Mug på Spirer · Skimmel i Mikrogrønt

Mug på Spirer og Skimmel i Mikrogrønt er med 99,9% sikkerhed bare små, fine rødder. Rødderne er naturlige men ligner mug og skimmel til forveksling.

Indhold i artiklen om mug på Spirer

Får du Mug på Spirer eller Skimmel på Mikrogrønt? Her får du forklaringen og løsningen:

Hvad er mug på Spirer og skimmel på Mikrogrønt?

Hvad er rodhår på Spirer, hvis det ikke er mug?

Hvilke Spirer og Mikrogrønt danner rodhår?

Mangel på fugt giver flere rodhår på Spirer

Sunde rødder på Spirer og Mikrogrønt

Kan man spise rodhår på Spirer i maden?

Nyd sunde rødder og spirer i en SpirePerle

Mug på Spirer eller Skimmel i Mikrogrønt

Hvad er mug på Spirer og skimmel på Mikrogrønt?

Det er yderst sjældent, at dine dyrk selv Spirer og Mikrogrønt får mug eller skimmel. Med 99,9% sikkerhed kan jeg sige, at det er fine rødder, som visse spirer udvikler de første par dage af deres vækst.

Disse fine rødder vil du specielt se fra dag 2-4 af dyrkningen. De fluffy, ‘mugne’ rødder gror på spirer af Broccoli, Raps, Pinkkål, Radise, Solsikke, Sennep, Korn.

‘Mugne’ rødder er specielt tydelige, når dine unge spirer har det lidt for tørt eller varmt i spirebakken. De viser dig, at det er på tide at skylle spirerne. På fugtige spirer klæber de fine rødder nemlig tæt til hovedroden og er derfor usynlige.

Fagfolk kalder disse fine ‘mugne’ rødder for Rodhår. Andre kalder de muglignende rødder for fimrerødder. Ja, kært barn har mange navne. Faktum er, at rodhår på de nævnte spiretyper er naturlige rødder, som faktisk er tegn på, at dine spirer er sunde og har veludviklede rødder.

Hvad er rodhår på Spirer hvis det ikke er mug?

Rodhår er den tekniske betegnelse for fint forgrenede rødder på visse sorter af planter. Rodhår ligner mug til forveksling. De er synlige, når dine spirer kun har vokset i 2-4 dage. Det vil sige, når roden lige er vokset frem af frøet. Efter 4. dag ligner rodhårene mere og mere rødder.

Spirer mugner meget sjældent. Hvis dine spirer ellers dufter fint, kan du derfor regne med, at mug egentlig er rodhår.

Du kan kende de fine rødder fra mug ved at kigge nærmere på en spire med rodhår. Rodhårene vokser kun ud fra den tykkere centrale hvide rod på spiren nederst på stænglen.

De fine rodhår ligger sig ind til den store rod, når spirerne er våde. Derfor er de nemmest at se, inden du skyller dine spirer. Du vil bemærke, at hvis du ikke husker at skylle dine spirer ofte nok, så de bliver for tørre, får de flere rodhår.

Spirer med mug er fine rødder

Hvilke Spirer og Mikrogrønt danner rodhår?

Det er kun visse Spirer og Mikrogrønt, som får ‘mug’ og ‘skimmel’ på rødderne – de såkaldte rodhår. De er: Broccoli  –  Kinaradise  –  Pinkkål  –   Violetradise  –  Raps  –  Rødkål  –   Sennep  –  Solsikke  + visse sorter af korn.

Du kan ikke styre, om en Spire får rodhår. Det ligger i plantens gener. Rodhår er smarte, fordi de lader planten optage den smule fugt, som ligger i øverst i jorden.

Andre planter har valgt at satse på en enkelt lang rod uden rodhår, der hurtigt kan skyde ned til lavtliggende fugt, hvorefter den lange rod danner siderødder. Disse spirer er: Bukkehorn   –   Rødkløver   –   Hvidkløver   –   Lucerne har derimod enkeltrod.

De to rodtyper er hver sin strategi, som begge handler om plantens behov for vand, næring og hæftning. Planter satser bare forskelligt ud fra evolutionens succeskriterier.

Mangel på fugt giver flere rodhår på Spirer

Dine spirer danner flere eller færre rodhår de første 2-4 dage af væksten afhængig af hvor tørt de gror i spirebakken.

Jeg skrev tidligere, at du ikke kan vælge, om en spiresort danner rodhår eller ej, fordi rodtypen ligger i en plantes DNA.

Du kan til gengæld godt hjælpe dine spirer til ikke at danne unødvendigt lange og mange rodhår. Planter er ‘intelligente’ og spilder aldrig deres energi. Tricket er, derfor at skylle spirerne morgen og aften hver dag.

Når der hele tiden er en smule fugtigt omkring dine spirer, ser de små planter ingen grund til at spilde kostbar energi på at danne mere rodnet. Ergo bliver rødderne kortere, end hvis spirerne fornemmer mangel på fugt.

Sunde rødder på Spirer og Mikrogrønt

Sunde rødder på Spirer og Mikrogrønt er altid helt hvide og duftfri. Rødderne på en plante tåler ikke at tørre ud. Tørrer rødderne ud, bliver de brune i overfladen. Brune, visne rødder kan ikke optage fugt.

Hvis rødderne på dine Spirer eller Mikrogrønt visner, bør du kigge på, om spirebakken slutter tilpas tæt i bunden. Måske bør du skylle dine spirer lidt oftere?

Hvis rødderne er sorte, betyder det, at rødderne er ved at rådne. Det kan ske, hvis rødderne står i vand i længere tid og derfor ikke kan få ilt. Både brune og sorte rødder skal klippes af, da de ellers vil gøre spiren syg.

Så stræb efter hvide rødder. De er et tydeligt tegn på, at du dyrker dine spirer korrekt og at de trives i din spirebeholder.

dansk spirekasse af friske spirer

Nyd sunde rødder og Spirer i en god Spirekasse

For at dine Spirer og Mikrogrønt kan gro til sunde planter, har de brug for en god fugtbalance i spirekassen. Beholderen skal dels holde på fugten og alligevel tillade planterne at få ilt.

Spirer er kun så sunde som deres rødder. Hvis du har svært ved at opnå en god fugtbalance omkring rødderne, kan jeg anbefale en SpirePerle bakke.

SpirePerlen er FRISKE SPIRER design. Jeg har skabt den i 2017, da jeg savnede en funktionel og smuk spirebeholder. Bakken støtter planternes behov for ilt, fugt og dræning på deres rejse fra tørt frø til sprød, spiseklar plante.

Du kan dyrke både de små Spirer og det større Mikrogrønt i den.

SE SPIREPERLE

Kan man spise Rodhår på Spirer?

Ja, du kan sagtens spise sine spirer med ‘mugne’ rødder. Det vil sige, hvis du er sikker på, at muggen er rodhår – se testen >

De lådne rødder er spiselige ligesom alle rødder på dine spirer dyrket i en ren spirebeholder.

Rødder med rodhår kan se lidt vilde ud, men de er fulde af plantefibre. De er neutrale i smagen, hvilket gør dem nemme at snitte for ekstra fyld i opskrifter med råt grønt.

Jeg blender typisk selv rodhår ind i smoothies, dips eller spreads. Andre gange spiser jeg dem direkte fra spirebakken sammen med resten af spiren.

Når jeg tager billeder af Spirer og Mikrogrønt, trimmer og spiser jeg rodhårene, imens jeg styler opsætningen, da de tynde rødder har det med at blive hurtigt brune i tør luft.

Spirer i kold lun og varm mad agurkeruller FRISKE SPIRER

Vil du dyrke Spirer og Mikrogrønt?

Spørgsmål fra andre læsere

Hvorfor får man Skimmel i Mikrogrønt?

Skimmel i Spirer og Mikrogrønt er yderst sjældent, når du dyrker dem selv af kvalitetsfrø. Mug og skimmel i din spirebakke er med stor sandsynlighed tætte, fine og naturlige rødder. Du ser dem på visse spirer de første 2-4 dage af dyrkningen. De ses på Broccoli, Raps, Pinkkål, Solsikke, Korn, Radise og Sennep.

Hvordan kan man kende mug og skimmel på Spirer fra rodhår?

Du kan se, at der er tale om rodhår – fine rødder – på dine Spirer, fordi rodhår kun gror på selve den hvide del af roden på Spirer. De er tydeligst de første 2-4 dage af frøenes spiring. Rødderne ses typisk, når spirer trænger til at blive skyllet.

Kan man spise mug på Spirer og Mikrogrønt?

Nej, hvis dine mikroplanter har fået mug eller skimmel, må du ikke spise dem. Men er du sikker på, at muggen ikke er fine rødder? Radise, Broccoli, Solsikke, Rødkål, Pinkkål, Sennep og Raps danner meget fine rødder – såkaldte rodhår. Læs mere i denne artikel.

Kan man spise rødder på Spirer og Mikrogrønt?

Ja, hvis rødderne på dine Spirer og Mikrogrønt er hvide, fleksible og dufter sundt, kan du godt spise dem.

error: Dette indhold er beskyttet