Spirer i Kold, Lun og Varm Mad

Dine hjemmedyrkede spirer er lækre i kold, lun og varm mad. Få gode tips til at bruge dine friske spirer i til alt fra dips, juice, smoothies og salater til supper, wok og ovnretter.

Indhold i artiklen

I denne artikel om spirer i alle retter forklarer jeg:

Hvordan bruger du Spirer i maden?

Spirer som sunde snacks

Spirer i juice som saft eller pynt

Spirer i grønne smoothies

Sådan dyrker du Spirer

Spirer i dips, spreads & hummus

Spirer i salater til fyld og smag

Spirer i suppe, wok og ovnretter

Spirer i kold lun og varm mad agurkeruller FRISKE SPIRER
kloeversalat med floedeasarges og roedloeg

Hvordan bruger du spirer i maden?

Spirer er lækre i alle retter, hvor du ellers ville bruge salat og frisk grønt.

Friske spirer vil giver dig mest næring, når du spiser dem rå. Det kan være i juice, smoothies, dips, salater, sandwich eller som frisk pynt på enhver ret.

Du kan også bruge spirer i lune eller varme retter i gryde, ovn og wok. Det kan være i supper, wokretter, ovn- eller gryderetter. Her er tricket at tilsætte spirerne lige inden servering, så de bevarer deres sprødhed og næring trods varmen.

Du kan også lade spirer være rene snacks….men det finder du snart ud af, når du smager de lækre, sprøde spirer selv.

Spirer som sunde snacks

Spirer er en lækker mundfuld for både voksne og børn. Det finder du helt sikkert ud af, når du første gang nyder smagen af helt friske, sprøde spirer.

Jeg elsker selv at spise grønne ærtespirer som snacks. Jeg syntes, de er specielt lækre, når den hvide rod er 1-1,5 cm lang. Men hver sin smag. Nogle elsker de lidt bitre ærter med en kortere rod. Andre foretrækker den sødere smag, når roden er længere og den gennemsigtige skal er faldet af.

Men du kan også nyde mange andre spirer som snacks. Solsikke og Lucerne er andre af mine yndlinge.

Ønsker du ‘rigtige’ snacks kan du i stedet stege spirede kikærter med kokosolie og krydderi efter egen smag.

SPIRER SOM SNACKS
Ærtespirer snacks
Pink juice med rødbedespirer

Spirer i juice som saft eller pynt

Dine spirer er lækre i juice, som du enten selv presser eller køber færdigpresset.

Hjemmepresset juice med spirer gør du ved at bruge spirerne ligesom enhver anden ingrediens. For at få mest muligt saft ud af spirerne, kan du pakke et salatblad omkring dem, inden du lægger dem ned i saftpressen.

Færdigpresset juice med spirer kan du gøre på to måder:
1) Du kan blende spirerne ind i juicen og få en mere tyk, mættende juice.
2) Du kan bruge dine hele spirer til flot, spiselig pynt i juicen. 

SPIRER I JUICE

Sådan dyrker du Spirer

trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide

Spirer i grønne smoothies

Spirer er lækre i smoothies. Dels er de friske og fulde af næring, men de er også fulde af plantefibre til glæde for din mave.

Jeg foretrækker personligt at bruge de milde spirer som Ært, Solsikke, Lucerne, Rød kløver og Hvid kløver i mine smoothies. Fordi de spirer næsten er neutrale i smagen, er de nemme at passe ind i enhver smoothie.

Hvis du træner meget og har brug for ekstra protein, kan du i stedet bruge Røde og Grønne linsespirer, Ærtespirer eller Mungbønnespirer i dine smoothies. Disse 4 spirer er specielt rige på grønne proteiner og plantefibre…og så selvfølgelig en masse vitaminer, mineraler og antioxidanter som alle de øvrige spirer.

SPIRER I SMOOTHIES
groen smoothie med mungboennespirer

Vil du dyrke Spirer?

violet hummus med spirer

Spirer i dips, spreads & hummus

Spirer gør sig godt i både dips, spreads og hummus. I alle tre opskrifter kan du bruge spirerne på to måder:

1) Du kan blende spirerne ind i dip og spreads, så spirerne bidrager til smag og konsistens.

2) Du kan lade spirerne pynte ovenpå dine dips og spreads. Gør du det vil helt unge og korte spirer, som kun lige har vist deres blade, være smukkest.

Hvis du kun har lange spirer, kan du eventuelt klippe spirerne lidt under bladene og bruge den til til pynt imens du blender stængler og rødder ind i din dip eller spread.

SPIRER I DIPS

Spirer i salater til fyld og smag

Spirer er indlysende at bruge i alle dine salater.

Du vil hurtigt opdage, at dine hjemmedyrkede spirer både kan indgå som ingrediens eller som smuk pynt i enhver salat.

Som ingrediens kan du erstatte salatblade med Lucerne, Solsikkespirer eller Kløverspirer. Du kan også udskifte enkelte grøntsager med spirer som fx radiser med Radisespirer eller Rucolatopping med Rucolaspirer.

Elsker du krydrede dressinger? Så kan du toppe op med Bukkehornsspirer, Sennepsspirer eller Endiviespirer. Mulighederne er mange, så prøv dig frem.

SPIRER I SALATER
Salat med stegte kikaertespirer FRISKE SPIRER
Spinat Suppe med Ærtespirer

Spirer i suppe, wok og ovnretter

Spirer er gode i suppe som fiberrig fyld eller pynt.

De bedste spirer at bruge som fyld i suppe er Linser, Ærter, Mungbønne og Kikært spirer. De spirer er kraftige og rige på proteiner og plantefibre. De giver derfor lækker fylde i suppen.

Hvis du gerne vil have spirer som sprød og knasende fyld i supper, bør du bruge dem enten i kold eller lun suppe. Hvis du bruger spirer i varm suppe, kan du vente med at tilsætte spirerne til lige inden du serverer suppen. Sådan bevarer spirerne deres sprødhed bedst. 

Skal du have flot pynt på suppe, vil de fleste spirer egne sig, så længe smagen passer til suppen.

SPIRER I SUPPER

Er spirer egnede i enhver ret?

Du kan altid finde en spire, der passer til din ret, fordi spirer findes i mange forskellige smage, farver og størrelser. Kraftig smagende spirer som Radise, Karse, Rucola/Arugula, Endive og Bukkehorn har en potent smag. Dette gør dem lækre som pynt frem for hovedingrediensen i en ret.

Lucerne, Ært, Solsikke og Kløver er derimod næsten neutrale i smagen. Det gør det nemt at bruge dem i smoothies, juice eller som base i salater. Neutrale spirer er også gode til at blødgøre smagen i ellers stærke salater eller dips.

Hvis du finder smagen af dine ellers milde spirer noget skarp, kan det skyldes, at de ikke har fået lys nok under deres dyrkning. Prøv at placere dem på et lettere sted, når de har foldet deres blade ud. Så skal smagen blive mere rund og blød.

Salat lavet kun med spirer

Du kan sagtens lave en salat kun med Spirer og Mikrogrønt, hvis du ønsker det. I så fald vil de milde kløver-, lucerne-, ærte- eller solsikkespirer klare sig godt som base og fylde i stedet for traditionel salat.

Hvis du vil have mere protein og en mættende salat, er linse-, mungbønne-, kikærte- og ærtespirer særligt gode.

Du kan derefter blande salaten sammen med de smagfulde Broccoli-, Grønkåls- eller Colzaspirer. Eller du kan vælge den krydrede Bukkehorn, Rucola, Radise eller Endive.

Alt efter hvilken smagspalet du går efter, kan du blande en neutral dressing af valnøddeolie, salt og peber. Sådan får spirernes smagsløg stadig en retmæssig plads i munden.

Kan mad med spirer holde sig frisk?

Mad med spirer holder sig frisk på samme måde, som hvis maden indeholdt andre typer frisk bladsalat. Mad med spirer bliver derfor ikke hurtigere dårlig end mad med frisk salat. Deres holdbarhed er den samme.

Tilsvarende vil holdbarheden af retter med spirer være kortere, jo varmere eller mere forberedt spirerne er til retten. Har du blendet, hakket eller varmet spirerne, vil retten have en kortere holdbarhed, end hvis du lavede en salat med hele, rå spirer.

Hvis du har brugt rå, hele spirer og lader dem beholde lidt af roden, vil de faktisk blive ved med at vokse langsomt i din ret. Servering af hele uhakkede spirer giver dem en meget lang holdbarhed, selvom du gemmer salaten til næste dag.

SPIRER I SUPPER
Spirer i kold lun og varm mad agurkeruller FRISKE SPIRER

SpireNøgle over alle spirer

Du kan altid finde en spire, der passer til lige din ret.

Spirer smager som den urt, salat og grøntsag den er frø af. Smagen i den lille spire er bare kraftigere. Derfor behøver du langt færre spirer end du skulle bruge af samme grøntsag til at give samme smag. Tre radisespirer svarer i smagsintensitet eksempelvis til en udvokset radise.

Du vil desuden bemærke, at dine spirer ændrer smag, imens de vokser sig længere. De bliver mindre kraftige i smagen. Linser, ærter og mungbønner bliver ligefrem flade i smagen. Derfor anbefaler jeg, at du høster spiren så tæt på modenhedstiden som muligt. Du kan se spiretiden på alle FRISKE SPIRER frøposer.

SpireNøglen viser dig desuden smagen på hver spire.

SPIRENØGLE OVERSIGT

SpireGuide for de nysgerrige

Vil du lære alt om at dyrke Spirer?

I så fald kan jeg glæde dig med, at jeg har udgivet en bog fyldt med al min viden om:

  • Forskellige sorter af spirer
  • Hvordan du dyrker hver sort og hvorfor
  • Hvordan du er sikker på succes med spirer
  • Hvad der gør at spirer kan mislykkes for dig
  • Forskellige spirebeholdere til hver spire
  • Flere ideer til spirer i din mad
  • Oversigt med 44 sorter af spirer

Du kan finde bogen både på tryk eller som ebog her i shoppen. De to udgaver er ens i indhold.

Vil du dyrke Spirer?

Spørgsmål fra andre læsere

Kan man bruge spirer i al mad?

Ja, dine friske spirer er lækre i alt fra juice, smoothies, dips og salater til supper, wok og ovnretter.

Kan man bruge spirer i juice?

Ja, du kan sagtens juice dine spirer, men de fleste spirer indeholder meget lidt saft. Tilhængere af Rawfood bruger dog ofte rigelige mængder af Solsikkespirer i juice, da Solsikke er store spirer som derfor har mere saft.

Kan du bruge Spirer i smoothies?

Ja, alle spirer er rigtig lækre i blendede smoothies. De bedste spirer til smoothies er Ærter, Solsikke, Lucerne, Kløver, Mungbønne og Broccolispirer, da de er milde i smagen.

Kan du bruge Spirer i Dip og Hummus?

Ja, spirer af Mungbønne, Kikært, Linse og Ært er gode at blende til dips, hummus eller spreads. Spirerne smager bedst, når roden kun er 1/2-1 cm lang på spiren.

error: Dette indhold er beskyttet