7 tips til Lucernespirer i dit køkken

Dyrk selv Lucernespirer i dit køkken med denne guide. Du får de 7 tips til succes med Lucerne spirer + en trin for trin guide til dyrkningen.

Alfalfaspirer og Lucernespirer

Er Lucerne og Alfalfa den samme spire?

Lucerne og Alfalfa er to forskellige navne på den samme plante. Lucerne / Alfalfa bærer det latinske navn Medicago Sativa.

Lucerne er spiseklar, når den har foldet sine første små blade ud og bladene er helt grønne. Som moden spire er lucerne cirka 6 cm lang i stængel og top. Roden er samme længde.

Da du kan spise roden, giver det dig 12 cm spire, hvis du dyrker den i 6 dage. Hvis du høster den tidligere, vil planten være kortere.

Du vil også opdage, at spiren udvikler grønne blade hurtigere, hvis du giver den mere lys. Så ønsker du små dekorative spirer, vil du på den måde kunne høste den allerede efter 4 dage.

Vitaminer og mineraler i Lucerne

Lucernespirer er kendt som en af de mest næringsrige spirer. Den indeholder vitaminerne A, B1, B2, B3, B5, B9, C, E og mineralerne: Kalium, Jern, Kalcium, Kobber, Magnesium, Zink, Fosfor, Mangan.

Den eneste spire i mit sortiment, der overgår Lucerne i næring er de smukke, små spirer af Endivie.

Spirer af Lucerne er desuden rige på antioxidanter, hvilket mange forskere er begyndt at skrive om på nettet. Hvis du vil læse artiklerne hedder Lucerne ‘Alfalfa’ på engelsk.

Lucerne har også et højt indhold af protein. Det skyldes, at dette lille frø reelt tilhører bønnefamilien.

Så der er mange gode grunde til, at landmænd har fodret heste, høns, køer m.m med Lucerneplanter i mange år.

Hvorfor dyrke Lucernespirer selv?

En plante mister helt naturligt vitaminer og antioxidanter hver dag efter den er høstet. Det er endnu en fordel ved at dyrke dit eget grønt: Da dine egne planter gror, lige til du høster dem, er de helt friske og i top næringsmæssigt. 

Når du dyrker dine egne Lucerne spirer opnår du desuden trygheden i, at dine planter er 100% økologiske. For alle frø i FRISKE SPIRER shop er EU certificeret økologiske.

Når du dyrker planterne i dit eget køkken, har du samtidig fuld kontrol over pasningen af planterne. Du ved derfor, at planterne er fri for sprøjtegifte, og de er kun skyllet med rent vand fra dine egen hane.

Og så er dine planter ikke blevet stresset frem. For når du dyrker dem i dit eget køkken, vokser planterne i deres naturlige tempo. Det giver sunde, næringsrige planter.

Er Lucernespirer sunde?

Som du kan læse i de ovenstående afsnit er Lucernespirer rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter, protein og plantefibre.

For at få sunde Lucernespirer, der kan give dig optimalt udbytte af deres næringsstoffer er her et par tips:

  • Dyrk altid spirer af økologiske spirefrø.
  • Vælg frø af en god kvalitet.
  • Køb certificerede spirefrø. Alt for mange firmaer sælger havefrø til spiredyrkning. Du kan sikre dig, at dine frø er testet for bakterier og er pakket under hygiejniske vilkår ved at tjekke at firmaet registreret hos Fødevarestyrelsen.
  • Hold høj hygiejne ved at vaske hænder inden daglig skylning.
  • Hold kæledyr væk fra spirebeholderen.
  • Vask spirebakken med rene svampe og klude for at undgå uønskede bakterier fra anden opvask i spirebakken.

Hvis du overholder de enkelte tips, vil dine spirer gro sundt.

Flere antioxidanter i spirer med lys

Klorofyl er et antioxidant. Du opnår klorofyl i dine Lucernespirer ved at planterne udvikler grønne bladtoppe.

Lucernespirer danner ret små blade og en tynd stængel. Det betyder, at de kun kan udvikle en begrænset mængde klorofyl i deres grønne dele. Alligevel kan du med fordel sikre dig, at denne spire får tilpas med lys til at danne grønkorn i bladene.

Hvorfor?

Fordi der i plantens fotosyntese sker mange gode processer. Blandt andet får planterne en mildere og rundere smag. Og så har forskning vist, at klorofyl har en positiv indvirkning i kroppen, hvilket du kan finde mange artikler om på nettet.

Når du giver dine spirer lys, kan du vente med at tænde, til planterne er begyndt at danne blade. Det sker omkring dag 3-4. Du kan lade lyset være tændt helt op til 16 timer i døgnet. Det er dog vigtigt, at du lader dine spirer hvile i 8 timer derefter. Ellers stresser du planterne, hvilket kan få dem til at visne.

Alfalfaspirer og Lucernespirer

Forskellen på Lucerne Spirer og Mikrogrønt

Du kan dyrke dine Lucernefrø til enten Spirer eller Mikrogrønt. Forskellen på de to betegnelser er længden / størrelsen af planten. 

Spirer dyrker du i 6 dage til det første lille kimblad foldes ud.
Mikrogrønt dyrker du i 12 dage, til de får andet sæt blade.

Man dyrker typisk lucerne til spirer, når de skal bruges i mad til mennesker. Det skyldes, at planterne er mere sprøde og nemmere at tygge som spirer. Desuden behøver de små spirer heller ikke hverken lys eller gødning for at blive lækre, modne spirer.

Hvis du dyrker Lucerne til kæledyr, kan du derimod godt vælge at dyrke planterne til det længere mikrogrønt.I så fald skal planterne dog have både kunstigt lys og gødning fra dag 7 for at kunne gro ordentligt.

Sådan dyrker du Lucerne spirer

Lucernespirer gror fra frø til moden spire på 6 dage. Guiden viser en SpirePerle spirebakke, men denne spire kan gro i enhver spirebeholder.

Hvordan trin 1

Afmål økologiske spirefrø. Brug 4 gram tørre frø til ½ SpirePerle.

Hvordan trin 2

Læg frøene i blød i rent, køligt vand i et rent glas. De skal stå i 8 timer.

Hvordan trin 3

Hæld frøene over i din rene SpirePerle spirebakke.

Hvordan trin 4

Stil SpirePerlen på dit køkkenbord væk fra varmt sollys eller kold træk.

Hvordan trin 5

Skyl frø / spirer med kølige, blide vandstråler morgen og aften.

Hvordan trin 6

Høst spirer bladene er mørkegrønne. Rens for skaller i en skål med vand.

Sådan gror du Lucerne Mikrogrønt

Lucerne mikrogrønt gror fra frø til moden mikrogrønt på 12 dage.
De trives bedst i en SpirePerle eller på en Hampmåtte.

trin 1 mikrogroent guide

Starten på at dyrke Mikrogrønt er helt som hvis du skulle dyrke Spirer. Så følg guiden ovenfor til dag 6 – husk dog at der skal 1/5 færre frø pr cm2, når dy gror mikrogrønt.

trin 2 mikrogroent guide

Mikrogrønt er større end Spirer. Der skal være 1/5 færre planter, når du gror Mikrogrønt i forhold til Spirer. Tynd evt. forsigtigt ud.

trin 1 mikrogroent guide

Dit mikrogrønt har stadig brug for at være konstant let fugtigt. Så giv dem en hurtig tur under den kølige hane morgen og aften. Husk at dryppe af og tøm bunden for vand.

trin 4 mikrogroent guide

Mikrogrønt har brug for kunstigt lys for at gro optimalt. Solen er stadig for varm men en LED plantepære er god. Gerne 10-16 timer hvert døgn fra dag 7 og til høst.

trin 5 mikrogroent guide

Mikrogrønt har brug for en smule mild gødning fra dag 7 og til høst. Bland gødning i en lille sprayflaske og spray det ud på rødderne en gang daglig efter skylningen.

trin 6 mikrogroent guide

Dit Mikrogrønt er modent efter ca 12-14 dage. Det er modent, når det første sæt blade efter de små kimblade har fået farve. Du kan spise stængler + blade – ikke rødder.

Shop streg

Beholdere til dyrkning af Lucernespirer

Lucerne er en spire, der er villig til at vokse i enhver spirebeholder.

Derfor kan du dyrke lucerne i Spireskåle, Spirebakker, Spireglas og på Hampmåtter. Denne spire er endda så nem, at den vil trives i et hjemmelavet spireglas, hvis du er til DIY.

Spirebeholderen på billedet er en SpirePerle. Den bakke vil tillade dig at dyrke flere forskellige spirer i samme bakke. Du kan også købe den i flere lag og dyrke hvert lag forskudt i tid, så du kan høste friske spirer hver dag.

Det eneste, du skal være opmærksom på med dine Lucernespirer er, at de danner en tynd stængel. Det gør dem følsomme overfor hårde vandstråler. Det betyder, at du med fordel kan montere en vandhane adapter på din køkkenhane, hvis vandet plasker fra hanen. En adapter gør strålerne blødere. Se en SpireSkyller >

SpirePerle fra Friske Spirer

Hvorfor mislykkes Lucerne spirer?

Hvorfor er mine Lucerne spirer bitre?

Hvis du oplever, at dine hjemmedyrkede Lucernespirene er lidt bitre i smagen, skyldes det to ting:

  • Du har ikke ladet spirerne gro længe nok. Spirer er typisk ret krasse i smagen lige når de folder deres blade ud.
    Prøv at lade dem vokse en dags tid eller to mere og smag på dem igen. Snart finder du den bedste dag at høste dem.
  • Spirerne har vokset lidt for mørkt. Ofte vil det vise sig ved at bladene er lidt gullige i bladene, men da spirer kræver meget lidt lys, kan farven snyde. Lys tillader dine planter danner sukkerstoffer og dermed bliver sødere i smagen.

Hvis du har et mørkt køkken eller det er vinter, kan du hurtigt få grønne, mildt smagende lucerne ved at give planterne lys en til to dage med en kraftig LED pære. Se eksempel på egnet pære >

 

Hvorfor gror mine Lucernespirer ikke?

Der kan være flere grunde til at hjemmedyrkede Lucernespirer ikke vil gro. Her får du en tjekliste til årsager:

  • Glasset til iblødsætning var ikke helt rent inden brug.
  • Du har drukket af glasset, inden du brugte det til frøene.
  • Frøene lå for længe / kort tid i blød – 8 timer er optimalt.
  • Din spirebeholder var ikke rengjort ordentligt inden brug.
  • Du har ikke drænet frøene tilpas godt efter hver skylning.
  • Frø/spirer er tørret ud mellem skylningerne.
  • Frøene er for gamle eller de er ikke egnet til spirer.
  • Spirebakken har stået for varmt/ koldt -18-23 C er optimalt.

Så snart du retter de viste udfordringer, vil dine spirer trives igen.

Hvorfor får Lucernespirer sorte blade?

Sorte blade på Lucernespirer kan skyldes to ting:

  • Enten er der for dårlig ventilation inde i din spirebakke, så planterne ikke kan slippe af med overskydende fugt.
    Løsningen er, at du skyller spirerne og dræner overskydende vand af beholderen.
    Hvis den manglende ventilation skyldes for mange spirer i bakken/glasset, kan du tynde ud i mængden. Hvis du dyrker i bakker med flere lag, bør du desuden stille lucernen øverst i bakken.
  • Sorte blade kan også skyldes, at du dyrker Mungbønner, Kikærter eller Linser i bakken ovenpå bakken med Lucerne. Bælgfrugter afgiver kraftige lektiner, der ofte vil genere andre spirer. Løsningen er at du skyller Lucernen godt, og placerer den ovenover bakken med bælgfrugter.

Bemærk at du kun bør spise dine spirer, hvis de dufter godt. Da spirer med sorte blade sjældent kan reddes, kan du være nødt til at kassere dem, rense bakken grundigt med sæbe og starte forfra.

Lucernespirer med hvide eller gule blade

Hvide eller gule blade på Lucernespirer kan skyldes to ting:

  • Gule blade på lucernespirer skyldes enten, at planterne ikke har fået lys nok under dyrkningen. Det kan ske, hvis du har stillet spirebakken for mørkt, eller hvis der ikke kommer tilpas med lys ind til spirerne i din spirebakke.
    Løsningen er, at du enten placerer spirebeholderen lidt lysere – ikke i direkte sol. Eller du kan give planterne kunstigt lys en dags tid med en kraftig LED pære. Snart er bladene dejligt grønne.
  • Oplever du, at enkelte af dine spirer har hvide blade – selvom resten af spirerne har flot grønne blade – så skyldes de hvide blade en genfejl. Det er ikke farligt men viser bare, at naturen også har smukke albinoer.
  • Gule, falmede blade skyldes, at du har dyrket dine spirer for længe. Lucernespirer er modne, når de folder bladene ud og har fået farve. Det tager cirka 6 dage, og du bør spise dine spirer omkring det tidspunkt.

Spirer med brune eller sorte rødder

Brune rødder på dine spirer betyder, at rødderne har fået lov til at tørre lidt ud. Det er ikke ligefrem sundt for dine spirer, men du kan godt spise spirer, hvis rødder er visnet og/eller tørret ud.

Dog bør du IKKE spise spirer med sorte rødder.

Sorte rødder betyder, at dine spirer er i gang med at rådne nedefra. Sorte rødder på spirer kan skyldes to ting:

a) Dine spirer stået med rødderne ned i en bakke med kikærter eller mungbønner. Disse to spirer indeholder lektiner, som af og til kan genere andre spirer.

b) Du har glemt at tømme bakken under spirerne for vand. Ingen planter tåler at stå med rødderne i vand i længere tid ad gangen. Det får rødderne til at rådne af mangel på ilt.

Når du retter årsagen til de misfarvede rødder, vil du opleve at du får lækre, hvide rødder på dine lucernespirer.

Kan jeg redde dårlige Lucernespirer?

Du kan kende dårlige spirer på, at de ikke længere dufter dejligt. Desuden kan du se, at spirerne falder sammen, er slatne og eller misfarvede. Hvis dine spirer først er blevet dårlige, er der sjældent andet at gøre end at kassere dem.

Dog er der undtagelser. For hvis spirerne dufter godt og ikke er faldet sammen, men derimod bare har fået brune rødder, så kan du stadig godt spise dem.

Brune rødder betyder, at rødderne er visnet lidt af mangel på fugt. Så kan du bare klippe de visne rødder af og spise spirerne. Dog er det vigtigt, at rødderne ikke er sorte. Hvis rødderne er sorte, bør du ikke spise planterne, da sorte rødder betyder, at planten er ved at rådne.

Hvis du har haft dårlige spirer i din spirebeholder, bør du vaske den godt med opvaskemiddel og en ren svamp. Brug altid en helt ren svamp for at undgå at overføre uønskede bakterier til bakken. Skyl efter og så er den klar til din næste omgang spirer.

tjekliste til sunde lucernespirer

Tjekliste til succes med Lucernespirer

Efter listen med typiske årsager til dårlige Lucernespirer, får du lige en tjekliste til succes. For at få succes med dine Lucerne spirer skal du:

  • Vælg en spirebeholder der sikrer rigeligt med dræning og ventilation.
  • Vask dine hænder og beholdere godt for at sikre høj hygiejne.
  • Vælg certificerede spirefrø til dyrkningen.
  • Hold frø/spirer konstant fugtige men ikke direkte våde.
  • Stil spirebakken i let skygge – sol er alt for varmt for spirer.
  • Brug en helt ren svamp eller børste til rengøringen.

Hvis du har brug for hjælp udover denne guide, er du velkommen til at kontakte mig på mobil 60246203 alle hverdage.

Lang holdbarhed for Lucernespirer

Når du køber Lucerne spirer i supermarkedet er holdbarheden sjældent mere end to dage, fra du bringer bakken hjem. Sådan er det ikke med dine hjemmedyrkede spirer. De kan holde sig friske i op til en uge!

Tricket er, at du lader dine spirer gro i spirebakken lige til du høster og spiser dem. Spirer bliver nemlig hurtigt dårlige, hvis de knækker, bliver mast eller mangler ilt. Det er tit grunden til købespirer holder kort tid.

Eftersom du lader dine dyrke selv spirer gro i spirebakken, opnår du en anden fordel: De mister ikke næringsstoffer. Det skyldes, at de lever af næringen i deres frø. De bliver dermed ikke afskåret fra deres næring, som en normal grøntsag.

Dog kan spirer ikke holde for evigt. Nogle dage efter de folder deres blade ud, er der ikke mere næring i frøet – så hus at spise dem hurtigt.

Alt til spirer
Dyrk selv Lucernespirer

Kan jeg spise hele Lucernespiren?

Ja, du kan spise hele Lucerne spiren inkl de hvide rødder.

Rødderne på dine Spirer bør være hvide. Det betyder, at planten er sund og at de har vokset i en god balance mellem fugt og ilt. Rødderne er fyldt med plantefibre men smager typisk ikke af så meget. Hvis du gerne vil spise rødderne med ikke finder dem smukke nok til salaten, så kan du blende dem ind i dips eller smoothies, hvor de giver god fylde og fibre.

Hvis rødderne er lidt brune, kan du stadig godt spise rødderne. Det betyder bare, at rødderne er blevet lidt tørre. Rødderne kan også være brunlige, hvor rødderne har siddet fast i spirebakken. Det er helt normalt.

Du kan godt spise de bløde frøkapsler, men jeg plejer selv at skylles dem fra ved at lægge spirerne i en skål med vand i 10 minutters tid.

Opskrifter med Lucernespirer i mad

Lucerne spirer er lækre i alle retter takket være denne spires meget milde smag. Du kan læse i afsnittene ovenfor, hvordan du får mere mildt smagende lucernespirer, hvis du oplever, at de er bitre i smagen.

Personligt elsker jeg at bruge Lucernespirer i grønne smoothies. Takket være denne spires neutrale smag, der minder om iceberg salat, tager jeg gerne en stor håndfuld spirer i min morgensmoothie.

Jeg bruger dem også ofte i mine friske, rå salater. Nogle gange som supplement til andre typer bladgrønt. Andre gange alene sammen med grøntsager.

Og så er der den klassiske måde at bruge de smukke planter: Som spiselig pynt i alt fra juicer og smoothies til smørrebrød og sandwiches.

Uanset retten så foretrækker jeg at spise denne lille spire rå for at få fuldt udbytte af dens mange næringsstoffer…og nyde den lækre sprøde oplevelse af frisk grønt.

OPSKRIFTER
kloeversalat med floedeasarges og roedloeg

FAQ til Lucernefrø og Lucernespirer

Spørgsmål fra andre læsere:

Hvor kan jeg købe lucernespirer?

Du kan købe Lucernespirer i flere supermarkeder, men du kan også dyrke lucernespirer selv på 6 dage. Du skal kun bruge: Økologiske Lucernefrø + en Spirebeholder + rent Vand til at skylle dem morgen og aften. Du kan høste og spise dem efter 6 dage.

Hvordan laver man Lucernespirer?

Du kan selv dyrke Lucernespirer i dit køkken på 6 dage. Du skal bruge: Økologiske Lucernefrø til Spirer + en Spirebeholder + lidt plads til beholderen på dit køkkenbord + rent vand fra hanen. Sådan gør du: Læg frøene i blød i otte timer -u003e Hæld frøene over i spirebeholderen -u003e Skyl morgen og aften -u003e Høst og spis dem, når bladene er grønne efter 6 dage.

Hvordan dyrker man Lucernespirer

Dyrkning af Lucernespirer er nemt hele året. Sådan gør du: Læg en teskefuld økologiske Lucernefrø i blød i vand. Hæld dem over i en spirebakke efter 8 timer. Skyl efter med rent vand. Stil beholderen på køkkenbordet. Skyl morgen + aften i 5 dage. Lucernespirer er modne, når bladene er grønne efter 5-6 dages dyrkning.

Er Lucernespirer sunde?

Lucernespirer indeholder næsten alle vitaminer og mineraler samt flere typer antioxidanter. De er også rige på protein og plantefibre. Fordi Lucerne er så rig på næring, bruger man også Lucerne til foder for heste og andre husdyr.

Er Lucerne, Alfalfa og Alf Alfa den samme plante?

Ja, det er tre navne for den samme plante, som har det latinske navn Medicago sativa.

Hvor køber man frø til Lucernespirer?

Friske Spirer har økologiske Lucernefrø til Spirer og Mikrogrønt. Shoppen har også 20 andre sorter af økologiske spirefrø herunder Broccoli, Radise, Rucola, Solsikke og Ærteskud. Alle spirefrø i shoppen er certificeret fødevaregodkendte og økologiske og har en høj spireevne, så du nemt og hurtigt kan dyrke dem i dit køkken.

Hvornår høster man Lucerne til Spirer og Mikrogrønt?

Du høster Lucernespirer når de har fået første sæt grønne blade efter 6 dage. Du høster Lucerne Mikrogrønt, når de har fået første sæt ægte blade efter 12 dage.

Hvordan kan et Lucernefrø spire?

Når et Lucernefrø ligger i blød i 8 timer, suger frøet dels væske til sig. Dels bliver antinæringsstofferne på frøets overflade opløst. Derved vækkes frøet af sin dvale og begynder at spire. Du sikrer spirens fortsatte vækst ved at skylle dem morgen og aften. Efter 6 dage har planten fået grønne kimblade. Nu er den klar til at du høster og spiser den i maden.

Hvor lang tid går der før Lucernefrø spirer?

Hvis du har købt certificerede Lucernefrø til spirer af ordentlig kvalitet, vil frøene begynde at spire allerede dagen efter de har ligget i blød i 8 timer og derpå er blevet hældt over i spirebakken. Hvis de ikke har trukket vand nok, vil de ikke begynde at spire.

Hvor længe skal Lucernefrø ligge i blød?

Lucernefrø skal ligge i blød i 8 timer i et glas med rent vand. I løbet af iblødsætningen suger frøet vand og antinæringsstofferne på overfladen bliver neutraliseret. Derved brydes frøets dvale. Lucernefrøet vil derfor begynde at spire, når det efter de 8 timer bliver hældt over i spirebakken for at gro i 6 dage.

Hvor lang tid kan Lucernefrø holde sig?

Friske, økologiske Lucernefrø fra FRISKE SPIRER Shop kan holde i mindst 1 år fra købsdato. Du kan godt dyrke frøene efter sidste holdbarhedsdato. Du vil bare se, at frøene stille og roligt begynder at spire dårligere og får fejl på planten, des ældre frøene er. Du kan forlænge spireevnen, hvis frøene opbevares korrekt. Det vil sige mørkt, tørt og køligt – men ikke i køleskab.

Hvordan opbevarer man bedst Lucernefrø?

Lucernefrø til Spirer og Mikrogrønt opbevares bedst mørkt og tørt i en lufttæt beholder. Hvis du vil forlænge spiretiden, kan du opbevare frøene køligere – 15-18 C. Hvis du har brug for at bevare en meget lang spireevne, kan du opbevare frøene i køleskab i tynde papirposer. Sørg i så fald for, at frøene ikke bliver fugtige.

Kan Lucernefrø blive for gamle?

Ja, Lucernefrø kan godt blive for gamle. I så fald vil du se, at frøene spirer dårligt, og planterne vil have fejl i bladene, hvis de udvikler sig så langt.

error: Dette indhold er beskyttet