Dyrk selv Grønt foder til Leguaner

Frisk grønt foder til leguaner, skægagamer og andre planteædende krybdyr er ofte en udfordring for enthusiaster. Hvis du dyrker dine egne spirer har du altid frisk, økologisk, billigt grønt lige ved hånden.

DYRK SELV GRØNT FODER TIL LEGUANER M.M.

Krybdyr enthusiaster ved, at det er udfordrende at skaffe et tilpas varieret udvalg af grønt foder til leguaner, agamer, skildpadder m.m. Specielt fordi krybdyr er meget sårbare overfor pesticider og forurenet grønt.

Selv i et land som Danmark kan det være svært at finde tilpas med frisk grønt til planteædende leguaner i butikkerne. Mange finder ekstra bladgrønt i naturen, men i vinterhalvåret er den mulighed begrænset. Desuden skal arealet være 100% økologisk og fri for forurening fra trafikos m.m.

Der findes en løsning lige ved hånden. Bogstavelig talt. Hvis du dyrker spirer i dit køkken, kan du høste rig variation af 100% økologisk grønt hele året. Nemt og langt billigere end købegrønt fra supermarkedet.

100% ØKOLOGISKE & CERTIFICEREDE SPIREFRØ

Spirefrøene her i shoppen er altid 100% økologiske. De er desuden høstet, tørret og pakket med specielt fokus på at bevare en høj hygiejne i frøene.

Frøene her i shoppen er desuden altid bakterietestet for Salmonella, Listeria og E. coli. Det er et krav fra de samlede fødevaremyndigheder i EU, da certificerede spirefrø normalt sælges til dyrkning af råt grønt til mennesker. 

Disse strikse regler er til fordel for dig som dyrker spirer som fodergrønt til dine krybdyr. For den strikse kontrol med frøenes renhed og økologistatus sikrer dig næringsrige spirer uden pesticider eller GMO til dine dyr.

Fik jeg nævnt, at man normalt dyrker spirerne til sin egen salat? Så måske vil du også have en bid selv?

HVILKE SPIRER TÅLER DINE KRYBDYR?

Du kan dyrke mange af spirerne her i shoppen til fodergrønt for dine krybdyr.

For at være på den sikre side, anbefaler jeg altid, at du diskuterer hver sort af spirer med fagfolk, som har dyb indsigt i foder til din unikke race af krybdyr, inden du serverer spirer til foder for dine krybdyr.

De sorter, som alle krybdyr bør kunne tåler er: Broccoli, Rød kløver, Hvid kløver, Lucerne/Alfalfa og Solsikke.

Du bør derimod ikke give spirer af Linser, Bønner, Kikærter og Soyabønner til krybdyr. Kun Ærteskud med over 10 cm stilk og blade er ok, men ærtespirer uden blade kan muligvis stadig have for mange lektiner. Det er netop lektiner, der gør Bælgfrugter tvivlsomme til krybdyrfoder.

SÅDAN DYRKER DU GRØNT FODER TIL KRYBDYR

SPIRER MED ELLER UDEN BLADE TIL KRYBDYR

Du vil opleve, at dine krybdyr ofte gerne vil spise spirerne allerede når de små frø får rod. Alligevel anbefaler jeg, at du venter med at servere spirerne indtil de har fået deres første sæt blade og bladene har fået farve.

Det skyldes, at frøene er rige på blandt andet vitaminer og mineraler, som er tiltænkt at kunne udvikle en lille plante. Denne næringen ligger tæt pakket i det tørre frø.

Når frøene derimod har udviklet en saftig spire med farverige blade, er det langt nemmere for dit krybdyr at optage vitaminer, mineraler og antioxidanter i planten.

Netop at bladene har fået farve er en god indikator på, at spirerne er høstmodne og på toppen næringsmæssigt.

SPIRER DYRKET MED ELLER UDEN LYS

Diskussionen af lys eller mørke til spirer har raset siden 60’erne, hvor spiredyrkning havde sin første bølge i Danmark.

Da formålet med at dyrke  spirer som grønt foder til leguaner og andre krybdyr er at give dem et godt boost af vitaminer, mineraler og antioxidanter, er svaret: Lys!

Spirer skal ikke stå i sol. Direkte sol er alt for varmt, men lad gerne spirebakken stå på køkkenbordet i et lyst køkken om sommeren. Det er perfekt til at planterne kan udvikle sig optimalt. 

Om vinteren er 6-8 timers kunstigt lys daglig fra dag 4 af dyrkningen rigeligt til at få velsmagende og næringsrig krybdyr grønt.

SÅDAN GIVER DU GRØNT TIL KRYBDYR

Du kan vælge at høste de modne spirer fra din spirebeholder og lægge dem i dyrets foderskål. En mere stimulerende måde er at lægge spirerne ind i en FoderBold, som dyret selv kan høste spirerne ud af.
Sådan gør du:

  1. Høst spirerne og skyl dem i en stor skål køligt vand.
  2. Hæld vandet og de tomme frøkapsler fra spirerne.
  3. Læg de rene spirer løst pakket ind i Foderbolden.
  4. Hæng foderbolden op til dit krybdyr.
  5. Fjern bolden efter 12 timer og kassér eventuelle rester.
  6. Vask bolden i varmt sæbevand og den er klar igen.

Foderbolden er galvaniseret stål og kan derfor genbruges.

groent til leguaner med foderbold

STIMULERENDE GRØNT MED EN SPIRESI

Hvis du søger en flot metode til at fodre dine krybdyr og gøre deres høst af foderet endnu mere stimulerende, kan du hænge en hel si med fastgroede spirer op til dyret.
Sådan gør du:

  1. Dyrk dine spirer på sien i en Keramik Spireskål.
  2. Lad spirerne gro godt fast på sien med rødderne.
  3. Tag sien op af skålen og skyl sien grundigt.
  4. Fjern eventuelle skaller inde blandt spirerne på sien.
  5. Hæng sien op inde i terrariet.
  6. Fjern sien med spirer efter 12 timer. Kassér rester.
  7. Rens sien i varmt sæbevand og dyrk næste runde.

Sien i SpireSkålen er rustfri stål og kan derfor genbruges.

keramik spirebakke hvid

GRØNT FODER TIL AGAMER, SKILDPADDER M.M.

Leguaner er ikke de eneste, som har gavn af dit friske økologiske grøntfoder. Skægagamer, skildpadder og andre krybdyr har brug for varieret grønt hver dag.

Du kan derfor med fordel lægge lidt af dine spirer i dit kæledyrs foderskål. Lad spirerne være hele eller snittet i større bidder. Sådan kan krybdyret nemt genkende og vælge planterne til eller fra i deres kost.

I forhold til spirernes sorter vil Lucerne – også kaldet Alfalfa – altid være et godt valg. Kløver og Solsikke er også gode til krybdyr. De skal alle dyrkes til første sæt små blade. De er modne, når bladene er blevet helt grønne.

Du kan dyrke alle tre nævnte sorter i en SpirePerle spirebakke. Det tager 6-7 dage fra tørt frø til moden spire.

spireperle til 2 x 50 gr spirer

HVOR KOMMER DENNE VIDEN FRA?

Jeg sender en varm tak til Mia og Jesper fra Nordjylland. De har tre smukke Fiji leguaner og har været krybdyr enthusiaster i mange år.

Mit varme tak går til Mia for hendes hjælp med facts til dette blogindlæg og test mulige produkter til leguaner. Mia er uddannet dyrepasser og har altid beskæftiget sig med mange forskellige dyrearter. For to år siden fangede eksotiske dyr Mias passion, da de byder på helt andre udfordringer i forhold til korrekt pleje, foder og habitat.

Så Mias test af spirer til leguanerne er baseret på professionel viden og flere års faglig erfaring.
Du kan finde Mia Støvring via Facebook >

dyrk selv leguan og krybdyr groentfoder med friske spirer

FIJI LEGUANER MED FYLDTE GRØNTSKÅLE

Mia og Jesper har i dag 6 lækre bioaktive regnskovsterrarier, hvor hovedattraktionen i deres hus er til deres tre smukke Fiji leguaner. Billedet ovenfor viser lidt af de smukke 3,5 m³ regnskov, som parret har bygget ind i spisestuen. Det er entusiasme!

De flotte terrarier er beboet af Edelhard, Elanda og Bette My. De tre Fiji leguaner bliver forkælet med ikke mindre end 10 forskellige grøntsager i foderskålen hver eneste dag.

Leguanernes behov for meget varieret, ren og økologisk grønt fik Mia til at finde frem til FRISKE SPIRER i 2020. Lige siden har leguanerne stornydt de hjemmedyrkede spirer og hapser dem ofte ud af hånden, når de bliver tilbudt det friske grønt.

Mia bruger både spirer og mikrogrønt til sine Fiji leguaner. Hun har gode resultater med at servere Mungbønner med 2½ cm rod og følgende med 1-2 sæt blade:
Ærteskud, Solsikke, Pinkkål, Rødkål, Broccoli, Rucola, Radise, Endivie, Raps Lucerne, Karse, Sennep, Rød og Hvid kløver. Mia tester også Rødbedespirer, da hendes leguaner gerne spiser rødbede.

TAK FOR DE SMUKKE BILLEDER

Jeg sender også en stor tak til Jesper Amstrup, der er fotografen bag de smukke billeder af deres Fiji leguaner til dette blogindlæg. Jesper er en rigtig spændende personlighed, som du kan se ved at søge på hans navn på Google.

error: Dette indhold er beskyttet