og får sært korte rødder, selvom stænglen er lang.

Maste, smattede spirer

Spirer elsker et roligt brusebad morgen og aften.

Plasker vandet til gengæld ned over spirerne, så spirerne hopper rundt, eller stænglerne bliver mast under vandet, får du snart syge spirer.

Løsningen er, at du skyller mere skånsomt og skruer ned for vandet. Eller du kan sætte en SpireSkyller på hanen. En SpireSkyller lader dig indstille vandet til en iltrig og blød samlet stråle eller endnu blidere, spredte stråler. Sådan er du klar til at bade alle slags spirer.

Tip 1

Tørre og derpå rådne spirer

Spirer har brug for at være konstant let fugtige for at kunne leve. Hvis du lader dine spirer tørre selv det mindste ud mellem skylningerne, visner spiren helt eller delvist. Det gør spiren sårbar for bakterier…og så bliver de snart dårlige.

Eftersom en plante altid vil forsøge at vokse videre, selvom den har ‘fået et knæk’ vil du sjældent opdage at spiren er svækket lige med det samme. Men den vokser nu under unødvendigt svære betingelser.

Så skyl dine spirer morgen og aften med rent vand og dyrk dem i spirebakker, der sikrer et godt miljø.

Tip 10

Grunde til tørre, visne spirer

Du får tørre, visne spirer hvis:

  • Du skyller mindre end hver morgen og aften.
  • Skylningerne er kortere end 10-15 sek per gang.
  • Der er for få spirer i beholderen.
  • Beholderen ikke er designet godt nok.
  • Beholderen står i sol eller træk.
  • Beholderen står for tæt på en ovn eller radiator.

Er en spire først blevet tør, kan den ikke dyrkes mere.

Tip 9

Ranglede, tynde og smagsløse Spirer

Du får ranglede, farveløse spirer spirer, når din spirebakke står for mørkt.

Spirer med blade bør stå lyst, da de bruger lyset til at danne farve i deres blade. Hvis en bladspire vokser i skygge, satser den endda på, at den får mere lys ved at gro længere, ranglede stængler. Du kan hjælpe dine spirer, ved at flytte dem nærmere dagslyset.

Spirer af ærter, linser, bønner og kikærter må du derimod gerne dyrke i skygge, da de skal spises, inden de danner blade.

Tip 5

Visne og smagsløse Spirer

Du får visne, smagsløse spirer, hvis du lader dem vokser for længe.

En spire lever af næringen i deres frø. Frøet er kun tænkt som en startpakke fra naturens side. Derfor er der kun næring nok i frøet til at holde spiren i live fra den begynder at spire og til den har båret blade i en lille uge.

Efter 5-6 dage med blade er næringen brugt op. Spiren mister farve, smag og visner langsomt. Så nyd dine spirer i maden, når de er klar til at blive spist.

Tip 2

Knækkede, rådne spirer

Knækkede spirer vil rådne frem for at vokse til sprøde, lækre spirer.

En spires fine rødder, stængler og blade er skrøbelige og knækker nemt. Derfor har spirer brug for at gro i fred.

Du kan give dem ro ved at skylle forsigtigt med blide vandstråler. Flyt roligt rundt på beholderen. Skal frø og spirer fordeles i beholderen, så lad de blide vandstråler flytte på spirerne frem for at bruge fingrene eller ryste hårdt. Se altid spirer som dine bedste venner.

Tip 6

Spirer og Mikrogrønt gror kun én gang

Lige med undtagelse af Ærteskud, så kan du kun høste en enkelt gang af dine spirer og Mikrogrønt.

Tricket til at kunne høste flere gange af dine Ærteskud er at klippe det rette sted. Først skal du lade ærteskuddene gro til de har flere sideskud. Derpå kan du høste topskuddene ved at klippe stænglen af over det nederste sideskud.

Efter nogle dage kommer en ny stængel, og den kan du så høste igen.

Tips eller… Reklamation

Har du læst og fulgt Tjeklisten ovenfor? Driller dine spirer stadig?

I så fald er du velkommen til at ringe til mig kl 9-19 alle dage på tlf 6024 6203. Jeg guider dig gerne til succes. Hvis det er en reklamation, giver jeg naturligvis pengene retur eller sender dig nye frø.

SEND EN MAIL

Vil du prøve igen?

FAQ

Læsere spørger om:

Hvordan dyrker man sunde spirer?

Du får sunde spirer ved at dyrke planterne i rene, godt designede spirebeholdere. Stil beholderen på dit rene køkkenbord lyst men væk fra varm sol. Skyl med rent, koldt vand morgen og aften.

Hvad gør spirer dårlige og syge?

Typisk skyldes det dårlig hygiejne i eller urene spirebakker, hvis frø og spirer bliver dårlige. Eller du glemmer at skylle dem hver morgen og aften og dræne overskydende vand fra beholderen.

Kan man redde dårlige / syge spirer?

Hvis spirerne først er visne eller lugter dårligt, bør du ikke spise dem. Rens i stedet spirebakken grundigt og start en ny runde spirer.

Hvordan bør man rengøre en spirebeholder?

Efter hver runde spirer, bør du:
1) Fjerne alle plantedele fra spirebeholderen.
2) Lægge beholderen i blød i varmt vand for at opbløde evt rester af planter.
3) Vaske alle delene med opvaskesæbe uden parfume og en ren børste, du kun bruger til det formål. Sådan undgår du uønskede bakterier fra madrester i beholderen.
Din spirebeholder er straks klar til næste omgang spirer.

4 kommentarer til “Tjekliste ved syge og dårlige Spirer

  1. Christian siger:

    Tak for en god liste. Jeg havde problemer med mine spirer, der blev dårlige igen og igen. Nu har jeg renset bakken efter dine anvisninger og de vokser godt igen.

    • Miriam Sommer siger:

      Kære Christian
      Det glæder mig at høre, du har fået glæde af mine tips og er kommet godt i gang med dine spirer igen. Du er altid velkommen, hvis du har spørgsmål.
      Mange smil fra Miriam – FRISKE SPIRER

  2. Signe Zahle Wilcke siger:

    Hej. Mine broccolispirer er på 12-dagen, da jeg ville forsøge mig med mikrogrønt. Men de vokser ikke rigtigt og de lugter jordslået. Der er ikke noget synlig mug eller skimmel, men bør jeg smide dem ud? Tænker de måske står for tæt…
    Mvh Signe

    • Miriam Sommer siger:

      Kære Signe.
      Tak for dit spørgsmål. Der kan være flere årsager til at dine Broccolispirer ikke vokser optimalt for dig. Jeg kan ikke se, hvilken spirebeholder, du bruger til dyrkningen. Hvis beholderen ikke er optimal til mikrogrønt, hvis planterne vokser for tæt, hvis de ikke vokser alene i bakken eller hvis de ikke bliver skyllet og/eller drænet nok, vil det kunne give udfordringer for at de kan holde sig sunde.
      Du er meget velkommen til at ringe til mig på 60246203, så jeg bedre kan guide dig.
      Mange smil fra Miriam – FRISKE SPIRER

Der er lukket for kommentarer.

error: Dette indhold er beskyttet